Search Etusivu Toggle Menu
Home Search
Helsingin aikuisopisto > Opisto > Mitä meillä voi opiskella?

Helsingin aikuisopistossa on tarjolla yli tuhat kurssia. Joukossa on pitkiä kursseja, viikonloppukursseja ja intensiivikursseja.

Avoin yliopisto

Opiskelu avoimessa yliopistossa antaa mahdollisuuden yliopisto-opintoihin ilman ikärajaa ja pohjakoulutusvaatimuksia. Avoimen yliopiston opiskelija saa suorituksistaan yliopiston antaman todistuksen ja voi liittää opintosuorituksensa tutkintoon, jos hän myöhemmin saa oikeuden siirtyä yliopiston varsinaiseksi opiskelijaksi. Opiskelija voi pyrkiä erillisessä kiintiössä yliopiston varsinaiseksi opiskelijaksi suoritettuaan tietyn määrän opintoja.

Helsingin aikuisopistossa voi opiskella muun muassa seuraavia opintokokonaisuuksia: ravitsemustiede, hoitotieteen perusopinnot, hoitotieteen aineopinnot ja terveyshallintotieteen aineopinnot. Yksittäiset opintojaksot vaihtelevat vuosittain, mutta usein niiden aiheina ovat vieraat kulttuurit, monikulttuurisuus tai terveys. Teemme yhteistyötä Helsingin, Turun ja Itä-Suomen yliopiston kanssa.

Katso avoimen yliopiston kurssit täältä

Elämäntaidot

Elämäntaito ja ihmissuhteet

Elämäntaitoaineisiin kuuluu muun muassa NLP-kursseja, mindfulnessia, shiatsua ja logoterapiaa. Kursseilla on mahdollisuus lisätä omaa itsetuntemustaan, vuorovaikutustaitojaan ja muiden ihmisten ymmärtämistä. Kurssit soveltuvat kaikille aiheista kiinnostuneille. Elämäntaitoaineisiin kuuluvat myös erilaiset kulttuurituntemuskurssit ja hyvinvointikurssit, kuten kasvokoulu ja stailauskurssit. Ideana onkin, että opiskelija löytää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kursseilta.

Katso elämäntaito- ja ihmissuhdekurssit täältä

Ihminen ja yhteiskunta

Eri kulttuurien tuntemusta lisäävät kurssit ovat olleet suosittuja. Kursseilla on mahdollisuus tutustua esimerkiksi japanilaiseen teekulttuuriin syntyperäisen teeseremoniaohjaajan kanssa tai Italian viinialueisiin pienten maistiaisten kera.

Opiston erikoiset

Tarot-korttien lukeminen, astrologian maailmaan perehtyminen tai unimaailmaan sukeltaminen ovat aina kiinnostaneet ihmisiä. Opisto tarjoaa mahdollisuuden tutustua ihmismielen näkymättömiin alueisiin osaavien opettajien kanssa.

Kielet ja viestintä

Ilmaisu- ja viestintätaidot

Ilmaisu- ja viestintäaineissa on sekä esittävää ilmaisua, erityisesti improvisaatiota, josta on olemassa sekä alkeiskursseja että jo pidempään improvisaatiota harrastaneille soveltuvia kursseja. Opiston AiKa-teatterin opiskelijat ovat osallistuneet aiemmin opiston improvisaatio- ja teatteri-ilmaisukoulutuksiin. Kirjoittajakursseja on useita: verkossa tapahtuva kirjoittajakoulutus on ollut erittäin suosittu, myös elokuvakäsikirjoituskurssi ja erilaiset elämäkertakirjoittajakurssit ovat olleet pidettyjä. Kirjoittajakurssit soveltuvat parhaiten vähän jo kirjoittaneille.

Katso ilmaisun ja viestinnän kurssit täältä

Kielikurssit

Tervetuloa opistoomme opiskelemaan jopa 14 vierasta kieltä! Tarjoamme sinulle runsaasti eritasoisia kursseja alkeista edistyneisiin tasoihin. Kurssien sisällöt vaihtelevat mm. yleiskursseista matkailuaiheisiin, keskustelukursseista työelämän tarpeisiin sekä tutkintoihin tähtääviin kursseihin englannissa ja ruotsissa. Joillakin kursseilla voit opiskella myös osittain tai kokonaan etänä verkossa.

Vieraiden kielten kursseilla painotus on suullisissa kommunikaatiotilanteissa, kieliopillista pohjaa ja kulttuuria unohtamatta. Monipuoliset opiskelumenetelmät, modernin opetusteknologian tuki opetuksen havainnollistajana sekä kannustavat ja motivoivat opettajat innostavat käyttämään kieltä rohkeasti!

