Etusivu Toggle Menu
Home
Helsingin aikuisopisto > Opettajat lähikuvassa

Helsingin aikuisopistossa toimii yli 200 opettajaa. Tässä sarjassa tutustumme lähemmin joihinkin heistä.

Liikunta, tanssi ja hyvinvointi

Taiteet, musiikki ja ilmaisu

Ihminen, yhteiskunta ja luonto

Digi- ja työelämätaidot


Liikunta, tanssi ja hyvinvointi


Pirkko Ahjo (pilates)
”Opettajana Pirkko on rautainen ammattilainen. Hän antaa mielellään henkilökohtaisia vinkkejä ja neuvoja oppilaille näiden erityistarpeet huomioiden ja kulkee korjaamassa asentoja. Hän muistuttaa rakenteellisista tekijöistä, jotka on hyvä huomioida liikkeitä tehdessä, kuten notkoselistä ja yliojentuvista raajoista. Pirkon ohjauksessa voi luottaa siihen, että liikkeet tulee tehtyä oikein”. Opiston toimistossa työskennellyt Heini testasi Pirkon pilateskurssin ja kirjasi havaintojaan muun muassa näin. Lue koko juttu >>


Saara Anttonen (nykytanssi, pilates, kehonhuolto flow)
”Opettajana pyrin tarjoamaan haasteita ja onnistumisen kokemuksia sopivassa suhteessa, rennossa ja hyväksyvässä ilmapiirissä”, Saara muotoilee. ”Koulutukseltani olen tanssitaiteen maisteri ja Somatic Pilates -ohjaaja, ja opetuskokemusta minulle on kertynyt yli 10 vuoden ajalta. Tanssin harrastamisen aloitin ala-asteikäisenä balettitunneilla. Kokeiltuani eri tanssilajeja löysin nykytanssin lukioikäisenä ja sillä tiellä olen edelleen. Nykytanssitunneillani tavoitteena on löytää vahvaa, rentoa ja luonnollista liikettä käyttämällä turvallista tanssitekniikkaa. Minua on aina kiinnostanut anatomia ja kehon toiminnallisuus, ja pilates on ollut pitkään oheisharjoittelunani. Pilates-ohjaajakoulutuksessa kiinnostuin raskaana olevien ja synnyttäneiden harjoittelusta, joten peruspilatestuntien lisäksi ohjaan heille suunnattuja kursseja.”


Manuel ”Manu” Fernandez (meditative hatha yoga)
Manu, PhD, Lama, E-RYT 500, has practiced and taught yoga/meditation and given lectures on the Philosophy of Hatha Yoga, Yoga and Meditation Psychology, the Five Pillars of Sadhana or Spiritual Practice, and the Six Perfections or Paramitas of Mahayana Buddhism. Manu has lectured and taught in Asia, Europe, Africa, North, and South America and has trained dozens of yoga teachers who have received their USA Yoga Alliance certificacion with him. At Helsingin aikuisopisto Manu teaches Meditative Hatha Yoga Prana Vidya which focuses on self-knowledge work through systematic relaxation, the science of conscious breath (prana vidya) and meditation. Read more >>


Heini Harjaluoma (tanssi, jooga, kehonhuolto)
Heini on tanssi- ja kuvataiteilija, joka ohjaa mm. jazztanssia, Jumps & Turnsia, parikehonhuoltoa ja kasvojoogaa. Heinillä on vankka kokemus esiintymisestä, koreografioiden tekemisestä ja opetustyöstä. Hänen koulutuskaarensa ulottuu fyysisestä somaattiseen ja käsittää mm. tietoisuustaitoja ja meditaatiota. Heinin ohjauksessa eläydytään mieli- ja kielikuvien kautta, huomioiden ihmistä kokonaisuutena, mindfullnessia hyödyntäen. Hänen oivalluksiaan ovat liikemetodit Energeettinen kehonhuolto ja Tunneliike, joita hän avaa oman kehon tuntemuksen ja itsehoitamisen kokemuksella. Heinin missiona on johdattaa oppilaansa takaisin kehoon ja tehdä siitä oivalluksia. Seuraa Heiniä: FacebookInstagram


Leena Kontunen (jooga)
”Olen Suomen Joogaliiton koulutuksen saanut SJL-joogaopettaja. Helsingin aikuisopistossa olen opettanut jo 25 vuoden ajan! Tällä hetkellä ohjaan senioriryhmiä ja suunnitteilla on myös naurujooga. Opettajana haluan aikaansaada hyvinvointia. On tärkeää tehdä harjoituksia, jotka ovat säädeltyjä, kullekin tilanteeseen sopivia, kunkin edellytykset huomioivia. Monipuolinen harjoitus reutoutumishetkineen, rauhallisin muodoin ja liikesarjoin, antaa virkistyneen olon ja motivoi jatkamaan. Hengityksen ja liikkeen yhdistyminen opettaa itsetuntemusta, ruumiintuntemusta ja tarvetta lisätä harjoitusta. Elimistön muuttuessa on tärkeää ylläpitää ja edistää toimintoja”, Leena muistuttaa. ”Minua inspiroi vuorovaikutuksen ihmeellinen voima. Vaikka ohjaus ei ole oma harjoitus, saan siitä itsekin potkua päivälle. Ja se ohjattavien palaute – he ovat saaneet viikon alkamaan kevyemmin, iloisemmin, luottavaisemmin. Yhteinen harjoitus on enemmän kuin yksin kotona tehtynä: keskittyminen paranee, häiriötekijöitä oppii vaimentamaan, hiljentämään mielen poukkoilua. Ilmapiiri vaikuttaa voimistavasti. Monille se on ehdoton oma hetki!”


