Kurssivinkit
22 / 10 / 19

Aasian maistuvimmat herkut -kasvisruokakurssilla

Aasian maistuvimmat herkut -kasvisruokakurssilla

Helsingin aikuisopiston palvelu- ja hallintovastaava Venla testaa opiston kursseja. Tällä kertaa Venla testaa Aasian maistuvimmat herkut -kasvisruokakurssia.

”Onks se täällä se kasvisruokakurssi?” Varovaisia kyselyjä alkaa kuulua Rudolf Steiner -koulun kotitalousluokan ovelta lokakuisena maanantaina hieman ennen kello viittä. On harmaa ja kostea iltapäivä, mutta harmaus saa väistyä muutamaksi tunniksi, kun luokka täyttyy tuoreen korianterin, limen, kuminansiementen, inkiväärin ja jasmiiniriisin tuoksusta. Matka aasialaisen ruoan maailmaan on alkanut.

Käynnissä on Liisa Häkkisen vetämä aikuisopiston Aasian maistuvimmat kasvisherkut – kasvisruokakurssi. Ilta alkaa lyhyellä luennolla Aasian tyypillisimmistä ruokatyyleistä. Opettaja muistuttaa heti kärkeen, että mistään yleisestä ”aasialaisesta keittiöstä” ei oikeastaan voida puhua maanosan suuruuden ja lukuisten eri ruokakulttuurien vuoksi. Suomessa tunnetuimpia lienevät intialainen, kiinalainen, thaimaalainen, vietnamilainen ja japanilainen keittiö, mutta näistäkin jokaisen maan sisään mahtuu lukuisia alueellisia ruokaperinteitä. Yhteistä Aasian eri maiden ruokakulttuureille on kuitenkin runsas kasvisten käyttö, ja usein aasialainen ruoka onkin täysin vegaanista, tai ainakin helposti sellaiseksi tuunattavissa.

Laitetaan hihat heilumaan!

Tänään keskitymmekin täysin vegaaniseen ruokaan. Saamme käteen kattavat monisteniput, josta löytyvät yleisen ruokatietouden lisäksi kurssilla kokattavien ruokien reseptit. Ruokalistalla on vietnamilaisia riisipaperiin käärittyjä kesärullia dippien kanssa, luumuchutneytä, intialaisia papadam-leipiä, dal-kastiketta, tofua ja sieniä nuudeleiden kera, vihreää thaicurrya ja jälkiruoaksi banaanijäätelöä kookoskinuskilla.

“Jakaudumme ryhmiin ja ryhdymme toimeen. Kukin ryhmä saa vastuulleen jonkin ruokalajin tekemisen. Käymme parini kanssa käsiksi tofu-sieni-nuudeliruokaan. Paistamme tofun, sienet ja sipulit pannulla, lisäämme tarvittavat kastikkeet ja mausteet ja heitämme lopuksi keitetyt nuudelit joukkoon. Näinkö helposti maukas japanilaistyyppinen nuudeliruoka tosiaan valmistuu! Tämä menee ehdottomasti kokeiluun kotikeittiössäkin. Muilla liesillä valmistuu vihreää curryä, rapsakoita öljyssä paistettuja papadam-leipäsiä, täyteläistä dal-linssipataa ja tummanruskeaa kinuskia.”

Venla

palvelu- ja hallintovastaava, Helsingin aikuisopisto

Pöytä on katettu, olkaa hyvät!

Kellon lähestyessä kahdeksaa pöytä alkaa olla katettu ja ruoat löytäneet tiensä tarjoiluastioihin. Istumme pöytään ja ryhdymme maistelemaan. Ruokalajit ovat keskenään hyvin erityyppisiä, mutta muodostavat todella maukkaan ja harmonisen kokonaisuuden. Alkupalojen pirteitä kesärullia täydentävät miellyttävät pähkinä- ja soijadipit, ja papadam-leivät ovat kuin luotu yhteen dal-muhennoksen ja happamanmakean luumuchutneyn kanssa. Vihreässä curryssa maistuvat raikkaat tuoreet yrtit, ja eron todella huomaa itse aikaisemmin käyttämääni kaupasta ostettuun valmiiseen currypohjaan nähden. Kotona tekemäni aasialaistyyppiset ruoat ovat usein tupanneet maistumaan hieman samalta, oli kyseessä sitten intialais- tai thaimaalaisvaikuitteinen resepti, mutta ehkä näillä ohjeilla onnistun luomaan taas hieman autenttisempaa ruokaa kotonakin. Herkullisen ja raikkaan banaanijälkiruoan jälkeen onkin aika tiskata loput astiat ja kiittää opettajaa sekä kanssakurssilaisia mukavasta illasta ja yhteisestä ruokahetkestä.

Lähdemme kotiin yhtä kokemusta rikkaampina, mahat täynnä ja uudet reseptit ja ideat taskuissa.

Liisa Häkkisen aasialaisiin ruokaresepteihin voi tutustua hänen blogissaan: http://liisaswonderlan.blogspot.com/search/label/Aasia

Liisan vetämä Aasian kasvisruokakurssi löytyy kurssiohjelmasta keväälläkin. Kevään kurssit tulevat verkkoon marraskuun aikana ja ilmoittautuminen alkaa 25.11.


Teksti: Venla, Helsingin aikuisopisto

Kuvat: No Revisions, Unsplash