Opettajat esittäytyvät

Helsingin aikuisopistossa toimii yli 200 opettajaa. Tässä sarjassa tutustumme lähemmin joihinkin heistä.

Tutustu opettajiin teemoittain

Hyvinvointi ja terveys

Anu Vihonen

NLP

”NLP on elämäntapa, jossa mieli ei hallitse meitä, vaan me hallitsemme mieltämme. NLP-tekniikat antavat keinoja uudistaa omia toimintatapoja ja tottumuksia”, Anu kiteyttää kurssinsa ytimen. Ensimmäisen NLP-koulutuksen Helsingin aikuisopistolla Anu piti jo vuonna 2008. Tällä hetkellä hän vetää opistolla sekä lyhyitä että pitkäkestoisia koulutuksia. Anulle on erityisen tärkeää, että jokainen tulee nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi omana aitona itsenään. Niinpä koulutuksissa on poikkeuksetta hyvä ja salliva ilmapiiri, joka mahdollistaa syvällisen oppimisen. Kukin osanottaja löytää vastaukset itselle tärkeisiin kysymyksiin omasta itsestään. Tutustu Anun kotisivuihin.


Liikunta ja tanssi

Pirkko Ahjo

pilates

”Opettajana Pirkko on rautainen ammattilainen. Hän antaa mielellään henkilökohtaisia vinkkejä ja neuvoja oppilaille näiden erityistarpeet huomioiden ja kulkee korjaamassa asentoja. Hän muistuttaa rakenteellisista tekijöistä, jotka on hyvä huomioida liikkeitä tehdessä, kuten notkoselistä ja yliojentuvista raajoista. Pirkon ohjauksessa voi luottaa siihen, että liikkeet tulee tehtyä oikein”. Opiston toimistossa työskennellyt Heini testasi Pirkon pilateskurssin ja kirjasi havaintojaan muun muassa näin.


Saara Anttonen

nykytanssi, pilates, kehonhuolto flow

”Opettajana pyrin tarjoamaan haasteita ja onnistumisen kokemuksia sopivassa suhteessa, rennossa ja hyväksyvässä ilmapiirissä”, Saara muotoilee. ”Koulutukseltani olen tanssitaiteen maisteri ja Somatic Pilates -ohjaaja, ja opetuskokemusta minulle on kertynyt yli 10 vuoden ajalta. Tanssin harrastamisen aloitin ala-asteikäisenä balettitunneilla. Kokeiltuani eri tanssilajeja löysin nykytanssin lukioikäisenä ja sillä tiellä olen edelleen. Nykytanssitunneillani tavoitteena on löytää vahvaa, rentoa ja luonnollista liikettä käyttämällä turvallista tanssitekniikkaa. Minua on aina kiinnostanut anatomia ja kehon toiminnallisuus, ja pilates on ollut pitkään oheisharjoittelunani. Pilates-ohjaajakoulutuksessa kiinnostuin raskaana olevien ja synnyttäneiden harjoittelusta, joten peruspilatestuntien lisäksi ohjaan heille suunnattuja kursseja.”


Manuel ”Manu” Fernandez

meditative hatha yoga

Manu, PhD, Lama, E-RYT 500, has practiced and taught yoga/meditation and given lectures on the Philosophy of Hatha Yoga, Yoga and Meditation Psychology, the Five Pillars of Sadhana or Spiritual Practice, and the Six Perfections or Paramitas of Mahayana Buddhism. Manu has lectured and taught in Asia, Europe, Africa, North, and South America and has trained dozens of yoga teachers who have received their USA Yoga Alliance certificacion with him. At Helsingin aikuisopisto Manu teaches Meditative Hatha Yoga Prana Vidya which focuses on self-knowledge work through systematic relaxation, the science of conscious breath (prana vidya) and meditation.


Heini Harjaluoma

tanssi, jooga, kehonhuolto

Heini on tanssi- ja kuvataiteilija, joka ohjaa mm. jazztanssia, Jumps & Turnsia, parikehonhuoltoa ja kasvojoogaa. Heinillä on vankka kokemus esiintymisestä, koreografioiden tekemisestä ja opetustyöstä. Hänen koulutuskaarensa ulottuu fyysisestä somaattiseen ja käsittää mm. tietoisuustaitoja ja meditaatiota. Heinin ohjauksessa eläydytään mieli- ja kielikuvien kautta, huomioiden ihmistä kokonaisuutena, mindfullnessia hyödyntäen. Hänen oivalluksiaan ovat liikemetodit Energeettinen kehonhuolto ja Tunneliike, joita hän avaa oman kehon tuntemuksen ja itsehoitamisen kokemuksella. Heinin missiona on johdattaa oppilaansa takaisin kehoon ja tehdä siitä oivalluksia. Seuraa Heiniä Facebookissa.


