Etusivu Toggle Menu
Home
Helsingin aikuisopisto > Avoimen yliopiston info

Opiskelu avoimessa yliopistossa

Avoimessa yliopistossa opiskelu antaa mahdollisuuden yliopisto-opintoihin ilman ikärajaa ja pohjakoulutusvaatimuksia. Helsingin aikuisopisto järjestää avoimen yliopiston opintoja yhteistyössä Helsingin, Itä-Suomen, Turun, Vaasan ja Jyväskylän yliopistojen kanssa.  Tutustu Helsingin aikuisopiston järjestämiin avoimen yliopiston opintoihin.

Opinnoista voit saada valmiuksia valintakokeisiin. Avoimen yliopiston väylä voi entistä useammin olla myös reitti tutkinto-opiskelijaksi. Opintojen avulla voit myös täydentää ammattitaitoasi ja parantaa mahdollisuuksiasi työnhaussa tai alanvaihdossa.

Opinnot

Opiskelijat otetaan opintoihin ilmoittautumisjärjestyksessä. Joihinkin oppiaineisiin voi liittyä karsiva alkukuulustelu. Opiskelu sisältää mm. luentojen seuraamista, ryhmätyöskentelyä, harjoituksia sekä itsenäistä työskentelyä kirjallisuuden ja erilaisten tehtävien parissa. Joissakin opintokokonaisuuksissa osa opiskelusta ja tenteistä tapahtuu verkko-oppimisympäristössä. Opinnot muodostuvat pääosin itsenäisestä työskentelystä, jota voi olla huomattava määrä.

Avoimen yliopiston opiskelija saa suorituksistaan yliopiston antaman todistuksen ja voi liittää opintosuorituksensa tutkintoon, jos hän myöhemmin saa oikeuden siirtyä yliopiston varsinaiseksi opiskelijaksi. Opiskelija voi pyrkiä erillisessä kiintiössä yliopiston varsinaiseksi opiskelijaksi suoritettuaan tietyn määrän opintoja.

Ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua kursseille, opintokokonaisuuksiin sekä myös opintokokonaisuuden yksittäisille opintojaksoille ellei ohjelmassa muuta mainita. Yksittäisille opintojaksoille voidaan ottaa opiskelijoita, jos paikkoja jää vapaaksi.

Rekisteröityminen

Ilmoittautumisen lisäksi sinun tulee rekisteröityä avoimen yliopiston opiskelijaksi. Jos opiskelet Helsingin yliopiston tai Itä-Suomen yliopiston opintoja, sinulle lähetetään ennen opintojen alkua linkki rekisteröitymistä varten. Turun yliopiston opintoihin rekisteröidytään NettiOpsu-palvelussa.

Yliopiston perimä opintomaksu maksetaan verkkopankissa rekisteröitymisen yhteydessä. Sen jälkeen ilmoittautuminen on sitova, eikä sitä voi perua. Jos rekisteröityminen ei onnistu sinulle annetun rekisteröitymislinkin avulla, voit ottaa yhteyttä oman oppiaineesi opintosihteeriin avoimessa yliopistossa. Rekisteröintilomake muodostaa avoimen yliopiston suoritusrekisterin tietopohjan. Opintosuoritukset tallennetaan suoritusrekisteriin.

Opintomaksut

Opintomaksut koostuvat sekä Helsingin aikuisopiston että yliopistojen perimistä maksuista ja ne vaihtelevat eri oppiaineissa. Maksut ilmenevät kunkin oppiaineen kohdalta. Avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijamaksulla on mahdollista opiskella yleensä suunnitellun opetusohjelman keston ajan. Seuraavan lukuvuoden aikana järjestettävistä rästitenteistä peritään erillinen maksu. Helsingin aikuisopisto perii yksittäisistä tenteistä 40 euron maksun.

Opintojen peruuttaminen

  • Voit perua opinnot maksutta 14 päivää ennen niiden alkua. Jos maksu on suoritettu, palautamme summan, kun olet ilmoittanut IBAN-tilinumerosi.
  • Jos et peru opintoja määräajassa, perimme koko kurssimaksun. Peruutukseksi ei kelpaa kurssimaksun maksamatta jättäminen. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia.
  • Jos opisto peruuttaa opinnot, palautamme maksun tai voit siirtää maksusi johonkin toiseen kurssiin.
  • Huom! Liittojen jäsenet: Opisto perii täyden, alentamattoman opintomaksun, jos peruutus tulee myöhässä tai jätät paikan käyttämättä.

