Etusivu Toggle Menu
Home
Helsingin aikuisopisto > Avoimen yliopiston info

Opiskelu avoimessa yliopistossa

Avoimessa yliopistossa opiskelu antaa mahdollisuuden yliopisto-opintoihin ilman ikärajaa ja pohjakoulutusvaatimuksia. Helsingin aikuisopisto järjestää avoimen yliopiston opintoja yhteistyössä Helsingin, Itä-Suomen, Turun, Vaasan ja Jyväskylän yliopistojen kanssa.  Tutustu Helsingin aikuisopiston järjestämiin avoimen yliopiston opintoihin.

Opinnoista voit saada valmiuksia valintakokeisiin. Avoimen yliopiston väylä voi entistä useammin olla myös reitti tutkinto-opiskelijaksi. Opintojen avulla voit myös täydentää ammattitaitoasi ja parantaa mahdollisuuksiasi työnhaussa tai alanvaihdossa.

Opinnot

Opiskelijat otetaan opintoihin ilmoittautumisjärjestyksessä. Joihinkin oppiaineisiin voi liittyä karsiva alkukuulustelu. Opiskelu sisältää mm. luentojen seuraamista, ryhmätyöskentelyä, harjoituksia sekä itsenäistä työskentelyä kirjallisuuden ja erilaisten tehtävien parissa. Joissakin opintokokonaisuuksissa osa opiskelusta ja tenteistä tapahtuu verkko-oppimisympäristössä. Opinnot muodostuvat pääosin itsenäisestä työskentelystä, jota voi olla huomattava määrä.

Avoimen yliopiston opiskelija saa suorituksistaan yliopiston antaman todistuksen ja voi liittää opintosuorituksensa tutkintoon, jos hän myöhemmin saa oikeuden siirtyä yliopiston varsinaiseksi opiskelijaksi. Opiskelija voi pyrkiä erillisessä kiintiössä yliopiston varsinaiseksi opiskelijaksi suoritettuaan tietyn määrän opintoja.

Ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua kursseille, opintokokonaisuuksiin sekä myös opintokokonaisuuden yksittäisille opintojaksoille ellei ohjelmassa muuta mainita. Yksittäisille opintojaksoille voidaan ottaa opiskelijoita, jos paikkoja jää vapaaksi.

Rekisteröityminen

Ilmoittautumisen lisäksi sinun tulee rekisteröityä avoimen yliopiston opiskelijaksi. Kun opintojen toteutuminen on varmistunut, Helsingin aikuisopisto lähettää linkin yliopistoon rekisteröitymiseksi.

Yliopiston perimä opintomaksu maksetaan verkkopankissa rekisteröitymisen yhteydessä. Sen jälkeen ilmoittautuminen on sitova, eikä sitä voi perua. Jos rekisteröityminen ei onnistu sinulle annetun rekisteröitymislinkin avulla, voit ottaa yhteyttä oman oppiaineesi opintosihteeriin avoimessa yliopistossa. Rekisteröintilomake muodostaa avoimen yliopiston suoritusrekisterin tietopohjan. Opintosuoritukset tallennetaan suoritusrekisteriin.

Opintomaksut

Opintomaksut koostuvat sekä Helsingin aikuisopiston että yliopistojen perimistä maksuista ja ne vaihtelevat eri oppiaineissa. Maksut ilmenevät kunkin oppiaineen kohdalta. Avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijamaksulla on mahdollista opiskella yleensä suunnitellun opetusohjelman keston ajan. Seuraavan lukuvuoden aikana järjestettävistä rästitenteistä peritään erillinen maksu. Helsingin aikuisopisto perii yksittäisistä tenteistä 40 euroa.

Opintojen peruuttaminen

  • Voit perua opinnot maksutta 14 päivää ennen niiden alkua. Jos maksu on suoritettu, palautamme summan, kun olet ilmoittanut IBAN-tilinumerosi.
  • Jos et peru opintoja määräajassa, perimme koko kurssimaksun. Peruutukseksi ei kelpaa kurssimaksun maksamatta jättäminen. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia.
  • Jos opisto peruuttaa opinnot, palautamme maksun tai voit siirtää maksusi johonkin toiseen kurssiin.
  • Huom! Liittojen jäsenet: Opisto perii täyden, alentamattoman opintomaksun, jos peruutus tulee myöhässä tai jätät paikan käyttämättä.

