Search Etusivu Toggle Menu
Home Search

Ajankohtaista

Etusivu > Ajankohtaista > Opettaja auttaa näkemään enemmän

Opettaja auttaa näkemään enemmän

Haastattelussa kuvataiteilija ja taidekurssien opettaja Merja Salonen.

Kuka olet?

Olen Merja Salonen, kuvataiteilija ja opettaja syntyisin Tampereelta. Minulla on Roihupellon taiteilijakorttelissa työhuone, jossa maalaan. Olen myös ollut seitsemän vuoden ajan mukana Helsingin rakennusviraston järjestämällä Patsaat Live! -kierroksella, jossa Esplanadin patsaat heräävät eloon ja kertovat elämästään Helsinki-päivänä. Esitän kierroksella epookkiasuisena Havis Amandan mallia, Marcelle Delquinia, pariisitarta 100-vuoden takaa. Työskentely ammattinäyttelijöiden kanssa on ollut antoisaa. En halua rajoittaa itseäni vaan teen monenlaisia asioita, joista pidän. Yleensä kerran vuodessa järjestän maalauskurssin Italiassa. Sen lisäksi opastan aikataulun salliessa italiaksi ja englanniksi.

Mikä on koulutuksesi ja minkälaista taidetta teet?

Valmistuin Taiteen maisteriksi silloisesta Taikista (nykyinen Aalto-yliopisto) 17 vuotta sitten. Sitä ennen olin käynyt Imatran taideoppilaitoksen. Taidetta olen opiskellut täysipäiväisesti reilut 7 vuotta. Olen aina tiennyt haluavani tähän ammattiin, joten sitä voi kai kutsua kutsumusammatiksi.

Olen pääsääntöisesti taidemaalari ja teen myös ympäristötaideteoksia. Helsingissä tällaisia pysyviä teoksia on mm. Arabianrannassa ja keskustassa. Töissäni kuvaan usein paikkojen ilmapiiriä. Erityisesti minua kiinnostava aihe on ihmisen jäljet kulttuuriympäristössä. Siihen liittyviä töitä olen tehnyt parikymmentä vuotta. Tekniikoina käytän eniten öljyväriä kankaalle ja sekatekniikkaa paperille. Tällä hetkellä olen valmistelemassa nelikielistä kuvakirjaa viimeisten kymmenen vuoden aikaisista maalauksistani. Se valmistui vuonna 2014. Kuvia töistäni löytyy nettisivuiltani, joiden linkki jutun liitteenä.

Kuinka kauan olet opettanut Helsingin aikuisopistolla ja mitä opetat?

Olen opettanut Helsingin aikuisopistolla noin 8 vuotta. Tällä hetkellä opetan Kuvataiteen perusopintoja (2-vuotinen linja) sekä Maalauskouluja. Olen myös opettanut erilaisia kuvataiteen työpajoja sekä ulkomaalauskursseja. Olen järjestänyt myös Katso taidetta – galleriakierroksia. Erityiset osaamisalueeni ovat maalaus, piirustus ja taidehistoria. Lisäksi olen välillä toiminut myös italian kielen kursseilla sijaisena.

Mikä sai sinut ryhtymään opettajaksi?

Identiteettini on kuvataiteilija, joka opettaa. Koen, että minulla on enemmän annettavaa kursseilla, koska olen itse kuvataiteilija. Koska itse pidän monenlaisista maalausmateriaaleista, on myös luontevaa opettaa niitä. Helsingin aikuisopistolle päädyin opettamaan niin, että ystäväni Mika Törönen oli luopumassa yhdestä Akvarellikurssista. Juteltuamme Mikalle tuli sellainen olo, että tälle ihmiselle voisin antaa tämän kurssin. Tämä tuli iloisena yllätyksenä, sillä olin halunnut opettaa maalaamista mutta en tiennyt vielä missä. Mahdollisuus tuli siis juuri oikeaan aikaan. Akvarellikurssin myötä mukaan tuli pian muitakin kursseja.

Mitä haluat antaa opiskelijalle?

