Avoimen yliopiston opinnot

Avoin yliopisto on kaikille avoin iästä ja koulutuksesta riippumatta. Opinnoista voit saada valmiuksia valintakokeisiin. Avoimen yliopiston väylä voi olla reitti tutkinto-opiskelijaksi. Avoin yliopisto tarjoaa myös mahdollisuuden osaamisen vahvistamiseen tai sen päivittämiseen työelämän tarpeisiin.

Avoimen yliopiston kurssit julkaistaan ja ilmoittautuminen alkaa 10.6.

» Tutustu tulevaan tarjontaan

Opiskelu avoimessa yliopistossa

Avoimessa yliopistossa opiskelu antaa mahdollisuuden yliopisto-opintoihin ilman ikärajaa ja pohjakoulutusvaatimuksia. Helsingin aikuisopisto järjestää avoimen yliopiston opintoja yhteistyössä Helsingin, Itä-Suomen, Turun, Vaasan ja Jyväskylän yliopistojen kanssa.

Opiskelun tavoitteena on usein oman osaamisen vahvistaminen ja ammatillinen kehittyminen. Opintojen avulla voitkin täydentää ammattitaitoasi ja mm. parantaa mahdollisuuksiasi työnhaussa tai alanvaihdossa. Opinnoista saat valmiuksia myös korkeakoulujen valintakokeisiin ja avoimen yliopiston väylän kautta on mahdollista edetä tutkinto-opiskelijaksi. Opinnot ovat verkko-opintoja, jolloin niitä voi suorittaa joustavasti paikkakunnasta riippumatta

Tutustu Helsingin aikuisopiston avoimen yliopiston opintotarjontaan ja löydä tavoitteisiisi sopivat opinnot!

Opinnot

Opiskelijat otetaan opintoihin ilmoittautumisjärjestyksessä. Joihinkin oppiaineisiin voi liittyä karsiva alkukuulustelu. Opiskelu sisältää mm. luentojen seuraamista, ryhmätyöskentelyä, harjoituksia sekä itsenäistä työskentelyä kirjallisuuden ja erilaisten tehtävien parissa. Suurin osa opinnoista järjestetään verkko-opintoina. Opinnot muodostuvat pääosin itsenäisestä työskentelystä, jota voi olla huomattava määrä.

Avoimen yliopiston opiskelija saa suorituksistaan yliopiston antaman todistuksen ja voi liittää opintosuorituksensa tutkintoon, jos hän myöhemmin saa oikeuden siirtyä yliopiston varsinaiseksi opiskelijaksi. Opiskelija voi pyrkiä erillisessä kiintiössä yliopiston varsinaiseksi opiskelijaksi suoritettuaan tietyn määrän opintoja.

Ilmoittautuminen ja rekisteröityminen

Voit ilmoittautua opintokokonaisuuksiin sekä opintokokonaisuuden yksittäisille opintojaksoille, ellei ohjelmassa muuta mainita. Yksittäisille opintojaksoille otetaan opiskelijoita, jos paikkoja jää vapaaksi.

Ilmoittautumisen lisäksi sinun tulee rekisteröityä opintoja järjestävän avoimen yliopiston opiskelijaksi. Kun opintojen toteutuminen on varmistunut, Helsingin aikuisopisto lähettää linkin yliopistoon rekisteröitymiseksi.

Yliopiston perimä opintomaksu maksetaan verkkopankissa rekisteröitymisen yhteydessä. Sen jälkeen ilmoittautuminen on sitova, eikä sitä voi perua. Jos rekisteröityminen ei onnistu sinulle annetun rekisteröitymislinkin avulla, voit ottaa yhteyttä oppiaineen opintosihteeriin avoimessa yliopistossa.

 Avoin yliopisto Helsinki – Voit suorittaa avoimen yliopiston opintoja yhteistyössä Helsingin, Itä-Suomen, Turun, Vaasan ja Jyväskylän yliopistojen kanssa. Kuvassa opiskelijat oppimassa luokkahuoneessa.

Opintomaksut

Opintomaksut koostuvat sekä Helsingin aikuisopiston että yliopistojen perimistä maksuista ja ne vaihtelevat eri oppiaineissa. Maksut ilmenevät kunkin oppiaineen kohdalta. Avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijamaksulla on mahdollista opiskella yleensä opintojakson toteutusajan.

Korvaavuudet ja aiemmat suoritukset

Jos haluat lukea hyväksi aiemmin suorittamasi opintojakson, tulee sinun tehdä siitä korvaavuushakemus avoimeen yliopistoon.

Tenttiminen

Kaikkiin aikuisopiston tiloissa järjestettäviin tentteihin, myös luentosarjojen varsinaisiin tentteihin ja uusintatentteihin, on ilmoittauduttava vähintään 10 päivää ennen tenttiä, ellei tentin kohdalla ole toisin mainittu. Ilmoittautumatta jättäneet eivät voi osallistua kuulusteluihin. Kuulusteluissa tulee aina olla mukana henkilöllisyystodistus ja yliopistolta rekisteröitymisen yhteydessä saamasi opiskelijanumero.

Tenttitulosten ja muiden opintosuoritusten saapumisaika vaihtelee, mutta ne pyritään saamaan opiskelijalle nähtäviksi yliopiston Moodleen tai WebOodiin viimeistään kuukauden sisällä tentistä.

Todistukset

Virallisen opintosuoritusotteen voit pyytää avoimen yliopiston opiskelijaneuvonnasta.

Avoimen yliopiston opintojen ilmoittautumisen peruminen

Jos haluat perua ilmoittautumisesi, ilmoita siitä sähköpostilla toimisto@helao.fi.

Saanko kurssimaksun takaisin?

  • Jos perut ilmoittautumisesi viimeistään 7 päivää ennen kurssin alkamista, etkä ole rekisteröitynyt yliopistolle, palautamme maksetun maksun.

Milloin maksua ei palauteta?

Emme palauta kurssimaksua, jos

  • olet rekisteröitynyt yliopistolle
  • perut kurssin alle 7 päivää ennen kurssin alkua
  • olet ilmoittautunut kurssille, mutta et osallistu
  • keskeytät kurssille osallistumisen.

Palauttaako yliopisto maksun?

Yliopistoon rekisteröityminen ja kurssi-ilmoittautuminen on sitova, eikä yliopisto palauta maksua.

Tutustu maksuttomiin opiskelutaito-webinaareihin

Webinaareissa käsitellään tietoisuustaitoja ja itsemyötätuntoa opiskelun edistäjinä, vuorovaikutusta verkkokurssilla ja esiintymisjännitystä. Webinaarit on suunnattu avoimia korkeakouluopintoja suorittavien opiskelijoiden tueksi.

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Avoimeen yliopistoon liittyvää opintoneuvontaa Helsingin aikuisopistossa antaa Marita Parkkonen, 050 477 3866, marita.parkkonen@helao.fi

Kysymyksiin oppiaineen sisällöstä vastaa opinnot järjestävä yliopisto.

Avoimen yliopiston opintojen ohjauksesta saat apua ja tukea opintojesi suunnitteluun, omien opiskelutaitojesi kehittämiseen tai oppimisvaikeuksiin.

Rekisteröitymiseen, Moodleen ja verkko-opintojen etenemiseen liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä opinnot järjestävään avoimeen yliopistoon ja siellä oman oppiaineen opintosihteeriin tai koulutussuunnittelijaan.