Leena Kontunen

jooga

”Olen Suomen Joogaliiton koulutuksen saanut SJL-joogaopettaja. Helsingin aikuisopistossa olen opettanut jo 25 vuoden ajan! Tällä hetkellä ohjaan senioriryhmiä ja suunnitteilla on myös naurujooga. Opettajana haluan aikaansaada hyvinvointia. On tärkeää tehdä harjoituksia, jotka ovat säädeltyjä, kullekin tilanteeseen sopivia, kunkin edellytykset huomioivia. Monipuolinen harjoitus reutoutumishetkineen, rauhallisin muodoin ja liikesarjoin, antaa virkistyneen olon ja motivoi jatkamaan. Hengityksen ja liikkeen yhdistyminen opettaa itsetuntemusta, ruumiintuntemusta ja tarvetta lisätä harjoitusta. Elimistön muuttuessa on tärkeää ylläpitää ja edistää toimintoja”, Leena muistuttaa. ”Minua inspiroi vuorovaikutuksen ihmeellinen voima. Vaikka ohjaus ei ole oma harjoitus, saan siitä itsekin potkua päivälle. Ja se ohjattavien palaute – he ovat saaneet viikon alkamaan kevyemmin, iloisemmin, luottavaisemmin. Yhteinen harjoitus on enemmän kuin yksin kotona tehtynä: keskittyminen paranee, häiriötekijöitä oppii vaimentamaan, hiljentämään mielen poukkoilua. Ilmapiiri vaikuttaa voimistavasti. Monille se on ehdoton oma hetki!”


Jennika Laari

nia

Jennika on ryhmäliikunnanohjaaja, joka on saanut tanssin perusopetuksen Sonja Tammelan balettikoulussa ja jatkanut nyky- ja jazz-tanssin parissa. Hän on suorittanut liikunnan ammattitutkinnon ja eri ohjaajakoulutuksia, mm. Nia (valkoinen, vihreä, sininen, ruskea ja musta vyö), TimeLessBody, Etnobik ja Balletone. Niaa Jennika on opettanut ympäri pääkaupunkiseutua. Tunneillaan hän haluaa luoda turvallisen ja positiivisen ilmapiirin, jonne jokainen on tervetullut omana itsenään. Niassa Jennika ihastui sen kokonaisvaltaisuuteen ja luonnollisuuteen. ”Löysin tanssiin aivan uudenlaisen ilon ja rakkauden”, hän kuvailee tuntemuksiaan. Kuva: Henri Hellsten. Tutustu Jennikan kotisivuihin.


Heidi Mantere

pilates, kehonhuolto

Heidi ohjaa opistolla pilatesta ja kehonhuoltoa alkeis-, jatko- ja senioriryhmissä, myös englanniksi. Somatic Pilates -koulutuksensa kautta hän kiinnittää huomiota kokonaisvaltaiseen mielen ja kehon tasapainon ja hallinnan etsimiseen ja löytämiseen. Opetusta varten Heidi soveltaa ideoita omasta muusikon työstään viulistina ja laulajana. Tutustu Heidin kotisivuihin.


Noora Meklin

salsa, reggaeton

Olen tanssinut niin kauan kuin muistan ja kokeillut monia lajeja, mutta salsaan rakastuin päätä pahkaa heti ensiaskeleesta! Aloitin intohimoisen tutustumismatkan kuubalaisiin tansseihin 15 vuotta sitten ja pian salsatunnit aloitettuani lähdin ensimmäiselle matkalleni Kuubaan. Valmistuin äskettäin valtiotieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta pääaineenani sosiaali- ja kulttuuriantropologia. Tanssitunneillani pyrinkin aina jakamaan myös kulttuuritietämystä: minusta tanssia opiskellessa on tärkeää tietää, mitä tanssi kertoo lähtökulttuuristaan. Helsingin aikuisopistolla olen opettanut salsaa ja reggaetonia. Molemmissa lajeissa minuun vetoaa niiden energisyys, ilo ja rytmisyys; se miten vartalolla reagoidaan musiikin rytmiin ja miten sitä tuotetaan. Salsa on minusta liikekieleltään sensuellimpaa ja rytmisesti haastavampaa, kun taas reggaetonissa saa revitellä kieli poskella. Oppilaiden mukaan laitan heidät haastamaan itseään, mutta myös tsemppaan sopivassa suhteessa. Tuntieni ilmapiiriä kehutaan rennoksi ja hyväksyväksi. Parhaalta kuitenkin tuntuu kuulla, että intohimoni välittyy: “On ihana tanssia opettajan johdolla, jonka rakkaus lajiin näkyy!”


Susanna Nurminen

aikuisbaletti ja klein-tekniikka

”Aloitin tanssiopintoni kansalaisopiston balettitunneilla Rovaniemellä 7-vuotiaana”, Susanna kertoo. ”Valmistuin teatterikorkeakoulusta tanssitaiteen maisteriksi ja myöhemmin suoritin Klein-tekniikan opettajatutkinnon. Kiinnostuin kehon anatomisen rakenteen toimivuudesta suhteessa liikkeeseen ja Klein-tekniikan kautta löysin yhteydet lattiasta kehon läpi tilaan. Opin tunnistamaan kehon syvät tukilihakset ja niiden roolin luisen rakenteemme linjaajana ja kehon liikuttajana. Baletin pystyasennossa tapahtuvat liikesarjat antavat oivan mahdollisuuden vaalia kehon luisten rakenteiden yhteyksiä. Viihdyn aikuisoppilaiden parissa ja koen voivani olla luontevasti oma itseni, ilman vahvaa opettajan roolia. Vuorovaikutteinen yhdessäolo ja asioiden jakaminen on todella palkitsevaa. On tärkeä muistaa, että liikkeen kautta omaan kehoomme ja sen viisauteen tutustuminen tuo mielihyvää. Huolimatta siitä, kuinka korkealle jalat nousevat tai kiertyvät auki tai kuinka monta piruettia kukin tekee, jokaisella on oikeus nauttia täysin rinnoin baletin estetiikasta.” Tutustu toimiston Venlan blogikirjoitukseen aikuisbaletin alkeiskursseilta.


