Kulttuuri, yhteiskunta ja ympäristö -kurssien opettajat

Marko Ahola

piha, puutarha ja viljely

”Puutarhuri Marko Ahola oli saapunut Pohjanmaalta opastamaan meitä ymmällään olevia kaupunkilaisia viljelyn saloihin. Luennon aikana käytiin läpi valtava määrä asiaa ruukun valinnasta ja taimien esikasvatuksesta aina eri yrttien käyttötarkoituksiin ja kasvien talvehtimiseen. Illan kantavaksi ohjenuoraksi nousi se, että parvekkeella ja terassilla voi periaatteessa viljellä ihan mitä tahansa lajiketta hedelmäpuista ja marjapensaista alkaen, kunhan vain huolehtii riittävästä ravinteiden, lämmön, valon ja kosteuden saannista”, kiteytti opiston palvelu- ja hallintovastaava Venla saamansa opit Marko Aholan parvekepuutarhakurssilta. Lue Venlan koko kirjoitus kurssista täältä.


Riina Enkovaara

kukkien sidonta

”Olen valmistunut Helsingin yliopiston kasvatustieteellisestä tiedekunnasta ja toiminut varhaiskasvatuksen opettajana koko aikuisikäni. Vanha haave ja harrastus kukkien, värien ja estetiikan parissa sai minut kuitenkin pohtimaan alanvaihtoa. Rohkaistuin uudelleen kouluttautumaan ja valmistuin floristiksi. Olen kiinnostunut pienistä korumaisista töistä, asetelmista, kransseista ja luonnonmateriaaleilla leikkimisestä. Rakkaus luontoon ja kukkiin sekä luova käsillä tekeminen on vienyt minut totaalisesti mennessään. Pedagogisen osaamisen ja kukkasidontataitojen yhdistäminen sai minut hakeutumaan kurssiopettajaksi ja nyt haluan jakaa osaamistani. Ja tartuttaa muihinkin ”kukkahulluuden” kipinän!”


Mika Piiroinen

veneily

”Kesät menevät purjehtien Itämerellä, Välimerellä, Atlantilla ja Karibialla, mutta talvikaudella nautin veneilykurssien opettamisesta”, kertoo Mika Piiroinen, joka toimii Suomen Purjehdus ja Veneily -liiton, Suomen Navigoinninopettajien, Purjehduksenopettajien ja Suomen Navigaatioliiton auktorisoimana veneily- ja navigoinninopettajana. ”Lisäksi tuotan oppimateriaalia Suomen Navigoinninopettajien kursseille ja koulutan uusia veneilykouluttajia pedagogisten taitojen hallitsemisessa. Opetusalan ammattilaisena haluan saada kurssilaiset nauttimaan uuden oppimisesta. Ehkäpä parasta palautetta onkin nähdä tutut kasvot kiertämässä eri kursseilla veneilytietouttaan kartuttamassa”. Lue tarkemmin Mikan opettamista kursseista.

Jukka Suomela

Cocktail: historia ja ilmiöt

Jukka on matkailututkimuksesta valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteri, joka opetuksessaan yhdistää kriittisesti valikoituja lähteitä 25-vuotiseen käytännön kokemukseen palveluliiketoiminta-alalta. Yrityksensä puitteissa hän on muun muassa toiminut olutkouluttajana alankomaalaiselle olutmerkille ja kahvikouluttajana italialaiselle kahviyritykselle. ”Cocktail: historia ja ilmiöt” on Jukan ensimmäinen kurssi Helsingin aikuisopistossa, jonka läheisyydessä hän ulkoilee päivittäin Elmo-koiransa kanssa. Hän harrastaa myös kirjallisuutta, sulkapalloa ja pienimuotoista marjanviljelyä. Jukka on tyytyväinen, jos kurssi onnistuu hetkeksi viemään huomion alkoholista pelkkänä nautintoaineena kohti sen muita yhteiskunnallisia elementtejä.
Kuva: Ed Anderson