Lähtee paljon siitä, mitä on opiskelijan oma kiinnostus ja mitä on aikaisemmin tehnyt. Ryhmät ovat niin pieniä, että pystyn antamaan yksilöllistä opetusta. Maalaustekniikan opetuksen lisäksi opettajana voin auttaa ihmisiä näkemään enemmän. Ihminen ei voi maalata tai piirtää enempää kuin mitä näkee. Pyrinkin opettajana avartamaan ihmisten näkemystä, autan opiskelijaa kiinnittämään huomiota uusiin asioihin. Kun syventyy siihen mitä on tekemässä, irrottautuu samalla arjesta. Maalatessa ollaan parhaimmillaan 100 % läsnä hetkessä. Aika häviää. Maalaaminen tai piirtäminen voikin olla samalla läsnäolon harjoitus. Monet oppilaat kertovat virkistyvänsä kursseilla. Itse asiassa, virkistyn itsekin. Meillä on myös usein aika hauskaa ja nauramme paljon.

Miksi kannattaa opiskella kansalaisopistossa?

Samasta syystä kuin kannattaa opiskella missä vaan. Itse olen jatkuvasti kiinnostunut uusista asioista. Kursseilla voi saada ystäviä, elämyksiä, avartaa tapaa miten näkee asioita. Kursseilla tapaa samanhenkisiä ihmisiä ja voi syventyä siihen, mistä on kiinnostunut. Koska kansalaisopiston opiskelu perustuu vapaaehtoisuuteen, kursseilta voi ottaa ilon ja hyödyn irti ilman suorittamispakkoa.

Kun syventyy siihen mitä on tekemässä, irrottautuu samalla arjesta. Maalatessa ollaan parhaimmillaan 100 % läsnä hetkessä. Aika häviää. Maalaaminen tai piirtäminen voikin olla samalla läsnäolon harjoitus. Monet oppilaat kertovat virkistyvänsä kursseilla. Itse asiassa, virkistyn itsekin. Meillä on myös usein aika hauskaa ja nauramme paljon.

Mitä haluaisit sanoa opiskelijoille?

Jos ei ole koskaan käynyt taiteen kursseilla, niin rohkeasti mukaan vaan! Eräskin opiskelijani oli jo pitkään haaveillut kurssista, mutta ei ollut rohjennut ilmoittautua mukaan. Hän sai kurssin lopulta lahjaksi ja tultuaan mukaan onkin ollut nyt jo monta vuotta kursseilla. Alkukynnyksen kun ylittää, niin vastassa on mukava tunnelma ja mukavia ihmisiä itse opiskeltavan aineen lisäksi. Kannattaa uskaltaa! Taide on hidas ja hieno laji.

Mikä on mottosi elämässä?

Itse asiassa tein 10 vuotta sitten teoksen, johon kirjoin erilaisia mottoja. Teoksen nimi on ”Keittiöfilosofiaa”. Teoksessa on valkoisia käspaikkoja eli pyyheliinanaulakon peitteitä, joille on kirjottu mottoja valkoisella langalla.

Merja Salonen, Kettiöfilosofiaa, 2003

Mottoja suoraan teoksesta muun muassa: ”Asioilla on aina tapana järjestyä”, ”On hyvä yllättää itsensä aika ajoin”, ”Kaikki mitä teet, kasvaa”, ”Pidä vähemmän tärkeänä sellaista mitä et saa mukaan kuollessa”. Ja näihin lisäisin vielä päivitetyn moton: ”Elämässä kaikella on tarkoitus.” Olisihan näitä vaikka kuinka. Oppilaani voisivat varmaan jatkaa listaa, koska he kuulevat näitä tunneilla.

Havis Amandan mallina toiminut Marcelle Delquini kävi juhlistamassa 200-vuotiasta Helsinkiä. Kuva Helsinki-päivän paraatista.
Maalaus sarjasta Fortezza, 2010, sekatekniikka paperille.

Tutustu lisää: merjasalonen.net

Tule mukaan kuvataiteen kursseille!