Jennika Laari (Nia)
Jennika on ryhmäliikunnanohjaaja, joka on saanut tanssin perusopetuksen Sonja Tammelan balettikoulussa ja jatkanut nyky- ja jazz-tanssin parissa. Hän on suorittanut liikunnan ammattitutkinnon ja eri ohjaajakoulutuksia, mm. Nia (valkoinen, vihreä, sininen, ruskea ja musta vyö), TimeLessBody, Etnobik ja Balletone. Niaa Jennika on opettanut ympäri pääkaupunkiseutua. Tunneillaan hän haluaa luoda turvallisen ja positiivisen ilmapiirin, jonne jokainen on tervetullut omana itsenään. Niassa Jennika ihastui sen kokonaisvaltaisuuteen ja luonnollisuuteen. ”Löysin tanssiin aivan uudenlaisen ilon ja rakkauden”, hän kuvailee tuntemuksiaan. Kuva: Henri Hellsten. Tutustu Jennikan kotisivuihin.


Heidi Mantere (pilates, kehonhuolto)
Heidi ohjaa opistolla pilatesta ja kehonhuoltoa alkeis-, jatko- ja senioriryhmissä, myös englanniksi. Somatic Pilates -koulutuksensa kautta hän kiinnittää huomiota kokonaisvaltaiseen mielen ja kehon tasapainon ja hallinnan etsimiseen ja löytämiseen. Opetusta varten Heidi soveltaa ideoita omasta muusikon työstään viulistina ja laulajana.
Tutustu Heidin kotisivuihin.

 


Susanna Nurminen (aikuisbaletti ja Klein-tekniikka)
”Aloitin tanssiopintoni kansalaisopiston balettitunneilla Rovaniemellä 7-vuotiaana”, Susanna kertoo. ”Valmistuin teatterikorkeakoulusta tanssitaiteen maisteriksi ja myöhemmin suoritin Klein-tekniikan opettajatutkinnon. Kiinnostuin kehon anatomisen rakenteen toimivuudesta suhteessa liikkeeseen ja Klein-tekniikan kautta löysin yhteydet lattiasta kehon läpi tilaan. Opin tunnistamaan kehon syvät tukilihakset ja niiden roolin luisen rakenteemme linjaajana ja kehon liikuttajana. Baletin pystyasennossa tapahtuvat liikesarjat antavat oivan mahdollisuuden vaalia kehon luisten rakenteiden yhteyksiä. Viihdyn aikuisoppilaiden parissa ja koen voivani olla luontevasti oma itseni, ilman vahvaa opettajan roolia. Vuorovaikutteinen yhdessäolo ja asioiden jakaminen on todella palkitsevaa. On tärkeä muistaa, että liikkeen kautta omaan kehoomme ja sen viisauteen tutustuminen tuo mielihyvää. Huolimatta siitä, kuinka korkealle jalat nousevat tai kiertyvät auki tai kuinka monta piruettia kukin tekee, jokaisella on oikeus nauttia täysin rinnoin baletin estetiikasta.” Tutustu toimiston Venlan blogikirjoitukseen aikuisbaletin alkeiskursseilta.


Sohvi Nyman (meikki- ja tyylikurssit)
”Olen pikkutytöstä asti rakastanut kauniita vaatteita ja korkokenkiä”, Sohvi kertoo. ”Stylisti oli lapsuuden unelma-ammattini. Työssäni nautin siitä, kun saan auttaa ihmisiä löytämään parhaat puolensa. Sanomani on, että ’olet ihana juuri tuollaisena’. Oikeilla vaatteilla ja meikillä voi korostaa omia vahvuuksia ja sisäistä hehkua. Iällä tai koolla ei ole mitään tekemistä tyylikkään pukeutumisen kanssa. Kursseillani kohotetaan itsetuntoa ja tsempataan menemällä myös pintaa syvemmälle. Olen työskennellyt tyylin ja kauneuden parissa vuodesta 2005, toiminut stylistinä TV-tuotannoissa ja mainoksissa sekä naistenlehtien muuttumisleikkien toteuttajana. Teen myös lavastailauksia kauppakeskus- ja messutapahtumissa. Aloitin vuonna 2017 Helsingin aikuisopistossa meikki- ja tyylikurssien opettajana ja Olet ihana! -luennoitsijana. Kirjani ’Olet ihana! -tyylikirja’ (ReadMe) julkaistiin 2016 ja ’Olet ihana – uskalla rakastaa itseäsi’ (Basam Books) 2020.”
Instagram: @sohvi nyman | Facebook: Stylisti Sohvi Nyman | www.sohvinyman.fi