Anni Rainio

astangajooga

Anni Rainio (astangajooga)
”Astanga tuntuu minulle omimmalta lajilta. Sen kehoa ja mieltä haastava dynaamisuus koukutti minut lajiin. Lajin opettaminen on kuitenkin haastavaa sen tarkan systemaattisuuden vuoksi. Itse vedän mielelläni alkeisryhmiä, jotta saan oppilaat tutustetuiksi kunnolla lajin perusteisiin. Astangatunnit sopivat kaikille niille, jotka haluavat haastaa itseään ja kasvattaa mielen- ja kehonhallintaa”, Anni kertoo.


Iiris Raipala

luova tanssi

Iiris on tanssin ja liikkuvan kehon monipuolinen asiantuntija. Koulutukseltaan hän on tanssitaiteen maisteri ja taidepedagogi (Taideyliopisto). Opetuksessaan Iiris yhdistelee luovasti elementtejä monista eri liikepraktiikoista ja kehoterapioista. Hänen luovan tanssin tunneillaan sukelletaan oman liikkeen tutkimiseen erilaisten mielikuvien ja anatomisten lähtökohtien inspiroimana. Omaa kehoa kuuntelevan liikkeen ja hengityksen avulla tavoitellaan koko olemuksen avautumista liikkumisen ilon ja läsnäolon kokemukselle.


Annika Sarvela

jooga

Annikalle on tärkeää aikaansaada liikkuvasta kehosta ja luovuudesta iloa ja osa arkea. Yhteisötanssi, tanssi-improvisaatio, kehotietoisuus ja somaattiset menetelmät ovat oleellinen osa työtä. Luonnon tuoma voima, liikeimprovisaatio ja kunnioittava kosketus ovat lähteitä hänen taiteellisessa, terapeuttisessa ja kouluttajan työssään. Tavoitteena on ilmapiiri, jossa oma vartalo on turvallinen koti. Annika on toiminut opettajana taidekorkeakouluissa ja johtanut Somatiikan koulutusohjelmaa Joensuussa 2004–2006. Hän toimii tanssitaiteilijana Todellinen Kollektiivi -ryhmässä, opettaa tanssia mm. erityistä tukea tarvitseville lapsille Annantalossa, lastensuojelussa ja kansalaisopistoissa sekä kouluttaa toiminnallisia menetelmiä Laurean Ammattikorkeakoulussa. Annika on valmistunut 1990 Naropa Institutesta B.A. of Arts -loppututkinnolla, Movement Studies (tanssi- ja liiketerapian painotus, Naropa University USA) ja 1992 School for New Dance Development, Arnhemin NL Teatterikorkeakoulusta (tanssi ja koreografia) Hollannista. Hän on joogaopettaja/terapeutti, hieroja ja Shindokouluttaja ja 2000 suoritti Tanssin pedagogisen diplomin Teatterikorkeakoulussa.


Reetta Sojakka

vauvajooga, akrojooga, parikehonhuolto

”Olen rauhaa rakastava joogan, tanssin ja varhaiskasvatuksen opettaja”, kuvailee Reetta itseään. ”Aloitin tanssin 3-vuotiaana ja siitä lähtien liikunta on ollut minulle elämäntapa. Harrastuksiini on vuosien varrella kuulunut tanssin lisäksi uimahyppy, jalkapallo, pariakrobatia, teatteri-ilmaisu ja kitaransoitto. Jooga on minulle hetki pysähtyä sekä virittää kehoa ja mieltä samalle taajudelle. Joogassa kohtaan itseni, kanssakulkijani ja ympäristöni myötätuntoisin ja rakkaudellisin silmin. Ohjaamillani tunneilla pysähdytään kuuntelemaan kehoa, tutustutaan oman hengityksen kapasiteettiin ja annetaan kehon virrata liikkeessä vaivattomasti. Selän hyvinvointi, mielen keveys sekä lempeys ja rauha arjen keskellä ovat joogaharjoituksen kantavia teemoja. Kiinnostukseni kehotietoisuuden kehittämiseen, liikelaatujen tutkimiseen ja anatomisten palikoiden paikoilleen rakentamiseen ovat merkitsevässä roolissa.”


Annina Tuhkunen

afrikkalaiset tanssit, salsa, pilates, kehonhuolto

Annina on pitkän linjan tanssinopettaja, joka on toiminut afrikkalaisten tanssien parissa yli 20 vuotta. Hän on tehnyt yhteistyötä afrikkalaisen tanssin ja musiikin ammattilaisten kanssa sekä opettaen että esiintyen eri koti- ja ulkomaisissa kokoonpanoissa. Monipuolisesti tanssia ja kulttuurintutkimusta opiskellut Annina on reissannut lukuisilla opintomatkoilla eri puolilla Eurooppaa, Latinalaista Amerikkaa ja Länsi-Afrikkaa syventyen etenkin länsiafrikkalaisiin, mutta myös laajemmin afrikkalaisperäisiin tansseihin, musiikkiin ja kulttuureihin. Opetuksessa hänelle tärkeitä asioita ovat tanssin ilon ja yhteisöllisyyden välittäminen, vuorovaikutukseen, läsnäoloon ja oman liikkeen löytämiseen kannustaminen sekä rytmin ja kulttuuristen yhteyksien ymmärtäminen. Lue, mitä palvelu- ja hallintovastaavamme Venla kirjoitti Anninan Afrobeats-kurssista.