Tenttiminen

Kaikkiin tentteihin, myös luentosarjojen varsinaisiin tentteihin ja uusintatentteihin, on ilmoittauduttava vähintään 10 päivää ennen tenttiä, ellei tentin kohdalla ole toisin mainittu. Helsingin aikuisopistossa järjestettäviin tentteihin ilmoittaudutaan sähköpostitse opiston toimistoon toimisto@helao.fi (nimi, osoite, puhelinnumero ja syntymäaika). Itä-Suomen yliopiston tentteihin ilmoittaudutaan vähintään 10 vuorokautta ennen tenttiä WebOodin kautta. Helsingin yliopiston verkko-opintojen tentteihin tulee ilmoittautua yliopiston verkkosivuilla. Ilmoittautumatta jättäneet eivät voi osallistua kuulusteluihin. Kuulusteluissa tulee aina olla mukana henkilöllisyystodistus.

Näet kokonaisarvosanat (ei osasuorituksia) opintosuoritusrekisteristä WebOodista. Opintojakson osasuoritukset löydät verkko-oppimisympäristö Moodlesta tai voit kysyä niitä Helsingin aikuisopiston toimistosta. Tenttitulosten saapumisaika vaihtelee, mutta ne pyritään saamaan opiskelijalle viimeistään kuukauden sisällä tentistä.

Etätenttipäivät löytyvät Helsingin aikuisopiston verkkosivuilta etätentti-hakusanalla. Ilmoittaudu tenttiin verkkosivun kautta. Tenttiminen maksaa 50 euroa, joka tulee suorittaa ennen tenttiä. Kun ilmoittaudut omaan yliopistoosi etätenttijäksi, ilmoita seuraavat tiedot:

Etätenttipaikka: Helsingin aikuisopisto
Yhteystiedot: toimisto@helao.fi, puh. 09 41 500 300, Runeberginkatu 22-24, 00100 Helsinki.

Varmista, että tenttiaika on sama kuin omassa yliopistossasi. Mikäli et pääse suorittamaan tenttiä kyseisenä päivänä, ilmoitathan siitä opistoon heti sähköpostitse tai puhelimitse.

Korvaavuudet ja aiemmat suoritukset

Jos haluat lukea hyväksi aiemmin suorittamasi opintojakson, tulee sinun tehdä siitä korvaavuushakemus avoimeen yliopistoon.

Todistukset

Virallisen opintosuoritusotteen voit pyytää avoimen yliopiston opiskelijaneuvonnasta.

Tutustu maksuttomiin opiskelutaito-webinaareihin

Webinaareissa käsitellään tietoisuustaitoja ja itsemyötätuntoa opiskelun edistäjinä, vuorovaikutusta verkkokurssilla ja esiintymisjännitystä. Webinaarit on suunnattu avoimia korkeakouluopintoja suorittavien opiskelijoiden tueksi.

Lisätietoa ja opintoneuvonta

  • Avoimeen yliopistoon liittyvää opintoneuvontaa Helsingin aikuisopistossa antaa koulutuspäällikkö Anne Hirvonen puh. 050 590 7184 tai anne.hirvonen@helao.fi.
  • Kysymyksiin oppiaineen sisällöstä vastaa opinnot järjestävä yliopisto.
  • Tentteihin ja tenttituloksiin liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä Helsingin aikuisopiston toimistoon, puh. 09 41 500 300, toimisto@helao.fi
  • Avoimen yliopiston opintojen ohjauksesta saat apua ja tukea opintojesi suunnitteluun, omien opiskelutaitojesi kehittämiseen tai oppimisvaikeuksiin.
  • Rekisteröitymiseen, Moodleen ja verkko-opintojen etenemiseen liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä opinnot järjestävään avoimeen yliopistoon ja siellä oman oppiaineen opintosihteeriin tai koulutussuunnittelijaan.