Etusivu Toggle Menu
Home

Ajankohtaista

Etusivu > Ajankohtaista > Ajankohtaistietoa turvallisen opiskeluympäristön varmistamiseksi

Ajankohtaistietoa turvallisen opiskeluympäristön varmistamiseksi

Ajankohtaista (päivitetty 26.4.2021)

Aluehallintoviraston mukaan epidemiatilanne on parantunut huhtikuun edetessä myös Etelä-Suomen alueella, minkä vuoksi rajoituksia on päästy nyt lieventämään ja osin jopa purkamaan. On kuitenkin edelleen riski sille, että tilanne pahenee uudestaan, jos rajoituksia puretaan liian nopeasti eikä voimassa olevia suosituksia noudateta. Suotuisa kehitys voi jatkua rajoitusten hallitulla lieventämisellä ja sen myötä, että jokainen osaltaan noudattaa edelleen voimassa olevia suosituksia mm. lähikontaktien välttämisestä, maskin käytöstä ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Epidemiatilanne voi heikentyä uudestaan – voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia pitää noudattaa.

Helsingin aikuisopisto avaa ovensa minimiperiaattein: kaikki opetus, joka on mahdollista järjestää etänä, järjestetään etänä. Vain sellaiset kurssit, joita ei voi järjestää etäopetusvälinein ja jotka Helsingin aikuisopiston varautumistyöryhmä on arvioinut turvalliseksi järjestää lähiopetuksena, järjestetään normaalisti opiston tiloissa.

Kurssisi käynnistyy etäopetuksena, jos kurssin tiedoissa verkkosivuilla lukee ”Jos lähiopetus ei ole mahdollista koronarajoitusten takia, tämä kurssi järjestetään etäopiskeluvälinein”. Siinä tapauksessa saat opettajaltasi etäopiskelulinkin sähköpostiisi. Mikäli et ole saanut opettajaltasi yhteydenottoa tai linkkiä kurssisi alkua edeltävänä päivänä, ole yhteydessä opistoon toimisto@helao.fi. Tarkista myös roskaposti.

Lähiopetuksessa noudatetaan aina varovaisuutta. Helsingin aikuisopisto pyrkii kaikin tavoin takaamaan tiloissaan turvallisen opiskelun koronaviruspandemian aikana. Pöytä- ja tuolijärjestelyillä huolehditaan turvaväleistä. Opettajamme käyttävät visiiriä tai kasvomaskia, kun turvavälin pitäminen opettajan ja opiskelijan välillä ei ole mahdollista. Käsidesiä on saatavilla kaikissa opiston kerrosauloissa. Opiskelijoilta vaadimme maskin käyttöä, turvavälien tarkkaa huomioimista sekä hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Puutumme aktiivisesti maskittomuuteen ja tarjoamme maskeja niille, joilta se on unohtunut. Tuntien tauot tulee pitää ulkona tai omassa luokassa. Sairaana, lieväoireisena tai mahdollisesti altistuneena opiston tiloihin ei saa tulla.

Lue lisää asiakasrajoituksista tästä

Lisätietoja saat toimistosta toimisto@helao.fi.

Turvallinen opiskeluympäristö

Helsingin aikuisopisto pyrkii kaikin tavoin takaamaan turvallisen oppimiskokemuksen opiston tiloissa koronaviruspandemian vallitessa.

Opisto edellyttää opiskelijoilleen  kasvomaskin tai pisarasuojan eli visiirin käyttöä opiston tiloissa tuntien aikana ja talossa liikuttaessa. Olemme syyslukukauden 2020 alusta lähtien velvoittaneet opettajamme käyttämään kasvomaskia tai suojavisiiriä jokaisella opetuskerralla, mikäli riittävää turvaväliä ei voi pitää. Suojamaskien ja -visiirien käyttö hidastaa epidemian leviämistä ja suojaa riskiryhmiä. Huolehtimalla suojautumisesta edistämme opiston lähiopetuksen jatkomahdollisuutta koko lukukauden ajan.

Käsienpesu ja turvavälit ovat tärkeimmät keinot ehkäistä koronatartuntoja. Käsidesiä on saatavilla opiston tiloissa kaikissa kerrosauloissa. Pöytä- ja tuolijärjestelyillä huolehditaan turvaväleistä luokkatiloissa.

Siivousta on tehostettu ja opiston wc-tilat, kaiteet, kahvat ja muut kovassa käytössä olevat pinnat on käsitelty Nanoksi Finland -yrityksen valokatalyysipinnoitteella, joka tekee pinnoista antimikrobisia.

Muistathan pyrkiä myös omalta osaltasi ennaltaehkäisemään koronaviruksen leviämistä. Älä tule opiston tiloihin, jos sinulla on flunssan tai muun sairauden oireita ja huomioi THL:n ohjeet julkisissa tiloissa liikkuessasi. Toimi vastuullisesti THL:n suositusten mukaisesti:

  • Pese kädet saippualla. Käsien pesu on paras tapa suojautua koronavirukselta. Pese kätesi huolellisesti ja usein: aina ennen kuin syöt, ja kun tulet ulkoa, kaupasta tai vessasta. Jos et voi pestä käsiäsi, käytä alkoholipohjaista tai muuta kemikaaliviranomaisen hyväksymää käsihuuhdetta.
  • Yski hihaan tai kertakäyttöliinaan. Ehkäiset viruksen leviämistä kun suojaat suusi ja nenäsi kertakäyttöliinalla kun yskit tai aivastat. Heitä liina käytön jälkeen roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, suojaa suusi ja nenäsi hihalla. Voit halutessasi käyttää suu-nenäsuojusta.
  • Pidä vähintään 2 metriä etäisyyttä. Säilytä vähintään kahden metrin etäisyys muihin ihmisiin, koska virus tarttuu useimmiten lähikontaktissa. Jos lähikontaktia ei voida välttää, pese kätesi saippualla ja vedellä välittömästi kontaktin jälkeen.
  • Jos saat oireita, tee oirearvio tai soita. Koronaviruksen aiheuttamia oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi, ripuli tai äkillinen haju- ja/tai makuaistin menetys. Jos sinulla on oireita, tee oirearvio osoitteessa Omaolo.fi tai soita terveydenhuoltoon.
  • Jos sairastut, noudata lääkärin ohjeita. Jos tartunta on varmistettu, pysy kotona vähintään 10 vuorokauden ajan. Jos sinulla on oireita vielä 10. päivänä tai sen jälkeen, pysy kotona, kunnes olet ollut oireeton vähintään 5 vrk. Noudata lääkärin ohjeita.
  • Huolehdi itsestäsi ja läheisistäsi. On normaalia, että koronavirus aiheuttaa huolta. Omaa ja läheisten hyvinvointia voi pitää yllä vaalimalla hyviä arkirutiineita, terveitä elintapoja sekä tekemällä asioita, jotka tuottavat iloa.

Riskiryhmään kuuluvien tulee epidemian aikana välttää lähikontakteja, eikä lähiopetukseen osallistumista siksi suositella heille. Tutustu tarkemmin vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin.

Seuraamme viranomaisten tiedotusta ja päivitämme ohjeistusta tarvittaessa. Lue lisää ajantasaista tietoa koronaviruksesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta: thl.fi/koronavirus.