Etusivu Toggle Menu
Home

Ajankohtaista

Etusivu > Ajankohtaista > Norjalaisvierailta kiitosta aikuisopiston toiminnasta

Norjalaisvierailta kiitosta aikuisopiston toiminnasta

Norjalaisvieraita tutustui Helsingin aikuisopiston ja opiston peruskoulun toimintaan lokakuun alkupuolella. Neeta Sankholkar ja Agnete Naustdal Aase seurasivat maahanmuuttajien perusopetusta ja kotoutumiskoulutusta sekä tutustuivat koulutiloihin Töölöntullin toimipaikassa ja Arkadiankadulla. Sankholkar johtaa Hordalandin läänissä aikuiskoulutuskeskusta Senter for Voksenopplaeringia, Stord Vidaregående -koulussa. Agnete toimii samassa oppilaitoksessa opinto-ohjaajana.

– Olen kuullut paljon hyvää suomalaisesta koulujärjestelmästä, joten halusimme tulla tutustumaan ja havainnoimaan, miten opetus käytännössä toimii, sanoo Neeta Sankholkar.

Sankholkarin edustaman oppilaitoksen taso vastaa suomalaisen peruskoulun yläastetta ja lukiota ja kuuluu Hordalandin läänin viralliseen koulujärjestelmään. Ennen kuin opinnot Neetan johtamassa koulussa voi aloittaa, on kielitaitotason oltava vähintään B1-tasolla. Opiskelijoista 60 % on norjalaisia ja 40 % maahanmuuttajia. Kaikkiaan opiskelijoita on 1 000, joista 200 opiskelee aikuiskoulutuskeskuksessa. Aikuisopiskelijan alaikäraja on Norjassa 25 vuotta pois lukien maahanmuuttajataustaiset opiskelijat.

Helsingin aikuisopiston peruskoulussa sattui vierailujaksolle koeviikko ja koekäytäntöä norjalainen opettajakonkari kiitteli.

– On hyvä, että esimerkiksi kielikokeissa on teillä sanasto hallittava ilman sanakirjan apua. Meillä Norjassa saa koeaineiston 48 tuntia ennen koetta ja kokeeseen saa ottaa mukaan sanakirjan ja muun aineiston. Plagiointi on ongelmallista, sanoo Sankholkar.

Norjalaisopettaja kiittelee myös perusopetuksen ainevalikoimaa, sillä Suomessa vaikkapa fysiikka ja kemia ovat pakollisia ja erillisiä aineita, kun Norjassa ne ovat yhden yleistieteen alla hänen oppilaitoksessaan. Valinnaisina aineita voi opiskella erillisinä myös Norjassa.

Oman oppilaitoksen hyviä puolia kysyttäessä Sankholker nostaa esiin opetusajankohdan, joka on räätälöity aikuisopiskelijoiden elämäntilanteen mukaan.

– Meillä on sekä päivä- että iltaopetusta, jotta myös työssäkäyvillä on mahdollisuus opiskella, päättää Sankholker.

Kolmipäivänen vierailu vei norjalaiset kollegat Helsingin lisäksi tutustumaan Turun oppilaitoksiin kuten Auralan kansalaisopistoon.

Helsingin aikuisopiston peruskoulun rehtori Jyrki Sipilä esitteli Helsingin aikuisopiston ja perusopetuksen toimintaa norjalaisille kollegoille.