Blogi
11 / 10 / 13

Haastattelussa Pirkko Ahjo

Haastattelussa tanssin ja pilateksen opettaja, tanssitaiteilija ja koreografi Pirkko Ahjo.

Kuka olet?

Olen Pirkko Ahjo, tanssitaiteilija, tanssija, opettaja ja koreografi. Koulutukseltani olen tanssitaiteen maisteri sekä HuK, pääaineena kasvatustiede. Olen opiskellut tanssinopettamista lisäksi Tukholman Danshögskolanissa. Tanssia olen opiskellut myös Pariisissa sekä Lontoossa, jossa tutustuin ja ihastuin pilatekseen vuonna 1986. Opetan kaikenikäisiä 6-vuotiaista senioreihin. Toimin nyt opettajana Helsingin aikuisopistolla, Vapaassa Tanssikoulussa (joka jatkaa Itä-Helsingin musiikkiopiston tanssiosaston työtä) sekä Helsingin seudun kesäyliopistossa, jossa opetan tanssipedagogiikan erikoistumisopintoja. Ohjaan myös opetusharjoittelijoita ja olen mukana erilaisissa tanssiin liittyvissä toimikunnissa ja työryhmissä, mm. Tanssitaiteilijain liiton hallituksessa.

Kuinka kauan olet opettanut Helsingin aikuisopistolla ja mitä opetat?

Olen opettanut Helsingin aikuisopistolla jo vuodesta 1994. Opetan tällä hetkellä aikuisopistolla pilatesta aikuisille ja senioreille.

Mikä sai sinut ryhtymään opettajaksi?

Silloin kun aloitin tanssijantyön, tanssijat työskentelivät monesti myös opettajina ja koreografeina. Suomessa ei ollut tuolloin vielä tanssinopettajakoulutusta. Koulutus hankittiin tanssinopettajan työtä tekemällä sekä ulkomailta. Opettaminen tuli siis mukaan luonnostaan, myös siksi, että opiskelin Helsingin yliopistossa kasvatustiede pääaineenani. Olin mukana Praesens-ryhmässä, joka ”vei” tanssia Helsingistä muualle Suomeen esiintyen ja opettaen.

Mitä haluat antaa opiskelijoillesi?

Tanssinopettajana haluan jakaa tanssin kokemusta ja iloa, sekä auttaa ja rohkaista jokaista löytämään oma tanssinsa. Olen oppinut vuosien varrella, että sanonta: ”tanssinopettajan tärkein tehtävä on tehdä itsensä tarpeettomaksi” pitää paikkansa. Se ei kuitenkaan tarkoita itsensä tarpeettomaksi tekemistä vasta jonkun kurssin päätteeksi vaan tehtäväni on avata mahdollisuuksia, ohjata ja johdattaa tanssijaa kehon tiedon äärelle ja samalla tehdä itseni tarpeettomaksi koko ajan. Sama tehtävä minulla on pilates-opettajanakin.

Mitä on pilates?

Pilates on sekä kehonhuoltoa että mielenhuoltoa. Pilateksessa käytetään hengitystä avuksi ja tehdään aluksi liikkeitä vähän, hitaasti, tarkasti ja keskittyneesti. Hitaan päälle voidaan sitten myöhemmin rakentaa nopeampaa ja haastavampaa. Pilateksen avulla pyritään aina muutokseen. Keho käyttää yleensä ensimmäisenä vahvinta lihasta ja liikkuvinta niveltä. Pilates-metodin tarkoituksena on saada kehon toimintaan tasapainoa rakentamalla liikemuistiin uusia tarkoituksenmukaisia malleja. Voi kestää jonkin aikaa ennen kuin päästään toimivaan kokonaisuuteen sillä keho palaa entiseen helposti. Pilates on myös mielenhuoltoa, sillä keskittyminen hengitykseen ja liikkeeseen rauhoittaa mielen. Tarkoitus olisi, että pilatestunneilla opittu kehon käyttö siirtyisi koko elämään (tukemaan hyvinvointia).

Miksi kannattaa opiskella kansalaisopistossa?

Kansalaisopiston kursseilla on erittäin hyvä hinta-laatu -suhde. Opettajat ovat päteviä ja kurssimuotoinen opetus takaa sen, että opetus etenee kurssin alusta loppuun ja oppimista voi jatkaa myös tasolta toiselle. Kansalaisopistossa on myös hyvä fiilis.

Mitä haluaisit sanoa opiskelijoille?

Tulkaa avoimesti ja ilolla mukaan kursseille. Vuosien varrella kohtaamani opiskelijat suhtautuvatkin positiivisesti opetukseen ja oppimiseen. Emme treenaa otsa rypyssä!

Mikä on mottosi elämässä?

Minulla on kaksi mottoa elämässä: ”Se, mihin huomio kiinnittyy, lisääntyy” ja ”Sun kandee varoo mitä sä haluut, koska sä saat sen.” Jälkimmäisen sanoi Andy McCoy ja ensimmäinen on yksi NLP:n periaatteita.

Pirkko Ahjo

tanssitaiteilija, tanssija, opettaja ja koreografi


Kuva: Junseong Lee, Unsplash