Blogi
20 / 05 / 19

Haastattelussa Annina Tuhkunen

Haastattelussa tanssin opettaja Annina Tuhkunen

Kuka olet?

Olen Annina Tuhkunen, tanssin opettaja Helsingin aikuisopistosta. Löysin afrikkalaisten tanssien pariin jo teini-ikäisenä. Harrastin katutansseja sekä show-, jazz- ja nykytanssia, kunnes vuonna 1994 pääsin mukaan edustamaan tanssikouluani ryhmäshowtanssin suomenmestaruuskisoihin. Voitimme mestaruuden showtanssia afrotanssiin yhdistävällä kisakoreografialla, josta vastasivat katutanssiopettajani Mikko Ahlgren ja länsiafrikkalaisiin tansseihin erikoistunut tanssinopettaja Mariana Siljamäki. Hurahdin täysin afrikkalaisiin tansseihin ja rytmeihin ja aloin treenata säännöllisesti Marianan tunneilla. Vuosi vaihto-oppilaana Meksikossa vei hetkeksi huomioni lattarirytmeihin ja muutenkin treenasin tanssia monipuolisesti. Myöhemmillä reissuillani eri puolilla Latinalaista Amerikkaa tutustuin afrokuubalaisiin, afrobrasilialaisiin sekä muihin afrodiasporan tansseihin. Afrikkalaisperäiset tanssit vetosivat enemmän ja enemmän, ja haave päästä Afrikkaan opiskelemaan tanssia kasvoi isommaksi.

Miten päädyit afrikkalaisten tanssien pariin?

Ensimmäisen Länsi-Afrikkaan suuntautuneen tanssimatkan tein Guineaan vuonna 2009. Sittemmin olen reissannut säännöllisesti sekä Länsi-Afrikassa (Burkina Fasossa, Senegalissa, Beninissä ja Togossa) että eri puolilla Eurooppaa ja Latinalaista Amerikkaa, ensisijaisesti juuri afrikkalaisten tanssien kursseilla, koulutuksissa ja festivaaleilla. Olen erikoistunut perinteisiin länsiafrikkalaisiin mande-kulttuurialueen tansseihin. Pohjani on erityisesti guinealaisissa tansseissa, mutta viime vuosina olen perehtynyt myös mm. burkinafasolaisiin tanssiperinteisiin, joita ei Suomessa vielä kovin hyvin tunneta. Afrikka on tanssi- ja musiikkiperinteiden aarreaitta. Jokaisella alueella ja eri etnisillä ryhmillä on omat rytminsä ja tanssinsa, ja valtavan maanosan kulttuurien kirjo on äärimmäisen monipuolinen. Mitä enemmän afrikkalaisiin tansseihin syventyy, sitä enemmän löytyy opittavaa – ja tieto lisää tuskaa. Perinteisten tanssien lisäksi olen yhä enemmän suuntautunut myös afrikkalaisten tanssien moderneihin ilmaisuihin. Perinteisten tanssien ohella olen opiskellut afrikkalaista nykytanssia ja urbaaneja tansseja, mm.  Länsi-Afrikan tunnetuissa tanssikeskuksissa Ecole des Sables´ssa Senegalissa ja Centre de Développement Choréografique La Termitièressa Burkina Fasossa.

mikä on suosikkitanssisi?

”Afrikkalaiset tanssit ovat ehdoton intohimoni, mutta olen tanssin ja liikkeen suhteen kaikkiruokainen. Sytyn afrikkalaisten tanssien voimasta, räjähtävästä energiasta, fyysisyydestä, liikekielen monipuolisuudesta ja polyrytmiikan haasteista. Rakastan lattarirytmien elämäniloa ja positiivisuutta. Somaattinen työskentely rauhoittaa levottoman mieleni läsnäolon kokemukselle. Tanssi-improvisaatio inspiroi ja vie oman persoonan ja aitojen tunteiden äärelle.”

Kerro vielä opinnoistasi ja työstäsi tanssin parissa!

Tanssin opettaminen oli minulla pitkään sivutoimi, lukio-opintojen sekä kulttuuriantropologian ja kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen maisteriopintojen ohella. Viimeistään valmistuttuani filosofian maisteriksi tajusin, että tanssi on jo vienyt minut mennessään ja opetustyökin muuttunut päätoimiseksi, joten annoin virran viedä. Pedagogista osaamista olen vuosien aikana saanut kartutettua sekä käytännön työn kautta että ammatillisissa opinnoissa, joihin kuuluvat mm. Tanssipedagogiikan erikoistumisopinnot, Tanssin ja somatiikan koulutus, PilatesHealth -ohjaajakoulutus ja tanssialan opinnot Teatterikorkeakoulun avoimessa yliopistossa. Opettajana, tanssijana ja koreografina pyrin välittämään tanssin iloa ja yhteisöllisyyttä. Tärkeää on myös vuorovaikutukseen, läsnäoloon ja oman liikkeen löytämiseen kannustaminen sekä rytmin ja kulttuuristen yhteyksien ymmärtäminen.

Annina Tuhkunen

tanssin opettaja, Helsingin aikuisopisto


Kuvat: Annina Tuhkunen ja Levi Guzman, Unsplash