Search Etusivu Toggle Menu
Home Search
Helsingin aikuisopisto > Opiskelu > Kurssin maksaminen ja edut

Lue lisää tästä PDF-liitteestä!

 

Maksutavat

Kursseja voit maksaa seuraavilla maksuvälineillä:

 • verkossa: oma verkkopankki sekä liikunnan ja taiteiden kurssien kohdalla Smartum-verkkomaksu ja E-passin verkkomaksu. E-passilla voit maksaa myös soittamalla toimistoon.
 • toimistossa: käteinen, pankkikortti, VISA, EuroCard, MasterCard, OK, Visa Electron tai Maestro sekä Smartum, E-passi, Ticket Mind & Body ja Ticket Duo, TYKY-setelit tai Virikesetelit

Maksa kurssisi heti ilmoittautumisen jälkeen. Muussa tapauksessa ota yhteyttä toimistoon ja sovi uusi eräpäivä. Perimme 5 euroa, jos työnantajaa laskutetaan. Ilmoitathan siinä tapauksessa laskutustiedot toimistoon.

Liikunta- ja kulttuuriseteleillä sekä -maksukorteilla maksaminen

Kulttuuriedulla voit maksaa kaikkia muita kurssivalikoimamme kursseja paitsi kieli-, verkko- tai viini- ja ruokakursseja. Liikuntaedulla voit maksaa liikunnan ja tanssin kursseja.

Kursseja voit maksaa seuraavilla työnantajan tarjoamilla maksuvälineillä:

 • Edenred Finland Oy:n Ticket Duo ja Virike kortit ja Virikeseteli
 • Event Brokers EBS Oy:n Sportti- ja Kulttuuripassi.
 • RJ-Kuntoiluseteli Oy:n Tyky-Kuntoseteli ja Tyky-Kuntoseteli+.
 • Smartumin Liikunta- ja kulttuuriseteli sekä Smartum saldo -maksukortti

Etua ei voi siirtää tai luovuttaa muille, eikä sitä voi käyttää esimerkiksi perheenjäsenet. Vanhentuneita seteleitä emme voi ottaa vastaan, eikä seteleistä anneta vaihtorahaa takaisin. Helsingin aikuisopistolla on oikeus tarkistaa käyttäjän henkilöllisyys.

Jos et pääse paikalle toimiston aukioloaikoina, voit jättää setelit toimiston oven ulkopuolella olevaan postilaatikkoon tai lähettää postitse ne omalla vastuulla. Muista kirjoittaa nimesi jokaiseen seteliin ja liittää mukaan kurssin tiedot.

HUOM! Kulttuuri- ja liikuntaedulla maksettua kurssimaksua ei palauteta. Tämän vuoksi voit sopia, että maksat kurssin sitten, kun sen alkaminen on varmistunut. Tee asiasta pyyntö kirjallisesti osoitteeseen toimisto@helao.fi. Pyynnön jälkeen maksu on sitova.  Jos olet tehnyt pyynnön ja ilmoitat itse peruutuksesta toimistoon viimeistään 10 päivää ennen kurssin alkua tai jos et voi aloittaa kurssia sairauden takia, sinulta laskutetaan 20 % kurssimaksusta. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia. Maksua ei peritä, jos kurssi ei ala.

Maksaminen toimistossa

Ilmoittaudu ensin kurssille verkkosivuillamme. Kurssimaksu tulee maksaa toimistossa mahdollisimman pian, mielellään saman päivän aikana.

Maksaminen verkkopalvelussa

Ilmoittaudu ensin kurssille verkkosivuillamme. Ota kurssin tiedot ylös.

 • Smartum-verkkopalvelussa voit maksaa Smartum Saldolla. Etsi haluamasi harrastepaikka käyttökohdehausta Smartumin sivulta. Valitse avoin maksu kohdasta ”Katso tarkemmat tiedot”. Syötä maksun tiedot ”Avoin maksu” -kenttään, ja maksa palvelu kirjautumisen jälkeen. Smartum lähettää sinulle maksutositteen sähköpostiisi. Lähetä kuitti sähköpostitse Helsingin aikuisopiston toimistoon toimisto@helao.fi.
 • Sportti- ja Kulttuuripassilla voit maksaa verkkopalvelussa. Kirjaudu omilla tunnuksillasi verkkopalveluun. Valitse verkkomaksut. Seuraa ohjeita verkkomaksun suorittamiseksi.