Tenttiminen

Kaikkiin tentteihin, myös luentosarjojen varsinaisiin tentteihin ja uusintatentteihin, on ilmoittauduttava vähintään 10 päivää ennen tenttiä, ellei tentin kohdalla ole toisin mainittu. Helsingin aikuisopistossa järjestettäviin tentteihin ilmoittaudutaan opiston toimistoon joko sähköpostitse osoitteeseen toimisto@helao.fi (nimi, osoite, puhelinnumero ja syntymäaika) tai täyttämällä tenttikuori (toimiston ulkopuolella olevan käytävän sivupöydältä). Tenttikuoren voit jättää joko toimistoon tai toimiston postilaatikkoon. Itä-Suomen yliopiston tentteihin ilmoittaudutaan vähintään 10 vuorokautta ennen tenttiä WebOodin kautta. Helsingin yliopiston verkko-opintojen tentteihin tulee ilmoittautua yliopiston verkkosivuilla. Ilmoittautumatta jättäneet eivät voi osallistua kuulusteluihin. Kuulusteluissa tulee aina olla mukana henkilöllisyystodistus.

Näet kokonaisarvosanat (ei osasuorituksia) opintosuoritusrekisteristä WebOodista. Opintojakson osasuoritukset löydät verkko-oppimisympäristö Moodlesta tai voit kysyä niitä Helsingin aikuisopiston toimistosta. Tenttitulosten saapumisaika vaihtelee, mutta ne pyritään saamaan opiskelijalle viimeistään kuukauden sisällä tentistä.

Etätenttipäivät löytyvät Helsingin aikuisopiston verkkosivuilta. Ilmoittaudu tenttiin Helsingin aikuisopiston toimistoon. Tenttiminen maksaa 40 euroa, joka tulee suorittaa ennen tenttiä opiston toimistossa. Kun ilmoittaudut omaan yliopistoosi etätenttijäksi, ilmoita seuraavat tiedot:

Etätenttipaikka: Helsingin aikuisopisto
Yhteystiedot: toimisto@helao.fi, puh. 09 41 500 300, Töölöntullinkatu 8, 00250 Helsinki

Mikäli et pääse suorittamaan tenttiä kyseisenä päivänä, ilmoitathan siitä opistoon heti sähköpostitse tai puhelimitse.

Korvaavuudet ja aiemmat suoritukset

Jos haluat lukea hyväksi aiemmin suorittamasi opintojakson, tulee sinun tehdä siitä korvaavuushakemus avoimeen yliopistoon.

Todistukset

Virallisen opintosuoritusotteen voit pyytää avoimen yliopiston opiskelijaneuvonnasta.

Tutustu maksuttomiin opiskelutaito-webinaareihin

Kevään 2020 webinaareissa käsitellään tietoisuustaitoja ja itsemyötätuntoa opiskelun edistäjinä, vuorovaikutusta verkkokurssilla ja esiintymisjännitystä. Webinaarit on suunnattu avoimia korkeakouluopintoja suorittavien opiskelijoiden tueksi. Tutustu kevään 2020 webinaareihin.

Ohjaus- ja neuvontapalvelut

  • Yleistä avoimeen yliopistoon liittyvää opintoneuvontaa Helsingin aikuisopistossa antaa koulutuspäällikkö Anne Hirvonen puh. 050 590 7184 tai anne.hirvonen@helao.fi.
  • Kysymyksiin oppiaineen sisällöstä vastaa opinnot järjestävä yliopisto.
  • Avoimen yliopiston opintojen ohjauksesta saat apua ja tukea opintojesi suunnitteluun, omien opiskelutaitojesi kehittämiseen tai oppimisvaikeuksiin.
  • Tentteihin ja tenttituloksiin liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä Helsingin aikuisopiston toimistoon, puh. 09 41 500 300, toimisto@helao.fi, Mannereheimintie 114
  • Rekisteröitymiseen, Moodleen ja verkko-opintojen etenemiseen liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä opinnot järjestävään avoimeen yliopistoon ja siellä oman oppiaineen opintosihteeriin tai koulutussuunnittelijaan.