Etusivu Toggle Menu
Home

Ajankohtaista

Etusivu > Ajankohtaista > Kurssivinkkinä Biletansseja tumpeloille

Kurssivinkkinä Biletansseja tumpeloille

Myönnän olevani puupökkelö mitä tulee eri tanssityylien hallintaan. Olen aina salaa kadehtinut niitä, joiden keho taipuu sulavasti ja hytkyy rytmikkäästi musiikin siivittämänä. Nyt olen päättänyt hakea ammattiapua osallistumalla Johanna Torasvirran tunnille, joka on suunnattu biletanssityylejä hallitsemattomille tumpeloille. Johanna toimii teatterin ja tanssin opettajana Helsingin aikuisopistossa.

Tunti alkaa Johannan lupauksella ”Suuresta Huijauksesta”. Olennaista siinä on asenne, jonka ansiosta kukaan ei tule kiinnittämään huomiota siihen MITÄ teet vaan MITEN teet. Emme ole tunnilla oppiaksemme tanssimaan, vaan luodaksemme illuusion promeiningistä, jonka vallassa tempaudumme musiikin vietäväksi ja heilumme aamuun asti trendiklubien bilehileinä. ”Tarkoituksena on ottaa haltuun peruskehonkäyttö ja niksit, joiden avulla synnyttää vaikutelma katu-uskottavasta tanssityylistä”, linjaa Johanna. Kaupan päälle on luvassa hikinen tunti ihan oikeaa liikuntaa.

Lähdetään liikkeelle salsalla. ”Tärkeintä ei ole miten lantio liikkuu – kunhan se liikkuu”, Johanna evästää. Muistetaan rytmi ja tauko. Pidetään polvet koukussa ja astutaan koko jalalla. Lasketaan ”yy-kaa-koo” ja pidetään pilke silmäkulmassa. ”Kuvittele sämpylät kainaloihisi ja pyöritä olkapäitä”, kehottaa Johanna ja karjaisee lopuksi ”Hae sitä lattariasennetta!”. Kukaan ei vaikuta nolostuneelta.

Biisi vaihtuu ja vaihdamme lennossa reggaetoniin, suosittuun katutanssityyliin, jossa on aineksia salsasta, reggaesta ja hiphopista. ”Reggaetonissa salsan flirtti yhdistyy tiukkaan katuasenteeseen”, Johanna kiteyttää lajin olemuksen. Lantion liikkuminen on edelleen tärkeää ja isosta pepusta on kuulemma hyötyä. Mitä enemmän heilutettavaa, sen parempi. Nyt otetaan käyttöön ronskimpi ilmaisu. Rintakehän pitää liikkua isosti. Liikkeet ovat teräviä ja iskeviä. Vieruskaveriin tulee otettua vaistonvaraisesti etäisyyttä. Johanna kehottaa kuvittelemaan, että vieressä on ikävä tyyppi, jonka haluaisi tönäistä kauemmaksi. Nyt alkaa jo naurattaa.

Kaiuttimista kajahtaa disco ja Johanna lähtee johdattamaan meitä läpi tanssin vuosikymmenten, aina 1970-luvulta nykypäivään. ”Askel viereen on discon perusaskel”, muistuttaa Johanna armeliaasti. Liike lähtee lantiosta, kuinkas muutenkaan. Käsiliikkeet ovat suuressa merkityksessä, kuten muistamme Travoltan elokuvista. Kaikki uimiseen liittyvät muuvit kuuluivat varhaisempaan genreen. Pidämme nenästä kiinni ja teeskentelemme painuvamme pinnan alle. Teemme aaltoja ja rullaamme kroppaa. 90-luvun discon pyörteissä viskomme nopeita ja monimutkaisia käsiliikkeitä joka ilmansuuntaan. Johannan tanssissa alkaa näkyä aerobicin vaikutteita. Esitämme pumppaavamme hauista ja teemme ristihyppyjä. Vuosituhannen vaihteessa homman nimi oli ”disco meets hiphop”. Räppiosuuksissa jäljittelemme hiphop-liikkeitä asenteen paistaessa naamasta. Uusimmassa tyylissä kätemme ilmaisevat taiteellisuutta ja esitämme tietävämme, mihin olemme niitä viemässä. Johanna kehottaa tulkitsemaan sanoja. ”Up, up, up”, kuuluu laulun sanoma ja me kurkottelemme käsillämme kohti taivasta. Kuumahan tässä tulee väkisinkin.

Loppuhuipennuksena on vuorossa hiphop. Nyt ei säästellä. Iso ego, status, MINÄ. Reidet ja pakarat töihin. Alas, ylös, alas, ylös, MEITSI! Hiphop on lihasten hallintaa ja parasta vatsajumppaa. ”Jos asenne on oikea, kroppa pysyy tiukkana”, haastaa Johanna. Tanssi on fyysisesti raskasta, koska isot lihakset vatsassa ja selässä sekä reisissä ja pakaroissa ovat kovassa käytössä. Ilmaisemme egobuustia käsillämme kourimalla. Huomaan, että kaikki ovat heittäytyneet virran viemiksi ja tunnin alussa vallinnut pieni aristelu on tipotiessään.

Jos olet kiinnostunut tanssista tai haluat oppia feikkaamaan eri tanssityylejä Johannan johdolla, tutustu opiston tanssikursseihin.

***

Toimittaja: Kristiina, Helsingin aikuisopisto