Kauneus ja muoti

Sohvi Nyman

meikki- ja tyylikurssit

”Olen pikkutytöstä asti rakastanut kauniita vaatteita ja korkokenkiä”, Sohvi kertoo. ”Stylisti oli lapsuuden unelma-ammattini. Työssäni nautin siitä, kun saan auttaa ihmisiä löytämään parhaat puolensa. Sanomani on, että ’olet ihana juuri tuollaisena’. Oikeilla vaatteilla ja meikillä voi korostaa omia vahvuuksia ja sisäistä hehkua. Iällä tai koolla ei ole mitään tekemistä tyylikkään pukeutumisen kanssa. Kursseillani kohotetaan itsetuntoa ja tsempataan menemällä myös pintaa syvemmälle. Olen työskennellyt tyylin ja kauneuden parissa vuodesta 2005, toiminut stylistinä TV-tuotannoissa ja mainoksissa sekä naistenlehtien muuttumisleikkien toteuttajana. Teen myös lavastailauksia kauppakeskus- ja messutapahtumissa. Aloitin vuonna 2017 Helsingin aikuisopistossa meikki- ja tyylikurssien opettajana ja Olet ihana! -luennoitsijana. Kirjani ’Olet ihana! -tyylikirja’ (ReadMe) julkaistiin 2016 ja ’Olet ihana – uskalla rakastaa itseäsi’ (Basam Books) 2020.” Sohvia voit seurata Instagramissa ja Facebookissa. Sohvin kotisivut ovat www.sohvinyman.fi.


Eve Valos

luonnonkosmetiikka ja meikkaus

Eve on ammatiltaan meikkaaja-maskeeraaja ja designer-stylisti, joka työskentelee asiakaskouluttajana lukuisille brändeille luonnonkosmetiikan maahantuonnissa. Taide, meikkaus ja kauneus ovat kulkeneet osana elämää lähes aina. Even urakehitys alkoi vuonna 2011 XAMK:sta, jossa hän opiskeli designer-stylistiksi. Meikkien ja luonnonkosmetiikan raaka-aineet, tuotteiden käyttötavat ja kokonaisvaltainen kauneudenhoito ovat aiheita, joista ei Even mielestä voi puhua ikinä liikaa. Hän kiertää ympäri Suomea luonnonkosmetiikan ja ihonhoidon asiantuntijana asiakkaita kouluttaen. Hän on myös työskennellyt meikkitaiteilijana muoti-, ja hiusalan näytöksissä, teattereissa, video-, ja kuvatuotannoissa sekä on erikoistunut beauty- ja editorial-kuvauksiin. Even intohimona on auttaa jokaista löytämään paras ja toimivin tapa luoda ihonhoitorutiini ja innostua helposta meikkaamisesta. Kouluttajana inspiroiva vuorovaikutteisuus on tärkeässä roolissa. Even mielestä parasta on se, kun henkilö saa kurssilla ”ahaa-elämyksen” ja oppii soveltamaan kauneuteen liittyvää tietotaitoa arjessaan. Eveä voit seurata Instagramissa tai Valos Creative Instagramissa. Kotisivut löytyvät osoitteesta valoscreative.art.


Kiira Vannesluoma

stailauskurssit

”Olen pukeutumisneuvoja, stylisti Kiira. Haluan auttaa ihmisiä löytämään oman tyylinsä hyvin istuvilla kokonaisuuksilla korostaen ja tuoden esiin jokaisen parhaat puolet. Tuon sinulle vinkkejä ja rohkeutta oman tyylin löytämiseen. Minulla on ollut aina kiinnostusta ja silmää pukeutua tilanteeseen sopivalla tavalla sekä taitoa twistata erilaisilla asusteilla ’peruslook’ näyttäväksi kokonaisuudeksi. Hyvin pienilläkin muutoksilla ja jutuilla saa ihmeitä aikaan!” Lisää voit lukea Kiiran kotisivuilta.


Kielet

Tobias Hoch

suomi

”Olen kotoisin Saksan Kölnistä, mutta asunut Suomessa jo kymmeniä vuosia. Alun perin tulin Suomeen töihin, pääsin opiskelemaan matkailualan oppilaitokseen ja lopulta paluulippu Saksaan jäi ostamatta. Sillä tiellä olen edelleen”, kertoo Tobias. ”Koen, että pystyn auttamaan tällä työllä Suomessa asuvia ulkomaalaisia. Ulkomaalaisena kielen opettajana minulla on hieman erilainen näkökulma kuin suomalaisilla opettajilla. Koska olen itse joutunut opiskelemaan suomen vieraana kielenä, pystyn ymmärtämään opiskelijoiden haasteita ulkomaalaisen kielenoppijan näkökulmasta.”