Anni Rainio (astangajooga)
”Astanga tuntuu minulle omimmalta lajilta. Sen kehoa ja mieltä haastava dynaamisuus koukutti minut lajiin. Lajin opettaminen on kuitenkin haastavaa sen tarkan systemaattisuuden vuoksi. Itse vedän mielelläni alkeisryhmiä, jotta saan oppilaat tutustetuiksi kunnolla lajin perusteisiin. Astangatunnit sopivat kaikille niille, jotka haluavat haastaa itseään ja kasvattaa mielen- ja kehonhallintaa”, Anni kertoo. Lue koko haastattelu >>

 


Iiris Raipala (luova tanssi)
Iiris on tanssin ja liikkuvan kehon monipuolinen asiantuntija. Koulutukseltaan hän on tanssitaiteen maisteri ja taidepedagogi (Taideyliopisto). Opetuksessaan Iiris yhdistelee luovasti elementtejä monista eri liikepraktiikoista ja kehoterapioista. Hänen luovan tanssin tunneillaan sukelletaan oman liikkeen tutkimiseen erilaisten mielikuvien ja anatomisten lähtökohtien inspiroimana. Omaa kehoa kuuntelevan liikkeen ja hengityksen avulla tavoitellaan koko olemuksen avautumista liikkumisen ilon ja läsnäolon kokemukselle.


Annika Sarvela (jooga)
Annikalle on tärkeää aikaansaada liikkuvasta kehosta ja luovuudesta iloa ja osa arkea. Yhteisötanssi, tanssi-improvisaatio, kehotietoisuus ja somaattiset menetelmät ovat oleellinen osa työtä. Luonnon tuoma voima, liikeimprovisaatio ja kunnioittava kosketus ovat lähteitä hänen taiteellisessa, terapeuttisessa ja kouluttajan työssään. Tavoitteena on ilmapiiri, jossa oma vartalo on turvallinen koti. Annika on toiminut opettajana taidekorkeakouluissa ja johtanut Somatiikan koulutusohjelmaa Joensuussa 2004–2006. Hän toimii tanssitaiteilijana Todellinen Kollektiivi -ryhmässä, opettaa tanssia mm. erityistä tukea tarvitseville lapsille Annantalossa, lastensuojelussa ja kansalaisopistoissa sekä kouluttaa toiminnallisia menetelmiä Laurean Ammattikorkeakoulussa. Annika on valmistunut 1990 Naropa Institutesta B.A. of Arts -loppututkinnolla, Movement Studies (tanssi- ja liiketerapian painotus, Naropa University USA) ja 1992 School for New Dance Development, Arnhemin NL Teatterikorkeakoulusta (tanssi ja koreografia) Hollannista. Hän on joogaopettaja/terapeutti, hieroja ja Shindokouluttaja ja 2000 suoritti Tanssin pedagogisen diplomin Teatterikorkeakoulussa.


Reetta Sojakka (vauvajooga, akrojooga, parikehonhuolto)
”Olen rauhaa rakastava joogan, tanssin ja varhaiskasvatuksen opettaja”, kuvailee Reetta itseään. ”Aloitin tanssin 3-vuotiaana ja siitä lähtien liikunta on ollut minulle elämäntapa. Harrastuksiini on vuosien varrella kuulunut tanssin lisäksi uimahyppy, jalkapallo, pariakrobatia, teatteri-ilmaisu ja kitaransoitto. Jooga on minulle hetki pysähtyä sekä virittää kehoa ja mieltä samalle taajudelle. Joogassa kohtaan itseni, kanssakulkijani ja ympäristöni myötätuntoisin ja rakkaudellisin silmin. Ohjaamillani tunneilla pysähdytään kuuntelemaan kehoa, tutustutaan oman hengityksen kapasiteettiin ja annetaan kehon virrata liikkeessä vaivattomasti. Selän hyvinvointi, mielen keveys sekä lempeys ja rauha arjen keskellä ovat joogaharjoituksen kantavia teemoja. Kiinnostukseni kehotietoisuuden kehittämiseen, liikelaatujen tutkimiseen ja anatomisten palikoiden paikoilleen rakentamiseen ovat merkitsevässä roolissa.”


