Etusivu Toggle Menu
Home

Ajankohtaista

Etusivu > Ajankohtaista > Muutimme uuteen opistotaloon Runeberginkatu 22-24:ssä Etu-Töölössä

Muutimme uuteen opistotaloon Runeberginkatu 22-24:ssä Etu-Töölössä

Helsingin aikuisopisto ja opiston peruskoulu ovat muuttaneet uuteen opistotaloon kesäkuussa 2020. Opiston uudet tilat sijaitsevat Etu-Töölön Runeberginkatu 22–24:ssa sijaitsevassa rakennuksessa, joka valmistui 1923 tyttölyseoksi (”tyttönorssi”) ja vapautui Aalto-yliopiston kauppakorkeakoululta.

Kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus on peruskorjattu

Arkkitehti Onni Tarjanteen suunnittelema ja vuonna 1923 valmistunut rakennus Runeberginkadulla on tyylisuunnaltaan klassistista punatiiliarkkitehtuuria. Rakennus toimi ensimmäisenä suomenkielisenä tyttölyseona eli ”tipulana”. Rakennuksen jäätyä pieneksi tyttölyseo muutti Haagaan 1960-luvun lopussa ja tilat hankki omistukseensa  Helsingin kauppakorkeakoulu, joka nimesi rakennuksen Chydeniaksi. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rakennuksessa sijainneet toiminnot muuttivat vuoden 2019 alussa Otaniemeen.

Kuva: Pekka Sipola

Opistolle täysin remontoidussa talossa on miellyttävät ja turvalliset puitteet oppimisen ja hyvinvoinnin tueksi. Opiskelua varten talossa on 23 luento- ja ryhmätyötilaa, jotka on varustettu ajanmukaisin AV-laittein. Lisäksi talossa on erikoistiloja, kuten kädentaitojen luokka, kaksi taideluokkaa, kolme liikunta- ja monitoimitilaa, luonnontieteiden luokka, ATK-luokat, kielistudio sekä mediatyöpaja. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitseva auditorio on jaettavissa kahteen eri tilaan. Juhlasali on kolmannessa kerroksessa. Viihtyisyyttä lisää opiskelijoille tarkoitettu olohuone, jonka yhteydessä on erillisiä työpöytiä. Talossa on myös pukuhuoneet ja suihkut. Opistolla ei vielä ole kahvilaa, mutta kahvi- ja välipala-automaatteja on kahdessa kerroksessa.

Runeberginkadun kiinteistö on bruttopinta-alaltaan noin 8 100 kerrosneliömetriä ja se on peruskorjattu sisätiloiltaan koulutoimintaan soveltuvaksi. Innovarch toimitti hankkeeseen pää- ja arkkitehti- sekä sisustussuunnittelun. Vahanen PRO oli mukana hankkeessa järjestämällä käyttäjiä osallistavia uudenaikaisen palvelumuotoilun suunnittelutyöpajoja. 

”Suunnittelun haasteena on ollut muun muassa sijoittaa riittävä määrä opetustiloja eri käyttötarkoituksia varten”, kertoo pääsuunnittelija Tuula Tuononen. ”Toiminta perustuu pitkälti perinteiseen luokkaopetukseen ja ryhmätyöskentelyyn, ja niinpä alkuperäistä tilajakoa on pystytty palauttamaan. Suuri osa tiloista on ollut toimistokäytössä mutta palautetaan nyt opetustarkoitukseen.”

”Toinen haaste on keskeinen sijainti, minkä vuoksi esimerkiksi purkutyöt tulee suunnitella huolellisesti”, sanoo rakennusarkkitehti Antti Kukkonen. ”Rakennuksen ympäristöön ei tehdä paljonkaan teknisiä muutoksia, mutta rakennuksen tekniset järjestelyt uusitaan pääsääntöisesti rakennuksen sisäpuolella.”