Niina Kerppola

englannin kieli

Niinan työhön kuuluu omien englannin opetustuntien suunnittelun ja pidon lisäksi opiston vieraiden kielten opintoneuvonta, kurssien suunnittelu, opetusmateriaalien koordinointi sekä tuntiopettajien lähiesimiehenä toimiminen. Kysyimme Niinalta, miksi aikuisena kannattaa jatkaa kieltenopiskelua. ”Kielitaidon ylläpito vaatii suhteellisen säännöllistä kielen kanssa toimimista puhuen, kuunnellen, lukien sekä kirjoittaen ja kielikurssille osallistuminen on myös oiva tapa motivoida itseään tähän. Vieraiden kielten aikuisopiskelu antaa sisältöä ja iloa elämään sekä luo yhteisöllisyyttä ja sosiaalista kanssakäymistä”, Niina vastasi.


Sirpa Kärkkäinen

italian kieli

Sirpa opettaa opistolla animointia, digitaalista kuvantekemistä ja muita mediapainotteisia kursseja sekä italiaa alkeista edistyneisiin. Erikoisen aineyhdistelmän selittää Sirpan kuvataiteen opiskelu Italiassa, jonka jälkeen hän täydensi opintojaan Aalto-yliopistossa ja Helsingin yliopistossa. Median pariin tie vei sarjakuvapiirtäjän ja kuvittajan töiden kautta. Nykyisin Sirpan intohimo on animaatio, jossa näitä kaikkia taitoja tarvitaan. ”Kielen opettaminen tuo mukavaa vastapainoa luovan alan projekteille, jotka vaihtelevat muutaman päivän kampanjasuunnittelusta kuukausia kestäviin pitkiin piirrosprojekteihin”, Sirpa toteaa. ”Italiasta löydän myös aina uusia näkökulmia työhöni; onhan maa täynnä historiaa ja kulttuuriaarteita. Benvenuto ai corsi!” Sirpaa voit seurata mm. Vimeossa.


Kirjoittaminen ja viestintä

Petra Forsten

kirjoittaminen

Petra on valmistunut taiteiden maisteriksi elokuvakäsikirjoittamisen koulutusohjelmasta Ison Britannian Salfordin yliopistosta. Lisäksi hän on valmistunut Helsingin yliopistosta pää- ja sivuaineinaan suomen kieli ja kotimainen kirjallisuus sekä suorittanut opettajan pedagogiset opinnot. Hän on opiskellut Kriittisen korkeakoulun kirjoittajakoulussa sekä kirjoittanut suomen kielen sanaston harjoituskirjan ja proosaa. Petra on työskennellyt käsikirjoittajana vuodesta 2013. Hänelle on tärkeää oman ammattitaidon jatkuva kehittäminen. Petra on opettanut luovaa kirjoittamista ja elokuvakäsikirjoittamista Helsingin aikuisopistossa usean vuoden ajan. Kuva: Lotta-Kaisa Riistakoski


Kuvalliset taiteet ja taidot

Juha Okko

taide

Koulutuspäällikön ja taideopettajan työn rinnalla ja vastapainoksi kuvataitelija Juha Okko maalaa akryylillä, öljyllä ja jugurtilla. ”Yksittäisistä maalauksista ja seinämaalauksista tai -piirustuksista koostuvat installaatiot ovat teosten tyypillinen ilmiasu. Käytän materiaalinani valokuvia ihmisistä tai taideteoksista, joita muokkaan kollaasin keinoin. Kuva-aihe on aina huolella mietitty, toteutus improvisoitu. Minua kiinnostavat valta ja vajavaisuus, agressio ja heikkous, taiteen kielet ja taiteen historia.” Tutustu Juhaan kuvataiteilijamatrikkelissa ja lue artikkeli Juha Okko yhdistää yhteensopimattomat: Hybridit II. Juha kirjoittaa blogia Taide ja tekeminen.


Merja Salonen Di Giorgio

taide

”Painotan aika paljon materiaalioppia, koska kaikille kuvia tekeville materiaalin tunteminen on tärkeää. Ja pidän itsekin monista materiaaleista, on siis luontevaa opettaa niitä: öljy, akryyli, guassi, pastellit, akvarellit, sekatekniikat…”. Merja kertoo. ”Haluan antaa jokaiselle oppilaalle henkilökohtaista opetusta niissä tekniikoissa ja asioissa, mistä hän on kiinnostunut, ohjata heitä omassa tekemisessään, ylittämään halutessaan rajojaan, ehkä yllättämään itsensä! Olen saanut oppilailta palautetta, että olen opettanut heitä näkemään enemmän. Siitä juuri on kysymys”. 


Kädentaidot

Niina Hiltunen

LuovaKudonta™ (opintovapaalla)

”Olen koulutukseltani filosofian maisteri ja kielten opettaja sekä kankaankudontaan erikoistuneen Wetterhoff-koulutuksen läpikäynyt tekstiiliartesaani. LuovaKudonta™-kursseillani kudotaan pieniä uniikkeja kankaita rennossa ilmapiirissä, sylissäpidettävillä keveillä kangaspuilla, valtavan materiaalikirjon keskellä. Kehittelemäni konsepti pohjaa japanilaiseen ja suomalaiseen kädentaitoperinteeseen. Minua kiehtoo moderni ja abstrakti, ekspressiivinen taide. Pidän sen vapaudesta, kahlitsemattomuudesta, energiasta, joka siinä virtaa. Minua kiinnostavat värit ja niiden keskinäiset suhteet ja se, kuinka ne muuttuvat toisten värien kanssa esiintyessään. Maalaan langoilla vaikutelmia ja visioita todellisuudesta ja mielikuvituksesta abstrakteiksi ja ekspressiivisiksi taidetekstiileiksi. Kursseillani pyrin antamaan mahdollisimman paljon henkilökohtaista ohjausta, mutta neuvojani ei ole pakko noudattaa. Kudonnassa asioita voi tehdä monilla eri tavoin, ja saadakseen aikaan visuaalisesti tiettyjä asioita voi olla eri tapoja päästä tavoitteeseen. Haptisuus, tuntoaistin käyttö, on yksi tärkeistä elementeistä. Kursseja on sekä lyhyempiä että pidempiä, mutta yhteistä niille on, että aika tuntuu aina loppuvan kesken”, Niina nauraa. Tutustu tarkemmin Niinaan verkkosivulla luovakudonta.fi, Facebookissa ja Instagramissa.