Maksaminen puhelimitse

Ilmoittaudu ensin kurssille verkkosivuillamme.

 • SporttiPassilla ja Kulttuuripassilla voit maksaa soittamalla Helsingin aikuisopiston toimistoon, puh. (09) 41 500 300. Anna matkapuhelinnumerosi, sillä sinut tunnistetaan sen perusteella. Kerro kurssin tiedot, jolle olet ilmoittautunut. Saat maksusta tekstiviestikuitin puhelimeesi.

Peruutusehdot

Tutustu peruutusehtoihin ennen ilmoittautumista.

Jos opiskelija itse ilmoittaa peruutuksesta toimistoon viimeistään 10 päivää ennen kurssin alkua tai jos opiskelija ei voi aloittaa kurssia sairauden takia ja lähettää lääkärin tai terveydenhoitajan todistuksen, maksusta voidaan siirtää 80 % johonkin vastaavaan kurssiin.

Jos kurssi ei ala, opistosta lähetetään opiskelijalle tekstiviesti tai sähköposti.

 • Jos kurssi on maksettu Smartumin Liikunta- ja kulttuurisetelillä, Smartum saldo -maksukortilla, Tyky-Kuntosetelillä ja Tyky-Kuntosetelillä+, Ticket Virike tai Duo korteilla tai Virikesetelillä, maksua ei voida palauttaa. Opiskelija voi siirtää maksun johonkin vastaavaan kurssiin.
 • Jos kurssi on maksettu Sporttipassilla ja Kulttuuripassilla, maksu voidaan palauttaa opiskelijan saldolle, mikäli peruutus tapahtuu saman kalenterivuoden aikana, kuin maksu on suoritettu. Jos peruutus tapahtuu seuraavana vuonna, opiskelija voi siirtää maksun johonkin vastaavaan kurssiin.

Lisätietoja:

Uutuus! Kielikurssien kulttuurietu

Jos haluat opiskella vieraita kieliä kielikursseilla Helsingin aikuisopistossa ja käyttää niihin työnantajasi antamaa omaehtoista verovapaata kulttuurietua (max. 400 € vuodessa), opisto voi tehdä siitä työantajasi kanssa erillisen sopimuksen. Tällöin valitset itse kielikurssin ja opisto laskuttaa koko kurssimaksun tai työnantajasi määrittämän osan siitä suoraan työnantajaltasi. Verottajan ohjeiden mukaan tästä mahdollisuudesta on myös tiedotettava koko työnantajan henkilökuntaa, koska sama etu tulee olla kollektiivisesti koko henkilökunnan käytettävissä. Lue lisää tästä PDF-liitteestä!

Oppikirjat ja materiaalimaksut

Opiskelijat hankkivat oppikirjat itse. Kädentaitojen tarvikkeet eivät sisälly kurssimaksuun. Voit ostaa materiaaleja opettajalta kurssin aikana.

Alennukset

Opisto ei myönnä henkilökohtaisia alennuksia esimerkiksi työttömille, opiskelijoille, senioreille ja maahanmuuttajille.

Opetushallituksen tukemat kurssit

Opetushallitus tukee opiston työtä ja opiskelijoita. Tuen avulla on myönnetty alennuksia kurssimaksuista maahan muuttaneille (ei turvapaikanhakijoille), oppimisvaikeuksista kärsiville, työttömille, senioriväestölle (yli 63-vuotiaille) ja eläkeläisille. Alennusta ei myönnetä päätoimisessa työsuhteessa oleville. Alennukset eivät koske kaikkia kursseja, vaan ainoastaan niitä kursseja, joiden kurssitietoihin alennus on merkitty. Kaikkien alennukseen oikeutettujen tulee ottaa yhteys toimistoon ennen kurssin maksamista. Maahan muuttaneiden, alle 63-vuotiaiden eläkeläisten, työttömien ja oppimisvaikeuksista kärsivien tulee todistaa oikeutensa kurssimaksualennukseen. Oikeus alennukseen on osoitettava joka lukukausi. Alennuksia ei myönnetä takautuvasti. Kurssille voi ilmoittautua internetissä kurssimaksua maksamatta, mutta ilmoittautumislomakkeen lisätietokenttään on lisättävä maininta alennuksesta. Ilmoittautumisen jälkeen opiskelijan tulee olla yhteydessä toimistoon ja sopia tarkemmin alennusoikeuden todistamisesta ja maksupäivästä.

Lisätietoja

Maksamiseen ja etuihin liittyen saat lisätietoa toimistosta.