Annina Tuhkunen (afrikkalaiset tanssit, salsa, pilates, kehonhuolto)
Annina on pitkän linjan tanssinopettaja, joka on toiminut afrikkalaisten tanssien parissa yli 20 vuotta. Hän on tehnyt yhteistyötä afrikkalaisen tanssin ja musiikin ammattilaisten kanssa sekä opettaen että esiintyen eri koti- ja ulkomaisissa kokoonpanoissa. Monipuolisesti tanssia ja kulttuurintutkimusta opiskellut Annina on reissannut lukuisilla opintomatkoilla eri puolilla Eurooppaa, Latinalaista Amerikkaa ja Länsi-Afrikkaa syventyen etenkin länsiafrikkalaisiin, mutta myös laajemmin afrikkalaisperäisiin tansseihin, musiikkiin ja kulttuureihin. Opetuksessa hänelle tärkeitä asioita ovat tanssin ilon ja yhteisöllisyyden välittäminen, vuorovaikutukseen, läsnäoloon ja oman liikkeen löytämiseen kannustaminen sekä rytmin ja kulttuuristen yhteyksien ymmärtäminen. Tutustu Anninaan tarkemmin >>
Palvelu- ja hallintovastaava Venla kävi Anninan Afrobeats-kurssin. Lue artikkeli >>


Kielet


Tobias Hoch (suomi)
”Olen kotoisin Saksan Kölnistä, mutta asunut Suomessa jo kymmeniä vuosia. Alun perin tulin Suomeen töihin, pääsin opiskelemaan matkailualan oppilaitokseen ja lopulta paluulippu Saksaan jäi ostamatta. Sillä tiellä olen edelleen”, kertoo Tobias. ”Koen, että pystyn auttamaan tällä työllä Suomessa asuvia ulkomaalaisia. Ulkomaalaisena kielen opettajana minulla on hieman erilainen näkökulma kuin suomalaisilla opettajilla. Koska olen itse joutunut opiskelemaan suomen vieraana kielenä, pystyn ymmärtämään opiskelijoiden haasteita ulkomaalaisen kielenoppijan näkökulmasta.” Lue koko haastattelu >>


Niina Kerppola (englanti)
Niinan työhön kuuluu omien englannin opetustuntien suunnittelun ja pidon lisäksi opiston vieraiden kielten opintoneuvonta, kurssien suunnittelu, opetusmateriaalien koordinointi sekä tuntiopettajien lähiesimiehenä toimiminen. Kysyimme Niinalta, miksi aikuisena kannattaa jatkaa kieltenopiskelua. ”Kielitaidon ylläpito vaatii suhteellisen säännöllistä kielen kanssa toimimista puhuen, kuunnellen, lukien sekä kirjoittaen ja kielikurssille osallistuminen on myös oiva tapa motivoida itseään tähän. Vieraiden kielten aikuisopiskelu antaa sisältöä ja iloa elämään sekä luo yhteisöllisyyttä ja sosiaalista kanssakäymistä”, Niina vastasi. Lue koko haastattelu >>


Sirpa Kärkkäinen (italia, animointi, digitaalinen kuvantekeminen)
Sirpan esittelyn näet alla kohdassa Digi- ja työelämätaidot.


Taiteet, musiikki ja ilmaisu


Kuvalliset taiteet ja taidot


Juha Okko (taide)
Koulutuspäällikön ja taideopettajan työn rinnalla ja vastapainoksi kuvataitelija Juha Okko maalaa akryylillä, öljyllä ja jugurtilla. ”Yksittäisistä maalauksista ja seinämaalauksista tai -piirustuksista koostuvat installaatiot ovat teosten tyypillinen ilmiasu. Käytän materiaalinani valokuvia ihmisistä tai taideteoksista, joita muokkaan kollaasin keinoin. Kuva-aihe on aina huolella mietitty, toteutus improvisoitu. Minua kiinnostavat valta ja vajavaisuus, agressio ja heikkous, taiteen kielet ja taiteen historia.”
Tutustu Juhaan kuvataiteilijamatrikkelissa ja lue artikkeli ”Juha Okko yhdistää yhteensopimattomat: Hybridit II”. Juha kirjoittaa blogia Taide ja tekeminen.


Merja Salonen Di Giorgio (taide)
”Painotan aika paljon materiaalioppia, koska kaikille kuvia tekeville materiaalin tunteminen on tärkeää. Ja pidän itsekin monista materiaaleista, on siis luontevaa opettaa niitä: öljy, akryyli, guassi, pastellit, akvarellit, sekatekniikat…”. Merja kertoo. ”Haluan antaa jokaiselle oppilaalle henkilökohtaista opetusta niissä tekniikoissa ja asioissa, mistä hän on kiinnostunut, ohjata heitä omassa tekemisessään, ylittämään halutessaan rajojaan, ehkä yllättämään itsensä! Olen saanut oppilailta palautetta, että olen opettanut heitä näkemään enemmän. Siitä juuri on kysymys”. Lue koko haastattelu >>