Musiikki

Minna Hämäläinen

lauluryhmät, seniorilaulu, teatterilaulu

Pohjois-Savon sydämestä Iisalmesta lähtöisin olevan Minnan elämään ovat kuuluneet musiikki ja teatteri pikkutytöstä asti. Musiikkipedagogiksi hän valmistui Kuopiosta 2010 pääaineena pop-jazzlaulu. Tätä ennen hän oli opiskellut musiikkiteatteri-ilmaisunohjaajaksi (2002) ja kulttuurituottajaksi (2005). Minna valmistui 2016 Turun ammattikorkeakoulun kulttuurialan YAMK -koulutuksesta Luovaksi tuottajaksi. Hän on toiminut freelancerina musiikki- ja teatterialan produktioissa laulaja-näyttelijänä, tuottajana tai ohjaajana sekä opettanut pop-jazzlaulua opistoissa ympäri Suomea. Minna toimii opiston musiikin koulutusvastaavana ja vetää hallinnon työn rinnalla laulukursseja. Hän kokee, että koulutusvastaavan työssä on mahdollista yhdistää kaikki se, mitä hän on vuosien varrella opiskellut ja freelancerin työssään esiintyjänä, pedagogina sekä tuottajana kohdannut. Tämä työ on Minnan toteutunut unelma. ”If you can dream it you can do it!”


Veera Niiranen

klassinen laulu

Veera on valmistunut Grazin taideyliopistosta filosofian maisteriksi pääaineinaan oopperalaulu ja konserttilaulu. Lisäksi hän on opiskellut Metropolia ammattikorkeakoulussa instrumenttipedagogiksi. Veera on työskennellyt laulunopettajana ja kuoronjohtajana ulkomailla sekä Suomessa. Tärkeää Veeralle on terve ja vapaa äänenmuodostus sekä ilon löytäminen tulkinnasta ja musiikintekemisestä. Opettamisen lisäksi Veera konsertoi aktiivisesti ja on laulanut Suomen Kansallisoopperan lisäkuorossa vuodesta 2018.


Pihla Perämäki

viulunsoitto

Pihla on musiikkipedagogi (Centria AMK 2018) ja viulisti Helsingistä. Centrialla hänen pääaineenaan oli klassinen viulu, ja tällä hetkellä hän opiskelee kansanmusiikkia Sibelius-Akatemiassa. Aikuisoppilaiden alkeisopetus on lähellä hänen sydäntään, ja positiivisen musiikkisuhteen luominen sekä musiikillisen itsetunnon vahvistaminen motivoi opettajan työssä. Pihla on kärsivällinen ja kannustava opettaja, joka tuo omaa persoonaansa mukaan opetukseen ja osaa mennä oppilaan asemaan. Häneltä sujuu niin Bachin kuin polskankin opettaminen, ja hän ottaa mielellään myös oppilaiden toiveita vastaan soittomateriaalin suhteen. Soittamisessa parasta on yhdessä musisoiminen, ja sitä pääsee Pihlan viuluryhmissä tekemään joka viikko.


Elisabet Petsalo

Klassisen laulun paritunnit, klassisen laulun pienryhmä ja Helao sekakuoro

Elisabet Petsalo on valmistunut Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta musiikin maisteriksi kesällä 2019 ja sitä ennen laulupedagogiksi Savonia-ammattikorkeakoulusta. Lisäksi Elisabet on täydentänyt opintojaan musiikkiteatterin erikoistumisopinnoissa Taideyliopistossa (TeaK & SibA). Hän on työskennellyt monipuolisesti laulamisen parissa niin solistina kuin Kansallisoopperan lisäkuorossa ja Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa sekä laulunopettajana, kuoronjohtajana ja ortodoksikanttorina. Laulunopettajana ja kuoronjohtajana Elisabetille on tärkeää luoda kursseilla innostava ja turvallinen ilmapiiri, joka antaa vapauden kokeilla ja oppia uusia asioita seikkailumielellä ja luovalla otteella. Erityisesti hän iloitsee työssään, kun saadaan yhteisiä oivalluksia ja onnistumisen kokemuksia oppilaiden ja kuorolaisten kanssa. ”Laulamisen kautta olen itse saanut oppia asioita uskomattoman paljon niin itsestäni, äänestäni kuin kehostani sekä musiikin voimasta ja ilmaisurikkaudesta. Siksi erityisen hienoa laulun opettamisessa on se, että saan aina oppia itsekin uutta samalla kun voin auttaa ja opastaa muita.”


