Blogi
11 / 02 / 17

Haastattelussa Merja Salonen Di Giorgio

Haastattelussa kuvataiteilija ja taidekurssien opettaja Merja Salonen Di Giorgio

Kuka olet?

Olen Merja Salonen di Giorgio ja olen opettanut Helsingin aikuisopistossa taideaineita kymmenisen vuotta. Koulutukseltani olen kuvataiteilija ja taiteen maisteri TaiKista, nykyisestä Aallosta, josta valmistuin vuosituhannen vaihteessa. Siihen aikaan siellä oli puhtaasti kuvataiteeseen keskittyvä Pallas-kuvataiteen maisterikoulutus. Sitä ennen kävin Imatran taideoppilaitoksen, joka nykyään kantaa nimeä Saimia.

Kerro työstäsi kuvataiteilijana ja kuvataiteen opettajana!

Olen aina ollut tavattoman viehättynyt ihmisen jäljistä kulttuuriympäristössä. Ihan pienestä pitäen minua ovat kiehtoneet mm. antiikin rauniot, tuhansia vuosia vanhat ruukut, kuluneet pinnat, seinät… niissä on jotain salaperäistä. Jokaisessa paikassa on oma erityislaatuisuutensa, paikan henki, joka antaa minulle myös polttoainetta taiteen tekemiseen. Työskentelyyni vaikuttaa myös synestesia. Näen tuoksut ja äänet helposti väreinä. Maalaan eniten öljyväreillä kankaalle ja sekatekniikoin paperille, yleensä vuorotellen jaksoissa, että saan vaihtelua. Opetan maalaamista, piirtämistä ja taidehistoriaa kuvataiteilijan näkökulmasta. Olen opettanut myös kaksivuotista kuvataiteen perusopetusta ja syventäviä opintoja aikuisopistolla silloin kun sitä on järjestetty. Painotan aika paljon materiaalioppia, koska kaikille kuvia tekeville materiaalin tunteminen on tärkeää. Ja pidän itsekin monista materiaaleista, on siis luontevaa opettaa niitä: öljy, akryyli, guassi, pastellit, akvarellit, sekatekniikat…

Mitä haluat antaa oppilaillesi?

Haluan antaa jokaiselle oppilaalle henkilökohtaista opetusta niissä tekniikoissa ja asioissa, mistä hän on kiinnostunut, ohjata heitä omassa tekemisessään, ylittämään halutessaan rajojaan, ehkä yllättämään itsensä! Olen saanut oppilailta palautetta, että olen opettanut heitä näkemään enemmän. Siitä juuri on kysymys.

Miksi kuvataidekursseille kannattaa tulla?

Kun syventyy siihen, mitä on tekemässä, irrottautuu samalla arjesta. Maalatessa ollaan parhaimmillaan 100 % läsnä hetkessä. Aika häviää. Maalaaminen tai piirtäminen voikin olla samalla läsnäolon harjoitus. Niin tärkeää aivoille, varsinkin nykyään! Monet oppilaat kertovat virkistyvänsä tunnin aikana ja itse asiassa virkistyn itsekin. Tunnelma on rento ja hyväntuulinen. Maalaaminen on aika kokonaisvaltainen kokemus ja tästä voi päästä osalliseksi jo lyhyelläkin kurssilla. Kursseilla voi saada ystäviä, elämyksiä, avartaa näkökulmiaan. Kursseilla tapaa samanhenkisiä ihmisiä ja voi syventyä kiinnostaviin asioihin. Koska kansalaisopiston opiskelu perustuu vapaaehtoisuuteen, kursseilta voi ottaa ilon ja hyödyn irti ilman suorittamispakkoa. Taide on hidas ja hieno laji.

Merja Salonen di Giorgio

kuvataiteilija ja taidekurssien opettaja


Kuvat: Paula Kukkonen ja Martin de Arriba, Unsplash