Kurssivinkit
03 / 05 / 16

Ikebana

Ikebana-taiteesta

Japanilainen kukkien asettelutaide ikebana on kehittynyt 500-luvun buddhalaisista temppeliasetelmista ensin keisarin hovin ja ylimystön harjoittamaksi taiteeksi ja myöhemmin laajaksi, eri tyylisuuntia käsittäväksi taiteenlajiksi. Ikebanan pitkään traditioon kuuluu oleellisesti jotain alati kehittyvää ja muuttuvaa.

Sogetsu -koulu perustettiin vuonna 1927, jolloin Sofu Teshigahara lähti kehittämään traditionaalista ikebanailmaisua ajatuksenaan ikebana, jota voisi tehdä missä tahansa, milloin tahansa ja mistä materiaalista tahansa. Sogetsu tarkoittaa suomeksi 'ruoho ja kuu'. Nykyisin Sogetsu on yksi kansainvälisimmistä japanilaisista ikebanakouluista.

Ikebanan harrastamisesta

Opiskelu aikuisopistossa aloitetaan perusasetelmilla, joita kutsutaan nimellä kakei. Opinnoissa keskitytään kolmiulotteisen asetelman rakentamiseen sekä erilaisiin materiaaleihin ja tekniikoihin. Halutessaan kurssilaiset voivat myös suorittaa Sogetsu-koulun tutkintoja. Kakei -opinnot hyväksytysti suorittanut oppilaalla on mahdollisuus lunastaa Tokiosta Yonkyu ja Sankyu -tutkintotodistukset.

Perusopintojen jälkeen opinnot keskittyvät luovaan ikebanaan, jolloin opetellaan monipuolisten harjoitusten ja teemojen avulla itsenäisen ikebana -teoksen toteuttamista. Näistä jatko-opinnoista on mahdollisuus saada Nikyu ja Ikkyu -tutkintotodistukset. Jatko-opintojen jälkeen opiskelija voi siirtyä opettaja-opintoihin ja suorittaa Sogetsu-koulun ikebana-opettajan pätevyyteen johtavat opinnot.


Kuvat: Laura Chouette ja Nathan Oakley, Unsplash