Marius Pirhonen

kitara- ukulele- ja mandoliininsoitto

Marius on monipuolinen muusikko ja taiteilija, joka on valmistunut muusikoksi Jyväskylän ammattiopistosta pääaineena sähkökitara sekä musiikin kandidaatiksi Sibelius-Akatemiasta musiikkikasvatuksen aineryhmässä. Tällä hetkellä työn alla ovat maisteriopinnot SibA:lla. Opetuskokemusta löytyy niin koulujen musiikintunneista kuin yksityisoppilaista. Soittamisen lisäksi Marius säveltää, sanoittaa, ja tuottaa musiikkia mm. Mariuksen Vallankumous -suomipopyhtyeelleen. Hänellä on satojen keikkojen kokemus ympäri Suomea useasta eri kokoonpanosta kitaristina ja laulajana. Opettajana hän haluaa innostaa oppilaita löytämään soittimesta elinikäisen harrastuksen ja elämäntavan. Mariusta pidetään inspiroivana ja rentona opettajana. 


Kati Rantala

muskarit 3-4-vuotialle ja 5-6-vuotiaille, kantele

Kati on kanteleensoiton ja varhaisiän musiikkikasvatuksen opettaja. Hän on opiskellut kanteleensoittoa ja kansanmusiikkia Karelia-ammattikorkeakoulussa ja varhaisiän musiikkikasvatusta Metropolia-ammattikorkeakoulussa. Kati nauttii erityisesti lasten opettamisesta, musiikin tekemisestä lapsille ja lasten kanssa musisoimisesta. Kanteleessa häntä kiehtoo soittimen monipuolisuus. Erilaiset kanteleet tuovat vaihtelua musisointiin ja omaan sävellystyöhön. Opettajana Katille on tärkeää, että oppilailla on kivaa tunnilla. Tavoitteena on sytyttää innostus musiikkiin ja löytää yhdessä oppilaan kanssa oma polku musiikin harrastamiseen.


Paula Rautamaa

jazzlaulu

Laulunopettaja Paula on valmistunut Jyväskylän ammattikorkeakoulusta pop/jazz-laulupedagogiksi, Jyväskylän yliopistosta musiikinopettajaksi (FM) ja Jyväskylän ammattiopistosta muusikoksi pääaineenaan pop/jazz-laulu. Paula esiintyy mm. folk/americana-yhtye Iron Country Sistersin laulaja-kitaristina, soolona kitaran kanssa ja erilaisten kokoonpanojen solistina. Hänellä on paljon kokemusta keikoista bändien, duojen ja lauluyhtyeiden jäsenenä sekä taustalaulajana. Paula säveltää ja sanoittaa omaa musiikkia ja on kiinnostunut monista eri musiikkityyleistä. Opetuskokemusta laulunopettajana on kertynyt monipuolisesti erilaisista oppilaitoksista, niin yksilö- kuin ryhmäopetuksestakin. Paula vetää Helsingin aikuisopistossa pop-jazzlaulun pariopetusta sekä lauluyhtyettä. Opettajana Paulaa kuvaillaan sanoilla kannustava, innostava ja lämmin. Kuva: Jarkko Piipari


Javier Sanchez

Jazz Repertoire, Band Course in English

Javier on Helsinkiin kotiutunut espanjalainen basisti ja säveltäjä sekä monipuolinen kontrabasson, sähköbasson ja nauhattoman basson soittaja. Hänen sävellyksissään yhdistyvät elementit latinalaisesta jazzista ja flamencosta. Javier on johtanut aktiivisesti pieniä ja suuria yhtyeitä ympäri maailman sekä toiminut useilla albumeilla basistina, säveltäjänä ja sovittajana. Lisäksi hän sponsoroi Warwick-bassoja ja toimii Cuejero-yhtyeen johtajana. Nuoruudessaan Javier opiskeli bassonsoittoa ja säveltämistä Escuela de Musica Creativa -koulussa ja valmisteli kandidaatin tutkintonsa musiikkipedagogiikasta Complutense University of Madridissa 2011. Hän muutti Bostoniin (USA) 2012, jossa vastaanotti apurahan opiskellakseen Berklee College of Musicissa, josta valmistui kunniamaininnoin 2015 musiikin kandidaatiksi. Sen jälkeen Javier aloitti maisteriopintonsa Sibelius-Akatemiassa Suomessa ja Royal Academy of Musicissa Tanskassa Nordic Master of Global Musicin (GLOMAS) jäsenenä, josta valmistui 2017. Metropolia ammattikorkeakoulusta hän valmistui 2019 musiikin maisteriksi. Tällä hetkellä Javier työstää taiteellista tohtoritutkintoaan Sibelius-Akatemiassa.


Johanna Viksten

laululyriikka ja lauluimpro

Johanna on lauluntekijä-laulaja, opettaja sekä äänityöläinen. Hänen lauluntekstejään esittävät myös muut: Katri Ylander, Club For Five, Pate Mustajärvi, Emilianne, ex-Tiktak-Petra, Suvi Teräsniska, Anne Mattila, tangokuninkaalliset, Ipanapa-lastenlevyjen artistit, lastenmusiikkiorkesteri Hääppöset. Osa näistä teksteistä on tehty yhteistyönä – ja yhdessä kirjoittamista Johanna haluaakin myös opettaa. Hän on toiminut kansanedustajien laulattajana, ääninäyttelijänä sekä tv-töissä. Johanna haluaa työskennellä kaiken ikäisten kanssa, vauvasta vaariin, sillä hän uskoo, että musiikin avulla jokainen voi purkaa tunteita, ihmetellä elämää, päästä seikkailuihin ja irti arjesta. Hän haluaa madaltaa laulunteon kynnystä – uskallus yrittää riittää. Tärkeinä työkaluinaan hän pitää vuorovaikutusta, huumoria ja improvisaatiota.