Opintoneuvonta tarjoaa sinulle aina apua oikean tason ja kurssityypin löytämiseksi esimerkiksi silloin, kun aiemmista kieliopinnoistasi on aikaa ja valinta on haastavaa. Opinto-ohjelmassamme on käytössä opiston omien taitotasoluokitusten ohella Yleisten kielitutkintojen (YKI) ja Yleiseurooppalaisen viitekehyksen (EU) mukaiset tavoitetasomerkinnät. Tarvittaessa myös kurssin vaihtaminen on aina mahdollista.

Helsingin aikuisopistossa on tarjolla seuraavat vieraat kielet: englanti, espanja, italia, ranska, ruotsi, saksa, venäjä, arabia, japani, kiina, portugali, hollanti, latina ja viro.

Katso kaikki kielikurssit täältä

Suomen kielikurssit

Suomen kielen kurssit järjestetään Helsingin aikuisopistossa Taka-Töölössä (Tullinpuomi).  Kurssit ovat avoimia kaikille suomen kielen opiskelusta kiinnostuneille. Niitä järjestetään päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin. Kurssit kokoontuvat 1 – 5 kertaa viikossa. Helsingin aikuisopistossa on tarjolla alkeistason, perustason (A1.1-A1.3), keskitason (B1-B2) ja ylimmän tason (C1-C2) suomen kielen kursseja. Alkeistason ABC-kurssit ovat luku- ja kirjoitustaidon kursseja niille, jotka haluavat oppia kirjoittamaan ja lukemaan latinalaisia kirjaimia. Muiden kurssien tasoluokitukset (A1.1-C2) perustuvat Yleiseurooppalaiseen viitekehykseen (Common European Framework CEF, katso: Kielitaitotasojen yleiskuvaukset). Tarjolla on useita perustason alkeis- ja jatkokursseja, keskitason ja ylimmän tason kursseja sekä erityiskursseja kuten Verbiviikonloppu, Maahanmuuttajien kirjanpito, Maahanmuuttajien yrittäjävalmennus, Suomea teatterin keinoin, Tekstikurssi edistyneemmille, Puhutaan! ja Aktivoi puhetta.

Kurssien opetuskieli on yleensä suomi, mutta joillakin kursseilla voidaan käyttää tarvittaessa apukieliä, tavallisesti englantia tai venäjää. Kursseilla tähdätään käytännön kielitaidon saavuttamiseen. Opetusmateriaalit ja -menetelmät vaihtelevat niin, että kukin voi löytää itselleen sopivaa koulutusta. Aikuisopisto järjestää myös suomen kielen yleisiä kielitutkintoja (keskitason) ja monenlaisia YKI-harjoituskursseja suomen kielen yleiseen kielitutkintoon. Intensiiviset kurssit sopivat niille opiskelijoille, jotka TE-toimisto hyväksyy omaehtoisesti kotoutumistuella opiskeleviksi. Opiskelija voi kysyä ennen kurssin alkua omasta työ- ja elinkeinotoimistostaan, voiko hän saada ns. rinnastuksen eli päätöksen opiskella omaehtoisesti kotoutumistuella. Kursseilla on lähiopetusta 15-16 oppituntia ja lisäksi kotitehtäviä on vähintään 5 tuntia viikossa. Aikuisopisto järjestää myös maahanmuuttajille TEM:n rahoittamaa kotoutumiskoulutusta, jonne hakeudutaan TE-toimiston kautta. Helsingin aikuisopiston kursseille voi hakeutua joustavasti pitkin vuotta.

Katso suomen kielikurssit täältä

Tietotekniikka

Opistossa järjestetään laaja-alaista tietotekniikan koulutusta, sekä peruskoulutusta että jatkokoulutusta. Kurssit järjestetään joko iltaisin joko Töölöntullinkadulla Helsingin aikuisopistossa tai Suomalaisen yhteiskoulun, SYK:n tiloissa. Kurssitarjontaan kuuluu Adobe-ohjelmistopaketin sovellukset PhotoShop, InDesign, Dreamweaver ja Illustrator. Lisäksi kursseja järjestetään mm. WordPress- ja Gimp-ohjelmien käytöstä, LinkedIn-sovelluksen käytöstä sekä oman blogin ylläpidosta. Tarvittaessa voimme tarjota ATK-ajokortti –koulutusta sekä maksupalvelukoulutuksena Office-ohjelmistopaketin ohjelmien koulutusta. Katso tietotekniikan kurssit täältä

