Veneilykurssit

Veneilykurssit

Helsingin aikuisopiston veneilykurssit elävät vuodenaikojen mukana. Syksyisin kurssiohjelma on suppeampi, keväällä laajempi. Kevään 2023 ohjelmassa on viisi kurssia, jotka tarjoavat mahdollisuuden aloittaa, kehittää ja syventää omia veneilyn taitoja ja parantaa turvallisen veneilyn osaamista.

Veneilyn opiskelu opistossamme tapahtuu maksimissaan 20 hengen ryhmissä. Useimmiten ryhmäkoko on selvästi pienempi. Opettajalla on siksi hyvin aikaa myös kysymyksiin vastaamiseen ja tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan. Opetusmateriaalia myös jaetaan, mutta usein oppiminen sujuu paremmin, kun tekee omia muistiinpanoja.
Veneilyn perusteet on yhden viikonlopun mittainen, perusteellinen, sekä teoriaa että käytännön taitoja yhdistelevä kurssi. Kurssilta saat apua ja ideoita veneen hankintaan, rekisteröintiin, katsastukseen säilytykseen, kunnossapitoon ja käyttöön. Lisäksi käydään läpi veneilyn väistämissäännöt, viitoitukset, tärkeimmät solmut, ankkurointi ja veneen turvallinen kiinnittäminen ja tutustutaan navigoinnin alkeisiin. Kurssiin ei sisälly tenttiä tai tutkintoa ja se sopii kaikille veneilyä harrastaville tai sitä harkitseville. Lomakausilla ruuhkaisille ja Suomessa useinkin kapeille sekä matalille vesireiteille ei kannata suunnata ilman veneilyn perustietoja ja -taitoja.

Navigointi 1 kurssi on Suomen Navigoinninopettajien kehittämä, Traficomin auditoima koulutusjärjestelmä. Se on sisällöltään vastaava kuin vanhempi Saaristolaivurikurssi ja kurssi sisältää mahdollisuuden suorittaa kurssin päätteeksi Navigointi 1 tutkinnon. Tämän tutkinnon suorittaminen on minimivaatimus esimerkiksi veneen vuokraamiseen Kroatiassa. Kurssilla käydään läpi meriteiden säännöt, merikartta ja sen oikea käyttö, viitoitusjärjestelmä, merimerkit, elektroninen navigointi, koordinaatit, suunta ja matka, kompassioppi, väistämissäännöt sekä paljon muuta hyödyllistä. Kurssin oppikirjat ovat hankittavissa kurssipaikalta ja kurssiin sisältyy myös tentin menestykselliseen suorittamiseen liittyviä etätehtäviä opetuskertojen välillä. Tutkintomaksu ei sisälly tämän kurssin hintaan.

Yhden sunnuntaipäivän mittainen Meri-VHF-kurssi on suunniteltu Meri-VHF-laitteen hankintaa suunnitteleville tai harkitseville. VHF-laite edellyttää radioasemaluvan ja käyttäjälisenssin hankintaa. Kurssin fokus on laitteen käytön harjoittelussa sekä Traficomin käyttäjiltä edellyttämään tutkintoon valmistautumisessa.

Kevään ohjelmassa ovat myös Navigointi 2- sekä CEVNI-kurssit. Navigointi 2 täydentää Navigointi 1 kurssia ja on erittäin tärkeä varsinkin vuorovesialueille, kuten Englannin kanaali tai Välimeri, suuntaaville veneilijöille. Kurssilla tutustutaan myös lähinnä Euroopan vuorovesialueiden maakohtaisiin sääntöihin ja joihinkin erikoisuuksiin. Tärkein opetusmateriaali ovat aidot Englannin vesialueiden merikartat. CEVNI on Euroopan sisävesiveneilyyn valmistava yleiseurooppalainen tutkinto, joka edellytetään joki- ja kanavapurjehdukseen. Yhden illan kurssi pitää sisällään tarvittavan sisällön sekä erikseen maksettavan 60 minuutin tutkinnon, josta saa myös tutkintotodistuksen.

“Hyvä opettaja ja mukavan kokoinen ryhmä, opetus oli tasokasta ja mielenkiintoista ”

Opiskelija

Luonto ja veneily

Meille on helppo tulla

Opiston tilat sijaitsevat hyvien liikenneyhteyksien varrella, kursseille on helppo tulla. Kurssit pidetään opistotalolla Runeberginkadulla tai Helsingin keskustassa Annankadulla.

Opintoneuvonnasta saat apua kurssivalinnoissa ja opintoihin liittyvissä kysymyksissä. Ota rohkeasti yhteyttä, niin löydetään yhdessä juuri sinulle sopiva kurssi!

Kurssi-info

Oppitunnin pituus on 45 minuuttia.

Kurssien opetuskieli on yleensä suomi. Monilla kursseilla opettajat voivat opettaa myös englanniksi tai jollakin muulla kielellä. Voit kysyä opintoneuvonnasta, mitä kieltä kurssilla käytetään.

Voit pyytää todistuksen toimistosta, kun kurssi on päättynyt.