YKI

Yleinen kielitutkinto eli YKI-tutkinto on aikuisille tarkoitettu kielitutkinto. YKI-todistuksella voit osoittaa virallisesti kielitaitosi. Tutkinnossa arvioidaan yleiskieltä käytännön tilanteissa eikä sinun siksi tarvitse osata esimerkiksi jonkin erityisalan kieltä. (OPH)

Yleinen kielitutkinto, suomen ja/tai ruotsin kieli, keskitaso (YKI 3–4)

Yleinen kielitutkinto arvioi aikuisten kielitaitoa. Yleisessä kielitutkinnossa sinä voit testata, miten hyvin puhut, kirjoitat ja ymmärrät suomea tai ruotsia.

Jos haluat hakea Suomen kansalaisuutta, tarvitset todistuksen suomen tai ruotsin kielen taidosta.

Kielitaidon voit osoittaa yleisen kielitutkinnon keskitason testillä. Testissä arvioidaan sekä suullista että kirjallista kielitaitoa (tekstin ymmärtämistä, kirjoittamista, puheen ymmärtämistä ja puhumista). Kaikki testin osat suoritetaan samana päivänä. Tutkintotehtävien ohjeet ovat suomen kielellä. Tutkinto kestää noin 5 tuntia.

Lataa arviointikriteerit itsellesi PDF-muodossa Jyväskylän yliopiston sivuilta

Video-ohje arviointikriteerien löytämiseen. PDF-muotoiset arviointikriteerit ovat ladattavissa suomen, ruotsin ja englannin kielellä.

Information på svenska

Ilmoittautuminen YKI-testiin

Seuraavat testit:

Lauantai 27.1.2024. (suomi ja ruotsi) Ilmoittautuminen alkaa tiistaina 2.1.2024 klo 10.

Lauantai 6.4.2024. (suomi) Ilmoittautuminen alkaa torstaina 1.2.2024 klo 10.

Lauantai 13.4.2024. (ruotsi) Ilmoittautuminen alkaa torstaina 1.2.2024 klo 10.

Lauantai 18.5.2024. (suomi) Ilmoittautuminen alkaa maanantaina 22.4.2024 klo 10.

  • Ilmoittautua voi vain internetissä, linkki alla.
  • YKI-testi on maksettava viikon sisällä ilmoittautumisesta. Testi maksaa 176€. Saat sähköpostiin maksulinkin, jota kautta pääset maksamaan testimaksun.
  • Jos jonosta vapautuu paikka, sinulle tulee ilmoitus sähköpostiin.
  • Ilmoittautumiseen tarvitaan suomalaiset verkkopankkitunnukset. Jos sinulla ei ole tunnuksia, voit ilmoittautua antamalla sähköpostiosoitteesi. Ilmoittautuminen tehdään henkilökohtaisesti, eikä toisen henkilön puolesta voi ilmoittautua.
  • Tarkista, että kaikki tiedot ovat oikein, myös sähköposti.
  • Saat sähköpostissa tietoa noin kaksi viikkoa ennen testipäivää. Viestissä on ohjeita YKI-testiä varten ja kellonaika, milloin sinun pitää tulla testiin.
  • Testit pidetään osoitteessa Runeberginkatu 22-24, 00100 Helsinki.
  • Jos tarvitset erityisjärjestelyitä, lue ohjeet OPH:n sivuilta, linkki alla.
  • Jos et pääse osallistumaan YKI-testiin, ilmoita siitä heti meille sähköpostilla osoitteeseen toimisto@helao.fi. Tarvitset todistuksen sairaudesta tai muusta painavasta syystä, jos haluat siirtää tai perua ilmoittautumisesi YKI-testiin. Katso ohjeet ilmoittautumisen siirtämisestä ja perumisesta Opetushallituksen sivuilta.

Helsingin aikuisopistossa järjestettävät kurssit

Ohjeita ja harjoituksia suomen kielen YKI-testiä varten