Kädentaidot


Niina Hiltunen, opintovapaalla (LuovaKudonta™)
”Olen koulutukseltani filosofian maisteri ja kielten opettaja sekä kankaankudontaan erikoistuneen Wetterhoff-koulutuksen läpikäynyt tekstiiliartesaani. LuovaKudonta™-kursseillani kudotaan pieniä uniikkeja kankaita rennossa ilmapiirissä, sylissäpidettävillä keveillä kangaspuilla, valtavan materiaalikirjon keskellä. Kehittelemäni konsepti pohjaa japanilaiseen ja suomalaiseen kädentaitoperinteeseen. Minua kiehtoo moderni ja abstrakti, ekspressiivinen taide. Pidän sen vapaudesta, kahlitsemattomuudesta, energiasta, joka siinä virtaa. Minua kiinnostavat värit ja niiden keskinäiset suhteet ja se, kuinka ne muuttuvat toisten värien kanssa esiintyessään. Maalaan langoilla vaikutelmia ja visioita todellisuudesta ja mielikuvituksesta abstrakteiksi ja ekspressiivisiksi taidetekstiileiksi. Kursseillani pyrin antamaan mahdollisimman paljon henkilökohtaista ohjausta, mutta neuvojani ei ole pakko noudattaa. Kudonnassa asioita voi tehdä monilla eri tavoin, ja saadakseen aikaan visuaalisesti tiettyjä asioita voi olla eri tapoja päästä tavoitteeseen. Haptisuus, tuntoaistin käyttö, on yksi tärkeistä elementeistä. Kursseja on sekä lyhyempiä että pidempiä, mutta yhteistä niille on, että aika tuntuu aina loppuvan kesken”, Niina nauraa. Tutustu tarkemmin: luovakudonta.fi Facebook | Instagram 


Teatteri, ilmaisu ja kirjoittaminen


Petra Forstén (kirjoittaminen)
Petra on valmistunut taiteiden maisteriksi elokuvakäsikirjoittamisen koulutusohjelmasta Ison Britannian Salfordin yliopistosta. Lisäksi hän on valmistunut Helsingin yliopistosta pää- ja sivuaineinaan suomen kieli ja kotimainen kirjallisuus sekä suorittanut opettajan pedagogiset opinnot. Hän on opiskellut Kriittisen korkeakoulun kirjoittajakoulussa sekä kirjoittanut suomen kielen sanaston harjoituskirjan ja proosaa. Petra on työskennellyt käsikirjoittajana vuodesta 2013. Hänelle on tärkeää oman ammattitaidon jatkuva kehittäminen. Petra on opettanut luovaa kirjoittamista ja elokuvakäsikirjoittamista Helsingin aikuisopistossa usean vuoden ajan.
Kuva: Lotta-Kaisa Riistakoski


Katja Joutsijoki (teatteri, ilmaisu, neuvottelutaidot)
Keuruulta kotoisin oleva Katja valmistui Teatterikorkeakoulusta 1995 ja sai kiinnityksen Lahden kaupunginteatteriin. Freelance-näyttelijänä hänellä on ollut rooleja mm. Suomen Kansallisteatterissa, Teatteri Takomossa ja KokoTeatterissa. Katja on näytellyt lukuisissa tv-sarjoissa ja kuunnelmissa. Hän on opiskellut Kriittisessä Korkeakoulussa kirjoittamista ja suorittanut Stadian teatteritaiteen opettajan koulutuksen. Hän on kirjoittanut kuunnelmasarjan Ylelle ja näytelmän Helsingin juhlaviikoille. Teatteria, ilmaisua, neuvottelua ja vuorovaikutusta Katja on opettanut 15 vuoden ajan. ”Niin näyttelemisessä kuin opettamisessa on tärkeintä saada vastanäyttelijä tai opiskelija loistamaan. Molemmat alueet vaativat hyvää ihmislukutaitoa. Yhä edelleen koen, että minulla on valtava uteliaisuus oppimista ja opettamista kohtaan”, Katja toteaa.


Johanna Torasvirta (näyttelijäntyö, improvisaatio, liikunta, tanssi)
Johanna on koulutukseltaan teatteriohjaaja ja on opettanut näyttelijäntyötä sekä improvisaatiota jo yli 10 vuoden ajan. Lisäksi Johanna luotsaa opiston AiKa-teatteria, joka on tuonut ensi-iltaan jo yli 20 näytelmää vuosien varrella. AiKa-teatterista onkin muodostunut oma yhteisönsä, johon kuuluvat teatterilaisten lisäksi vakioyleisö ja johon on helppo tulla mukaan. Teatterin ohella Johanna vetää mm. niska-selkäjumppaa, musikaalitansseja ja biletanssityylejä tumpeloille, joka yhdistää näyttelijäntyötä ja tanssia – kyseessä on nimittäin tanssikurssi, jossa tavoitteena on tanssitaitojen sijaan oppia näyttämään siltä, että osaisi tanssia. Lue haastattelu improsta >>


Musiikki


Ulrika Ekström (laulusuzuki, klassinen laulu)
Ulrika on kouluttautunut klassisen laulun opettajaksi ja yleisen kasvatustieteen maisteriksi Jyväskylässä. Hän on erikoistunut lasten ja odottavien äitien laulunopetukseen laulusuzukimenetelmällä. Oman musiikkipolkunsa Ulrika aloitti suzukiviuluoppilaana 3-vuotiaana ja myöhemmin laulusuzukioppilaana MuT Päivi Kukkamäen opetuksessa 8-vuotiaana. Hän on työskennellyt laulunopettajana kaikenikäisten oppilaiden parissa, pitänyt musiikkileikkikoulua ja opettanut ilmaisutaitoa lapsille. Opetustyössä Ulrikan mielestään hienointa on oppilaiden kehityksen seuraaminen ja jatkuva uuden oppiminen. Tärkeintä on opetella laulua ilon kautta positiivisessa ympäristössä, jossa yhdessä ihmetellään ja tutkitaan.