Yritystalous

Kirjanpidon kursseja järjestetään iltaisin ja viikonloppuisin. Kursseilla opiskellaan nykyaikaista käytännön kirjanpitoa. Perehdytään kirjanpito-ohjelmaan, asunto-osakeyhtiön, yhdistyksen ja pienen yrityksen kirjanpitoon. Käydään läpi eri yhtiömuotojen verotus, (yhtiö/yrittäjä) sekä arvonlisävero. Kursseilla käytetään Asteri-kirjanpito-ohjelmaa. Katso yritystalouden kurssit täältä

Liikunta ja terveys

Kauneus

Kauneudenhoitoalueen kursseilla on mahdollisuus perehtyä kasvoja kohottavaan jumppaan ja joogaan tai valmistaa luonnonmukaista kosmetiikkaa. Kauneudenhoitokurssit sopivat kaikille.

Katso kauneuden kurssit täältä

Liikunta ja tanssi

Liikunta ja tanssi ovat iso koulutuskokonaisuus. Kurssit toteutetaan sekä opistolla että erillisissä liikuntatiloissa Annankadulla. Liikuntakursseja on sekä alkajille että jo lajeja harrasteaneille. Myös senioreille ja lapsille on erillisiä kursseja. Opistolla on tarjolla esimerkiksi joogaa, asahia, kuntonyrkkeilyä, pilatesta ja peruskuntoilua (esim. kiinteytysjumppa). Tanssivalikoima on laaja: afrikkalaiset tanssit, salsa, paritanssit ja kuntotanssi ovat erityisen suosittuja. Lisäksi ohjelmassa on joitain lyhytkursseja, kuten häävalssit ja twerk. Tanssikurssit soveltuvat kaikenikäisille, mutta senioreille on olemassa omia salsa- ja lattarikursseja. Tanssikursseja on eritasoisille opiskelijoille.

Katso liikunnan ja tanssin kurssit täältä

Retkeily, luonto ja veneily

Veneilijät voivat opiskella ja suorittaa vanhan laivuritutkinnon korvaavan Navigointi-kurssin ja Cevni-tutkinnon. Lisänä veneilyn perusteita ja VHF-radion käyttöä.

Katso retkeily-, luonto-, ja veneilykurssit täältä

Terveys ja ravitsemus

Erilaiset terveyskurssit vaihtelevat kausittain, esimerkiksi ravitsemuskurssit ovat kohdistuneet niin painonhallintaan kuin suoliston hyvinvointiinkin.

Katso terveyden kurssit täältä

Joko sinulla on hyvinvointipassi?

Huolehdi hyvinvoinnistasi kokonaisvaltaisesti valitsemalla opiston laajasta tarjonnasta terveyttä ja elämänlaatua edistäviä kursseja. Voit saada Hyvinvointipassin, jolla valitset yhden ilmaiskurssin opiston määrittelemältä listalta ja hyödynnät yhteistyökumppaneiden tarjouksia. Tutustu hyvinvointipassiin ja hanki omasi.

Taiteet

Kuvataide

Kuvataiteen kokonaisuuteen kuuluu öljyväri-, akryyli- ja akvarellimaalausta, opi piirtämään oikein eri välineillä, kuvitusta, hyvää taidetta, muotokuvamaalausta, intensiivi- ja lyhytkursseja sekä rentoutumista maalaten ja piirtäen. Myös päivämaalaus- ja –piirustusryhmiä sekä lyhyitä tutustumiskursseja elokuussa! Katso kuvataidekurssit täältä

Käden taidot

Käden taidoissa on painotetusti kierrätysteemaisia kursseja sekä neulontaa, huovutusta, muotin tekoa, makrameeta, hartsikoru-, ja helmikorujen tekoa, sulatuslasityötä, hopea- ja kuparisaven opetusta.

Katso kädentaitojen kurssit täältä

Musiikki

Musiikin kokonaisuudessa voi opiskella pianonsoittoa, kitaransoittoa, klassista ja pop-jazz laulua, laulun taitoa, luovaa laulua, yhteislaulua,  kuorolaulun perusteita tai laulaa neljässä eri kuorossa.

Katso musiikin kurssit täältä

Muut taide- ja taitoaineet

Muut taide-ja taitoaineet sisältävät valokuvausta, ikebanaa, kalligrafiaa ja somistusta.

Katso muut taidekurssit täältä