Hanna Vuorenmaa

pianonsoitto

Hanna Vuorenmaa aloitti klassisen pianon soittamisen ollessaan 6-vuotias. Kiinnostus musiikkia kohtaan johdatti hänet musiikkipedagogin (AMK) opintoihin, joista hän valmistui varhaisiän musiikinopettajaksi. Klassisen pianon lisäksi hän on opiskellut muusikon opinnot pääaineenaan pop/jazz -laulu. Hanna näkee eri taiteiden lajit yhteen kietoutuneina ja on ammentanut inspiraatiota taideintegroinnista ja erityisesti kuvataiteesta. Hanna opettaa Helsingin aikuisopistossa pianonsoiton alkeita.


Teatteri, improvisaatio ja puheilmaisu


Katja Joutsijoki

teatteri, ilmaisu, neuvottelutaidot

Keuruulta kotoisin oleva Katja valmistui Teatterikorkeakoulusta 1995 ja sai kiinnityksen Lahden kaupunginteatteriin. Freelance-näyttelijänä hänellä on ollut rooleja mm. Suomen Kansallisteatterissa, Teatteri Takomossa ja KokoTeatterissa. Katja on näytellyt lukuisissa tv-sarjoissa ja kuunnelmissa. Hän on opiskellut Kriittisessä Korkeakoulussa kirjoittamista ja suorittanut Stadian teatteritaiteen opettajan koulutuksen. Hän on kirjoittanut kuunnelmasarjan Ylelle ja näytelmän Helsingin juhlaviikoille. Teatteria, ilmaisua, neuvottelua ja vuorovaikutusta Katja on opettanut 15 vuoden ajan. ”Niin näyttelemisessä kuin opettamisessa on tärkeintä saada vastanäyttelijä tai opiskelija loistamaan. Molemmat alueet vaativat hyvää ihmislukutaitoa. Yhä edelleen koen, että minulla on valtava uteliaisuus oppimista ja opettamista kohtaan”, Katja toteaa.


Johanna Torasvirta

näyttelijäntyö, improvisaatio, liikunta, tanssi

Johanna on koulutukseltaan teatteriohjaaja ja on opettanut näyttelijäntyötä sekä improvisaatiota jo yli 10 vuoden ajan. Lisäksi Johanna luotsaa opiston AiKa-teatteria, joka on tuonut ensi-iltaan jo yli 20 näytelmää vuosien varrella. AiKa-teatterista onkin muodostunut oma yhteisönsä, johon kuuluvat teatterilaisten lisäksi vakioyleisö ja johon on helppo tulla mukaan. Teatterin ohella Johanna vetää mm. niska-selkäjumppaa, musikaalitansseja ja biletanssityylejä tumpeloille, joka yhdistää näyttelijäntyötä ja tanssia – kyseessä on nimittäin tanssikurssi, jossa tavoitteena on tanssitaitojen sijaan oppia näyttämään siltä, että osaisi tanssia. Markkinointipäällikkömme Kristiina kävi testaamassa Biletanssityylejä tumpeloille -kurssin. Lue Kristiinan kurssikokemuksesta täältä.


Ympäristö ja yhteiskunta

Marko Ahola

piha, puutarha ja viljely

”Puutarhuri Marko Ahola oli saapunut Pohjanmaalta opastamaan meitä ymmällään olevia kaupunkilaisia viljelyn saloihin. Luennon aikana käytiin läpi valtava määrä asiaa ruukun valinnasta ja taimien esikasvatuksesta aina eri yrttien käyttötarkoituksiin ja kasvien talvehtimiseen. Illan kantavaksi ohjenuoraksi nousi se, että parvekkeella ja terassilla voi periaatteessa viljellä ihan mitä tahansa lajiketta hedelmäpuista ja marjapensaista alkaen, kunhan vain huolehtii riittävästä ravinteiden, lämmön, valon ja kosteuden saannista”, kiteytti opiston palvelu- ja hallintovastaava Venla saamansa opit Marko Aholan parvekepuutarhakurssilta. Lue Venlan koko kirjoitus kurssista täältä.


Mika Piiroinen

veneily

”Kesät menevät purjehtien Itämerellä, Välimerellä, Atlantilla ja Karibialla, mutta talvikaudella nautin veneilykurssien opettamisesta”, kertoo Mika Piiroinen, joka toimii Suomen Purjehdus ja Veneily -liiton, Suomen Navigoinninopettajien, Purjehduksenopettajien ja Suomen Navigaatioliiton auktorisoimana veneily- ja navigoinninopettajana. ”Lisäksi tuotan oppimateriaalia Suomen Navigoinninopettajien kursseille ja koulutan uusia veneilykouluttajia pedagogisten taitojen hallitsemisessa. Opetusalan ammattilaisena haluan saada kurssilaiset nauttimaan uuden oppimisesta. Ehkäpä parasta palautetta onkin nähdä tutut kasvot kiertämässä eri kursseilla veneilytietouttaan kartuttamassa”. Lue tarkemmin Mikan opettamista kursseista.