Heini Ernamo (Werbeck-laulu)
Heini alkoi käydä laulutunneilla teini-ikäisenä. Sattumaa tai ei, hänen ensimmäinen laulunopettajansa oli perehtynyt Werbeck-lauluun. Myöhemmin Heini hakeutui opiskelemaan kyseistä laulumetodia Snellman-korkeakouluun, josta valmistui Werbeck-laulunopettajaksi 2017. Heini on opettanut laulua Snellman-korkeakoulussa sekä erilaisilla kursseilla niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Tällä hetkellä hän opiskelee Turun ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogiikkaa kehittäen ja syventäen taitojaan ja ymmärrystään musiikista ja laulusta. Opiskelun ja opettamisen lisäksi Heini laulaa resenssanssimusiikkiin keskittyvässä vokaaliyhtye Uomassa sekä turkulaisessa Key Ensemblessa. Opettamisessa Heinille on tärkeää luoda oppilaille turvallinen ja kannustava ilmapiiri, jossa jokainen uskaltaa lähteä tutustumaan omaan ainutlaatuiseen ääneensä.


Minna Hämäläinen (lauluryhmät, pop-jazzlaulu, teatterilaulu)
Pohjois-Savon sydämestä Iisalmesta lähtöisin olevan Minnan elämään ovat kuuluneet musiikki ja teatteri pikkutytöstä asti. Musiikkipedagogiksi hän valmistui Kuopiosta 2010 pääaineena pop-jazzlaulu. Tätä ennen hän oli opiskellut musiikkiteatteri-ilmaisunohjaajaksi (2002) ja kulttuurituottajaksi (2005). Minna valmistui 2016 Turun ammattikorkeakoulun kulttuurialan YAMK -koulutuksesta Luovaksi tuottajaksi. Hän on toiminut freelancerina musiikki- ja teatterialan produktioissa laulaja-näyttelijänä, tuottajana tai ohjaajana sekä opettanut pop-jazzlaulua opistoissa ympäri Suomea. Minna toimii opiston musiikin koulutusvastaavana ja vetää hallinnon työn rinnalla laulukursseja. Hän kokee, että koulutusvastaavan työssä on mahdollista yhdistää kaikki se, mitä hän on vuosien varrella opiskellut ja freelancerin työssään esiintyjänä, pedagogina sekä tuottajana kohdannut. Tämä työ on Minnan toteutunut unelma. If you can dream it you can do it!


Amanda Kauranne (kansanlaulu)
Amanda on historiatietoinen kansanlaulaja, Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmästä valmistunut musiikin maisteri ja freelancer-musiikkitoimittaja. Hän ohjaa kansanlaulukursseja ja opettaa yksityisesti kansanlaulun tyylejä ja ohjelmistoa. Kansanlaulussa Amandaa kiehtoo kappaleiden kristallinkirkkaaksi hioutuneet ilmaisut sekä vuosisatoja vanha inhimillinen viisaus, joka eri lauluperinteistä välittyy. Mitä voisimme oppia menneiltä sukupolvilta? Mikä puhuttelee edelleen? Laulamisen ilo sekä melodian ja rytmin muuntelun vapaus ovat rakkaita elementtejä. Opettajana Amandalle on tärkeää leikkisyyden ja luottamuksen tasapaino. Leikkisyyttä ja kokeilumieltä tarvitaan, kun tutkitaan uusia tapoja käyttää ääntä vaikkapa karjankutsuissa tai kirjoitetaan omia riimejä. Luottamuksen ilmapiiri puolestaan mahdollistaa sen, että leikkiin uskaltaa lähteä. Kysymykset ja mielipiteet otetaan ilolla vastaan. Opettajana hänelle on olennaista valottaa kansanlaulujen taustoja. Kuka tätä laulua on ennen meitä laulanut ja millaisessa tilanteessa?


Veera Niiranen (yhteislauluryhmät, klasarikuoro, klassinen laulu)
Veera on valmistunut Grazin taideyliopistosta filosofian maisteriksi pääaineinaan oopperalaulu ja konserttilaulu. Lisäksi hän on opiskellut Metropolia ammattikorkeakoulussa instrumenttipedagogiksi. Veera on työskennellyt laulunopettajana ja kuoronjohtajana ulkomailla sekä Suomessa. Tärkeää Veeralle on terve ja vapaa äänenmuodostus sekä ilon löytäminen tulkinnasta ja musiikintekemisestä. Opettamisen lisäksi Veera konsertoi aktiivisesti ja on laulanut Suomen Kansallisoopperan lisäkuorossa vuodesta 2018.


