Etusivu Toggle Menu
Home
Helsingin aikuisopisto > Aikuisten maahanmuuttajien luku- ja kirjoitus­taidon opettajaksi valmentava täydennyskoulutus
Kuvituskuva, jossa Opetushallituksen logo ja teksti "Opetushallitus rahoittaa hanketta".

Aikuisten maahanmuuttajien luku- ja kirjoitus­taidon opettajaksi valmentava täydennyskoulutus (verkkokoulutus), 12 op

Maaliskuu – lokakuu 2021

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu tällä hetkellä aikuisten (tai nuorten) luku- ja kirjoitustaidon opettajina toimiville ja tähän työhön hakeutuville. Osallistujilta edellytetään opettajan koulutusta (luokanopettaja, eri­tyis­opettaja, kielten aineenopettaja tai vastaava tutkinto) sekä kokemusta aikuisten maahanmuuttajien opettamisesta. Etusijalla ovat vapaan sivistystyön ja aikuiskoulutuksen piirissä työskentelevät opettajat.

Suomen ulkopuolella opiskelleilla on oltava vastaava opettajan koulutus kotimaastaan, tutkinto rinnastettu ja suomen kielen taitotaso C1.

Tavoitteet ja sisällöt

Tavoitteena on kehittyä lukutaito-opettajana ja saada lisäpätevyyttä ja osaamista sekä oppilaiden että työnantajan hyväksi. Koulutus perustuu aikuisten maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon koulutuksen opetussuunnitelmaan. Koulutuksessa opitaan toiminnallista metodiikkaa, eriyttämistä, motivointia, kielitaidon arvioinnin perusteita ja opetusteknologian käyttöä. Lisäksi saadaan tietoa maahanmuuttajien kulttuureista ja kulttuuritaustan merkityksestä, oppimisvaikeuksista ja traumoista sekä observoidaan kokeneiden opettajien työtä.

Opinnot

Koulutukseen kuuluu kahdeksan koulutusosiota sekä lukutaito-opetuksen seuraamista. Kaikki sisällöt ja materiaalit ovat verkossa. Kaikkiin aihekokonaisuuksiin liittyy tehtävä, ja lisäksi pidetään oppimispäiväkirjaa. Koulutukseen kuluva aika, laskennallisesti 324 tuntia, kannattaa huomioida omissa ajankäyttösuunnitelmissa.

Koulutuksen hakuaika alkaa 1.2. ja päättyy 24.3.2021.

Koulutus käynnistyy 29.3. Kaikki koulutukseen kuuluvat tehtävät on suoritettava 8.10.2021 mennessä todistuksen saamiseksi.

Kouluttajat

Kouluttajina toimii lukutaitokoulutuksen asiantuntijoita, mm. Kaarina Sergejeff, Minna Intke Hernández, Anna Nylund, Anu Arvonen, Satu Lahtonen  ym.

Maksut ja peruutusehdot

Koulutus on Opetushallituksen kustantamaa opetustoimen henkilöstökoulutusta ja osallistujille maksutonta. Mahdolliset matka-, majoitus-, ruokailu- ja sijaiskulut osallistuja hoitaa itse. Osallistumisen peruuttamisesta viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen peritään 50 euroa. Kurssin keskeyttämisestä ilman pätevää syytä peritään 100 euroa.

Lisätietoja

Projektipäällikkö Johanna Heimonen, puh. 044 23 85 827, johanna.heimonen@outlook.com
Koulutusjohtaja Sirpa Rönkkö, puh. 050 4394 060, ronkko@helao.fi

Hakuilmoitus Pdf-muodossa: Hakuilmoitus_verkkokoulutus_2021

Edellisistä koulutuksista saatua palautetta:

”Mielenkiintoinen ja osallistava koulutus verkossa toteutettuna, kiitos!”

”Luennot ja materiaalit olivat erinomaisen hyviä. Ne olivat täynnä asiaa ja sain niistä uutta ajateltavaa sekä konkreettisia vinkkejä työhöni. Tehtävät olivat mielekkäitä ja työllistivät sopivasti. Erittäin onnistunut koulutus, jota suosittelen varmasti kollegoilleni. Kiitos!”

”Iso plussa: verkostoituminen, tiedon ja taidon sekä materiaalien jakaminen – ei pelätä, että joku varastaa ideoita, vaan hyödynnetään kaikki toistemme tietoa ja kokemuksia.”

”Sain juuri sitä, mitä toivoinkin eli eväitä lukutaidon opettamiseen. Koulutus oli ihastuttavan käytännönläheinen, siitä iso kiitos!”

 ”Suuret kiitokset koulutuksesta! Olen jo pitkään miettinyt, että juuri tällaista tukea moni opettaja kaipaa, joten koulutus tuli todelliseen tarpeeseen. Aion suositella tätä muillekin, jos koulutus järjestetään vielä uudestaan.”

”Tämä oli todella hyvä koulutus. Itse asiassa voisin jopa sanoa, että tämä oli yksi parhaista koulutuskokonaisuuksista, joihin olen yli kymmenvuotisen opettajaurani aikana osallistunut. Aionkin suositella tätä kollegoilleni ja opetusalalla työskenteleville ystävilleni. Isot kiitokset kaikille järjestäjille! Tästä on hyvä jatkaa itsenäisesti eteenpäin.”

”Kiitos paljon! Hienoa, että koulutus oli maksuton ja joka kerta oli eri kouluttaja ja aihealue.”


Vuoden 2020-21 koulutuksen esite: Hakuilmoitus-2020-21
Vuoden 2019-2020 koulutuksen esite:  Hakuilmoitus_2019-2020
Vuoden 2019 verkkokoulutuksen esite: Hakuilmoitus 2019_verkkokoulutus
Vuoden 2018-2019 koulutuksen esite: LK-opet esite 2018-2019
Vuoden 2018 verkkokoulutuksen esite: Luku-opet_esite, verkkokoulutus 2018
Vuoden 2017-2018 koulutuksen esite löytyy täältä: LKopettajat_esite 2017-2018
Vuoden 2016-2017 koulutuksen esite löytyy täältä: LKopettajat_esite2016
Vuoden 2017 verkkokoulutuksen esite löytyy täältä: LKopettajat_esite2017