Piritta Hannula Innovarchista korostaa mittavia välipohjan ja talotekniikan uudistustöitä muun muassa sisäilman laadun varmistamiseksi. ”Rakennusteknisesti lähes kaikki seinät ovat kantavia ja rakenne on stabiili. Rakennuksen kulmassa sijaitseva avoportaikko on nykymääräysten valossa haasteellinen sekä paloteknisesti että akustisesti. Aulaan saadaan kuitenkin palautettua alkuperäistä avoimuutta esimerkiksi lasiseinien avulla. Muita peruskorjauksen yhteydessä uusittavia teknisiä ratkaisuja ovat ilmanvaihto, sähköt ja valaistus sekä toimistotiloihin lisättävä jäähdytys.”

Viisikerroksisen rakennuksen Helsingin aikuisopiston kansalaisopiston ja perusopetuksen tiloille haetaan mahdollisimman hyvää käyttöastetta eli käyttäjiä eri vuorokaudenaikoihin. Rakennuksessa toimii myös Helbus.

Kuva: Helsingin kaupunginmuseo, valokuvaaja Grünberg C.

”Helsingin aikuisopiston vuokrasopimus takaa opetustoiminnan jatkuvuuden Töölön perinteisessä koulukiinteistössä”, toteaa rehtori Kari Karvonen. ”Muuton myötä haluamme luoda opistosta uuden helsinkiläisen 2020-luvun oppimisen ja hyvinvoinnin keskuksen. Kutsumme vanhat ja uudet opiskelijamme viihtymään kanssamme entistä paremmissa ja monikäyttöisemmissä tiloissa.”

Kiinteistön omistaa erikoissijoitusrahasto eQ Hoivakiinteistöt, joka tähtää kansallisomaisuuden pitkäaikaiseen omistukseen ja pitkiin vuokrasopimuksiin yleishyödyllisten tahojen kanssa. Vuokrasopimus allekirjoitettiin 25.5.2018 kiinteistön omistajan kanssa. 

Hanke mediassa

Sijainti ja liikenneyhteydet

  • Sijainti Google map -kartalla
  • Tarkastele rakennusta dronella kuvatusta videosta
  • Uuteen opistotaloon pääsee mm. busseilla 14, 18, 37, 39, 41, 42, 69 ja 70 sekä ratikoilla 1, 2 ja 8. Runeberginkadulle rakennetaan syksyllä myös yksisuuntaiset pyörätiet. Sijainti on lyhyen kävelymatkan päässä Kampin metro- ja bussiterminaalista.

Lisätietoja

Rehtori Kari Karvonen, kari.karvonen@helao.fi

Tutustu rakannuksen rakennushistoriaselvitykseen

Tietoa Helsingin aikuisopistosta

Helsingin aikuisopisto on yksi Suomen suurimmista yksityisistä kansalaisopistoista ja se on kaikille avoin oppimisen ja hyvinvoinnin keskus. Vuonna 1961 perustettu opisto on vapaan sivistystyön lain piiriin kuuluva kansalaisopisto, joka saa lakisääteistä valtionosuutta.

Opisto järjestää vuosittain n. 1 300 kansalaisopistokurssia, joille osallistuu n. 15 000 kurssilaista (kursseja mm. kielet, liikunta, tanssi, taide, kädentaidot, musiikki, digitaidot). Perusopetusta tarjoamme 18 vuotta täyttäneille maahanmuuttajille opetushallituksen aikuisten perusopetusta koskevien opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti. Opistolla on lisäksi 25 vuoden kokemus kotoutumiskoulutuksen järjestäjänä. Helsingin aikuisopistossa toimii elinkeinotoiminnan yksikkö, joka toteuttaa maksupalvelukoulutuksia, kehittämishankkeita ja julkisen sektorin tilaamia koulutuksia eri väestöryhmille.

Helsingin aikuisopiston omistaja ja ylläpitäjä on ammattiliittojen muodostama Toimihenkilöjärjestöjen Opintoliitto ry, jolla on lisäksi luottamusmiehiä ja työsuojeluvaltuutettuja kouluttava kansanopisto Aktiivi-Instituutti. Helsingin aikuisopisto kuuluu Kansalaisopistojen liittoon KoL:oon ja ylläpitäjäyhdistys yksityisen opetusalan työnantajajärjestöön, Sivistysalan työnantajat ry:een.

www.helao.fi

Artikkelin pääkuva: Thermos / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)