Paula Rautamaa, vanhempainvapaalla (pop-jazzlaulu)
Laulunopettaja Paula on valmistunut Jyväskylän ammattikorkeakoulusta pop/jazz-laulupedagogiksi, Jyväskylän yliopistosta musiikinopettajaksi (FM) ja Jyväskylän ammattiopistosta muusikoksi pääaineenaan pop/jazz-laulu. Paula esiintyy mm. folk/americana-yhtye Iron Country Sistersin laulaja-kitaristina, soolona kitaran kanssa ja erilaisten kokoonpanojen solistina. Hänellä on paljon kokemusta keikoista bändien, duojen ja lauluyhtyeiden jäsenenä sekä taustalaulajana. Paula säveltää ja sanoittaa omaa musiikkia ja on kiinnostunut monista eri musiikkityyleistä. Opetuskokemusta laulunopettajana on kertynyt monipuolisesti erilaisista oppilaitoksista, niin yksilö- kuin ryhmäopetuksestakin. Paula pitää Helsingin aikuisopistossa pop-jazzlaulun yksilöopetusta ja pienryhmää sekä mm. jazzlaulun perusteet -kurssia. Opettajana Paulaa kuvaillaan sanoilla kannustava, innostava ja lämmin. Kuva: Jarkko Piipari


Javier Sanchez (Bass Playing, Jazz Repertoire)
Javier on Helsinkiin kotiutunut espanjalainen basisti ja säveltäjä sekä monipuolinen kontrabasson, sähköbasson ja nauhattoman basson soittaja. Hänen sävellyksissään yhdistyvät elementit latinalaisesta jazzista ja flamencosta. Javier on johtanut aktiivisesti pieniä ja suuria yhtyeitä ympäri maailman sekä toiminut useilla albumeilla basistina, säveltäjänä ja sovittajana. Lisäksi hän sponsoroi Warwick-bassoja ja toimii Cuejero-yhtyeen johtajana. Nuoruudessaan Javier opiskeli bassonsoittoa ja säveltämistä Escuela de Musica Creativa -koulussa ja valmisteli kandidaatin tutkintonsa musiikkipedagogiikasta Complutense University of Madridissa 2011. Hän muutti Bostoniin (USA) 2012, jossa hän vastaanotti apurahan opiskellakseen Berklee College of Musicissa, josta valmistui kunniamaininnoin 2015 musiikin kandidaatiksi sivuaineenaan Välimeren musiikin opinnot. Sen jälkeen hän aloitti maisteriopintonsa Sibelius-Akatemiassa Suomessa ja Royal Academy of Musicissa Tanskassa Nordic Master of Global Musicin (GLOMAS) jäsenenä, josta valmistui 2017. Metropolia ammattikorkeakoulusta hän valmistui 2019 musiikin maisteriksi. Tällä hetkellä Javier työstää taiteellista tohtoritutkintoaan Sibelius-Akatemiassa.


Venla Sandgren (ääni-, liike- ja musiikki-improvisaatio, kehomusiikki)
Venla on teatteri-ilmaisun ohjaaja (TIO), kehomuusikko, improvisaationäyttelijä ja vuorovaikutuskouluttaja, joka on viimeisen kymmenen vuoden ajan ohjannut viikkotunteja, kursseja ja työpajoja eri puolilla Suomea ja myös ulkomailla. Hän on lisäksi esiintynyt steppitanssijana ja kehomuusikkona yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Tämän lisäksi Venla tekee freelance-näyttelijäntöitä. Opettajana ja pedagogina Venlalle tärkeää on ilmaisun vapaus eli että jokainen voi rentoutua ja olla oma itsensä. Myös kuuntelu on vahvasti keskiössä: kuunnellaan niin itseä, toista kuin ryhmän keskinäistä resonointiakin. Venlan sanoin: ”Kun ryhmässä vallitsee yhteinen rentous, luottamus ja tuki, sitä helpompi jokaisen on lähteä ilmaisemaan itseään vapaasti omista lähtökohdistaan käsin.” Kuva: Antti Sepponen


Roni Seppänen (kitaransoitto, ukulele) 
Olen valmistunut musiikkipedagogiksi Metropolia AMK:sta pääaineenani kitara. Olen myös suorittanut hum. kand. -tutkinnon musiikkitieteestä Helsingin yliopistossa. Kitaransoiton opettajana olen toiminut pääkaupunkiseudun musiikkikouluissa kymmenen vuoden ajan ja vetänyt kitarakursseja Helsingin aikuisopistolla vuodesta 2014. Bändipuolella minua työllistää suomalais-brittiläinen raskasta progerockia soittava Wheel, jonka kanssa olen kiertänyt Eurooppaa ristiin rastiin tänä vuonna ilmestyneen Moving Backwards -levyn tiimoilta. Opettajana olen rento ja pyrin huomioimaan oppilaat tasapuolisesti. Tavoitteenani on luoda ryhmään hyvä ilmapiiri, jossa on helppo työskennellä. Ota oma akustinen tai sähkökitara kurssille mukaan! Katso Ronin taidonnäyte videolla ”Jamming over One Of These Days backing track”.


