Aikuisten perusopetuksen lukutaitovaihe

Helsingin aikuisopiston peruskoulun aikuisten perusopetuksen lukutaitovaihe on tarkoitettu opiskelijalle,

  • joka ei osaa lukea ja kirjoittaa latinalaisilla kirjaimilla (ABC) tai
  • jonka luku- ja kirjoitustaito on vasta tasolla alkava tai kehittyvä lukutaito tai
  • jonka luku- ja kirjoitustaito ei vielä riitä alkuvaiheen opintoihin
  • eikä ole kotimaassaan suorittanut suomalaista peruskoulua vastaavia opintoja.

Opiskelu lukutaitovaiheessa

Lukutaitovaihe kestää niin kauan, että opiskelija voi siirtyä alkuvaiheen opintoihin tai kaikki kurssit on suoritettu. Noin vuoden (1 vuosi) opintoihin sisältyy 27-30 kurssia. Yksi kurssi on 28 tuntia. Lukutaitovaiheessa opiskellaan suomen kielen opintoja, matematiikkaa, yhteiskuntaoppia, ympäristö- ja luonnontietoa sekä ohjausta ja valinnaisia kursseja. Opiskelu on päätoimista. Lukutaitovaiheen opetusta on maanantaista perjantaihin kello 8.30-13.30 välillä.

Virallisesti lukutaitovaihe on aikuisten perusopetuksen alkuvaiheen osa.

Erilaisten elämäntilanteiden vuoksi lukutaitovaiheesta voidaan siirtyä esimerkiksi vapaan sivistystyön lukutaitokoulutuksiin tai kotoutumiskoulutusten lukutaitomoduuliin. Ohjauksella pyritään löytämään jokaiselle opiskelijalle sopivin jatkopolku.

Hakeminen

Lukutaitovaiheen ryhmiä alkaa yleensä elokuussa ja tammikuussa. Jos haluat opiskella lukutaitovaiheessa, täytä sähköinen hakulomake tai tule käymään koulun toimistolla. Hakemuksessa on hyvä mainita, että tarvitset luku- ja kirjoitustaidon opetusta.

Opiskelu on maksutonta päätoimisille opiskelijoille.

HUOM! Jos olet TE-palveluiden tai työllisyyden kuntakokeilun asiakas, varmista ensin omalta virkailijalta, voitko aloittaa opiskelun peruskoulussa!