Blogi
29 / 01 / 15

Haastattelussa Tobias Hoch

Haastattelussa Kölnistä kotoisin oleva suomen opettaja Tobias Hoch.

Kuka olet?

Olen Tobias Hoch, suomen opettaja. Olen alun perin kotoisin Saksan Kölnistä, mutta olen asunut Suomessa jo 26 vuotta. Alun perin tulin Suomeen töihin vuosia sitten erääseen nuorisojärjestöön. Määräaikaisen työsuhteen jälkeen jäin vielä Suomeen kesätöihin. Sitten pääsinkin opiskelemaan matkailualan oppilaitokseen ja lopulta paluulippu Saksaan jäi ostamatta. Sillä tiellä olen edelleen.

Mikä on koulutuksesi?

Alun perin valmistuin Porvoon matkailualan oppilaitoksesta matkailualalle. Olin töissä lentoyhtiöissä ja matkatoimistoissa 20 vuotta. Sitä kautta minulla on vankka kokemus siitä, mitä on olla maahanmuuttajana suomalaisessa työelämässä. Opettajaksi tulin ammatinvaihdon myötä. Valmistuin vuonna 2012 filosofian maisteriksi pääaineenani suomen kieli ja kulttuuri sekä viron kieli ja kulttuuri. Olen tehnyt myös opettajan pedagogiset opinnot.

Miten päädyit opiskelemaan suomea ja viroa?

Olen aina ollut kiinnostunut kielistä ja kielten rakenteista, ja olinkin jo Saksassa asuessani opiskellut suomen kieltä. Sain lopulta kipinän lähteä opiskelemaan kieliä yliopistoon erään ystäväni innostamana. Yliopistossa ollessani tajusin, että kielten opiskelu on minulle juuri oikea väylä. Pääsin ensin opiskelemaan viron kieltä ja kulttuuria ja myöhemmin suomen kieli ja kulttuuri tulivat mukaan.

Kuinka kauan olet opettanut Helsingin aikuisopistossa ja mitä opetat?

Olen opettanut Helsingin aikuisopistolla suomea ja viroa vuodesta 2012 lähtien. Nykyisin opetan suomea Helsingin aikuisopiston peruskoulussa.

Mitä haluat antaa opiskelijoillesi?

Koen, että pystyn auttamaan tällä työllä Suomessa asuvia ulkomaalaisia. Ulkomaalaisena kielen opettajana minulla on hieman erilainen näkökulma kuin suomalaisilla opettajilla. Koska olen itse joutunut opiskelemaan suomen vieraana kielenä, pystyn ymmärtämään opiskelijoiden haasteita ulkomaalaisen kielenoppijan näkökulmasta. Suomi vieraana kielenä -opettajana työni ei ole vain opettaa kieltä. Haluan myös motivoida opiskelijoita tulemaan mukaan ympäröivää yhteiskuntaan. Kielen oppiminen onkin tärkeä osa integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Yritän rohkaista opiskelijoita kuuntelemaan suomenkielistä radiota, lukemaan lehtiä ja katsomaan suomenkielistä televisiota. Tunneilla keskustelemme eri aiheista. Silloin kun opiskelijat pääsevät jakamaan kokemuksiaan eri asioista, kielioppi jää sivuasiaksi ja opiskelijat uskaltavat paremmin käyttää kieltä.

Usein sanotaan, että suomi on vaikea kieli. Miten motivoit opiskelijoita opiskelemaan suomea?

Jokaisessa kielessä on omat haasteensa. Ei suomi ole sen vaikeampi kieli kuin joku toinen. Esimerkiksi olen itse kokenut suomen kielen lausumisen helpoksi. Suomen kielessä hyvää on myös se, että kun oppii perussanaston, sen jälkeen voi usein päätellä sanojen merkityksiä. Aloitus ja perusrakenteiden opettelu on vaikeinta, tulee mieleen jyrkän vuoren kiipeäminen. Kannattaa kuitenkin puskea läpi suomalaisella sisulla eikä antaa periksi.

Miksi kannattaa opiskella kansalaisopistossa?

Kansalaisopistossa on suhteellisen pienet opetusryhmät. Pieni ryhmäkoko mahdollistaa yksilöllisemmän opetuksen. Opettaja voikin paremmin ottaa huomioon ryhmän tai yksittäisen opiskelijan tason ja erityishaasteet ja kiinnostuksen kohteet. Kansalaisopistossa on myös hyvä hinta/laatusuhde.

Mitä haluaisit sanoa opiskelijoille?

Älä luovuta! Suomea on mahdollista oppia. Kielen harjoittelussa pitää välillä olla itsekäs ja puhua suomea vaikka vastapuoli yrittäisi vaihtaa puheen englanniksi. Parhaiten oppii käyttämällä kieltä todellisissa tilanteissa, vaikka kaupassa käydessä. Suomalaisille puolisoille ja kavereille sanoisin: ”Nyt on suomen opiskelijoiden vuoro. Puhukaa heille suomea!”

Mikä on mottosi elämässä?

”Ihminen oppii sen mitä tahtoo” ja ”Be careful what you wish for”.

Tobias Hoch

suomen opettaja


Kuva: Jan Kopřiva, Unsplash