Doora Tarnanen (muskarit)
”Olen opettajana lempeä, tarkka ja hassutteleva. Soittotunneillani soitetaan, improvisoidaan ja opetellaan musiikin hahmottamista. Musiikkileikkikoulutunneillani eletään musiikin parissa soittaen, kuunnellen, tanssien, laulaen ja visuaalisia taiteita hyödyntäen”, kuvailee Doora tuntejaan. ”Minulla on kokemusta erityistarpeisten oppilaiden kanssa työskentelystä. Koulutukseltani olen musiikkipedagogi AMK ja muusikko AM. Pitkäaikainen rakkauteni ja harrastukseni teatterin parissa siivitti kehittämään teatterin ja musiikin yhdistävän kokonaisuuden: teatterimuskarin.”


Ihminen, yhteiskunta ja luonto


Marko Ahola (piha, puutarha ja viljely)
”Puutarhuri Marko Ahola oli saapunut Pohjanmaalta opastamaan meitä ymmällään olevia kaupunkilaisia viljelyn saloihin. Luennon aikana käytiin läpi valtava määrä asiaa ruukun valinnasta ja taimien esikasvatuksesta aina eri yrttien käyttötarkoituksiin ja kasvien talvehtimiseen. Illan kantavaksi ohjenuoraksi nousi se, että parvekkeella ja terassilla voi periaatteessa viljellä ihan mitä tahansa lajiketta hedelmäpuista ja marjapensaista alkaen, kunhan vain huolehtii riittävästä ravinteiden, lämmön, valon ja kosteuden saannista”, kiteytti opiston palvelu- ja hallintovastaava Venla saamansa opit Marko Aholan parvekepuutarhakurssilta. Lue artikkeli >>


Mika Piiroinen (veneily)
”Kesät menevät purjehtien Itämerellä, Välimerellä, Atlantilla ja Karibialla, mutta talvikaudella nautin veneilykurssien opettamisesta”, kertoo Mika Piiroinen, joka toimii Suomen Purjehdus ja Veneily -liiton, Suomen Navigoinninopettajien, Purjehduksenopettajien ja Suomen Navigaatioliiton auktorisoimana veneily- ja navigoinninopettajana. ”Lisäksi tuotan oppimateriaalia Suomen Navigoinninopettajien kursseille ja koulutan uusia veneilykouluttajia pedagogisten taitojen hallitsemisessa. Opetusalan ammattilaisena haluan saada kurssilaiset nauttimaan uuden oppimisesta. Ehkäpä parasta palautetta onkin nähdä tutut kasvot kiertämässä eri kursseilla veneilytietouttaan kartuttamassa”. Lue tarkemmin Mikan opettamista kursseista>>


Anu Vihonen (NLP)
”NLP on elämäntapa, jossa mieli ei hallitse meitä, vaan me hallitsemme mieltämme. NLP-tekniikat antavat keinoja uudistaa omia toimintatapoja ja tottumuksia”, Anu kiteyttää kurssinsa ytimen. Ensimmäisen NLP-koulutuksen Helsingin aikuisopistolla Anu piti jo vuonna 2008. Tällä hetkellä hän vetää opistolla sekä lyhyitä että pitkäkestoisia koulutuksia. Anulle on erityisen tärkeää, että jokainen tulee nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi omana aitona itsenään. Niinpä koulutuksissa on poikkeuksetta hyvä ja salliva ilmapiiri, joka mahdollistaa syvällisen oppimisen. Kukin osanottaja löytää vastaukset itselle tärkeisiin kysymyksiin omasta itsestään. Tutustu Anun kotisivuihin.


Digi- ja työelämätaidot


Sirpa Kärkkäinen (animointi, digitaalinen kuvantekeminen, italia)
Sirpa opettaa opistolla animointia, digitaalista kuvantekemistä ja muita mediapainotteisia kursseja sekä italiaa alkeista edistyneisiin. Erikoisen aineyhdistelmän selittää Sirpan kuvataiteen opiskelu Italiassa, jonka jälkeen hän täydensi opintojaan Aalto-yliopistossa ja Helsingin yliopistossa. Median pariin tie vei sarjakuvapiirtäjän ja kuvittajan töiden kautta. Nykyisin Sirpan intohimo on animaatio, jossa näitä kaikkia taitoja tarvitaan. ”Kielen opettaminen tuo mukavaa vastapainoa luovan alan projekteille, jotka vaihtelevat muutaman päivän kampanjasuunnittelusta kuukausia kestäviin pitkiin piirrosprojekteihin”, Sirpa toteaa. ”Italiasta löydän myös aina uusia näkökulmia työhöni; onhan maa täynnä historiaa ja kulttuuriaarteita. Benvenuto ai corsi!” Sirpaa voit seurata mm. Vimeossa.

Helao TV

Katso myös kurssivinkkejä opiston YouTubesta!