Etusivu Toggle Menu
Home
Helsingin aikuisopisto > Kurssiverkkokauppa > Tietoa avoimen yliopiston opiskelusta

Opiskelu avoimessa yliopistossa

Avoimessa yliopistossa opiskelu antaa mahdollisuuden yliopisto-opintoihin ilman ikärajaa ja pohjakoulutusvaatimuksia. Helsingin aikuisopisto järjestää avoimen yliopiston opintoja yhteistyössä Helsingin, Itä-Suomen, Turun, Vaasan ja Jyväskylän yliopistojen kanssa.  Tutustu Helsingin aikuisopiston järjestämiin avoimen yliopiston opintoihin.

Opinnoista voit saada valmiuksia valintakokeisiin. Avoimen yliopiston väylä voi entistä useammin olla myös reitti tutkinto-opiskelijaksi. Opintojen avulla voit myös täydentää ammattitaitoasi ja parantaa mahdollisuuksiasi työnhaussa tai alanvaihdossa.

Opinnot

Opiskelijat otetaan opintoihin ilmoittautumisjärjestyksessä. Joihinkin oppiaineisiin voi liittyä karsiva alkukuulustelu. Opiskelu sisältää mm. luentojen seuraamista, ryhmätyöskentelyä, harjoituksia sekä itsenäistä työskentelyä kirjallisuuden ja erilaisten tehtävien parissa. Joissakin opintokokonaisuuksissa osa opiskelusta ja tenteistä tapahtuu verkko-oppimisympäristössä. Opinnot muodostuvat pääosin itsenäisestä työskentelystä, jota voi olla huomattava määrä.

Avoimen yliopiston opiskelija saa suorituksistaan yliopiston antaman todistuksen ja voi liittää opintosuorituksensa tutkintoon, jos hän myöhemmin saa oikeuden siirtyä yliopiston varsinaiseksi opiskelijaksi. Opiskelija voi pyrkiä erillisessä kiintiössä yliopiston varsinaiseksi opiskelijaksi suoritettuaan tietyn määrän opintoja.

Tästä voi tulostaa PDF-muotoisen koulutusesitteen

Tehy ja Ammattiliitto Pro tarjoavat mahdollisuutta opiskella avoimen yliopiston opintoja jäsenhintaan. Lue lisää:

Pron jäsenet
Tehyn jäsenet

Ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua kursseille, opintokokonaisuuksiin sekä myös opintokokonaisuuden yksittäisille opintojaksoille ellei ohjelmassa muuta mainita. Yksittäisille opintojaksoille voidaan ottaa opiskelijoita, jos paikkoja jää vapaaksi.

Rekisteröityminen

Ilmoittautumisen lisäksi sinun tulee rekisteröityä avoimen yliopiston opiskelijaksi. Kun opintojen toteutuminen on varmistunut, Helsingin aikuisopisto lähettää linkin yliopistoon rekisteröitymiseksi.

Yliopiston perimä opintomaksu maksetaan verkkopankissa rekisteröitymisen yhteydessä. Sen jälkeen ilmoittautuminen on sitova, eikä sitä voi perua. Jos rekisteröityminen ei onnistu sinulle annetun rekisteröitymislinkin avulla, voit ottaa yhteyttä oman oppiaineesi opintosihteeriin avoimessa yliopistossa.

Opintomaksut

Opintomaksut koostuvat sekä Helsingin aikuisopiston että yliopistojen perimistä maksuista ja ne vaihtelevat eri oppiaineissa. Maksut ilmenevät kunkin oppiaineen kohdalta. Avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijamaksulla on mahdollista opiskella yleensä opintojakson toteutusajan. Seuraavan lukuvuoden aikana järjestettävistä rästitenteistä peritään erillinen maksu. Helsingin aikuisopisto perii yksittäisistä tenteistä 60 euroa.

 

Avoimen yliopiston opintojen ilmoittautumisen peruminen

Jos haluat perua ilmoittautumisesi opintoihin, ilmoita siitä sähköpostilla osoitteeseen: toimisto@helao.fi.

Saanko kurssimaksun takaisin?

Jos perut ilmoittautumisesi viimeistään 14 päivää ennen kurssin alkamista, palautamme verkkopankissa, maksukortilla tai MobilePaylla maksetun kurssimaksun.

Milloin maksua ei palauteta?

Emme palauta kurssimaksua, jos

  • perut kurssin alle 14 päivää ennen kurssin alkua
  • olet ilmoittautunut kurssille, mutta et osallistu
  • keskeytät kurssille osallistumisen.

Tenttiminen

Kaikkiin tentteihin, myös luentosarjojen varsinaisiin tentteihin ja uusintatentteihin, on ilmoittauduttava vähintään 10 päivää ennen tenttiä, ellei tentin kohdalla ole toisin mainittu. Helsingin aikuisopistossa järjestettäviin tentteihin ilmoittaudutaan opiston verkkosivun kautta. Ilmoittautumatta jättäneet eivät voi osallistua kuulusteluihin. Kuulusteluissa tulee aina olla mukana henkilöllisyystodistus.

Tenttitulosten ja muiden opintosuoritusten saapumisaika vaihtelee, mutta ne pyritään saamaan opiskelijalle nähtäviksi yliopiston Moodleen tai WebOodiin viimeistään kuukauden sisällä tentistä.

Etätenttipäivät löytyvät Helsingin aikuisopiston verkkosivuilta etätentti-hakusanalla. Ilmoittaudu tenttiin verkkosivun kautta tai sähköpostitse toimisto@helao.fi (nimi, osoite, puhelinnumero ja syntymäaika). Tenttiminen maksaa 60 euroa, joka tulee suorittaa ennen tenttiä. Kun ilmoittaudut omaan yliopistoosi etätenttijäksi, ilmoita seuraavat tiedot:

Etätenttipaikka: Helsingin aikuisopisto
Yhteystiedot: toimisto@helao.fi, puh. 09 41 500 300, Runeberginkatu 22-24, 00100 Helsinki.

Varmista, että tenttiaika on sama kuin omassa yliopistossasi. Mikäli et pääse suorittamaan tenttiä kyseisenä päivänä, ilmoitathan siitä opistoon heti sähköpostitse tai puhelimitse.

Korvaavuudet ja aiemmat suoritukset

Jos haluat lukea hyväksi aiemmin suorittamasi opintojakson, tulee sinun tehdä siitä korvaavuushakemus avoimeen yliopistoon.

Todistukset

Virallisen opintosuoritusotteen voit pyytää avoimen yliopiston opiskelijaneuvonnasta.

Tutustu maksuttomiin opiskelutaito-webinaareihin

Webinaareissa käsitellään tietoisuustaitoja ja itsemyötätuntoa opiskelun edistäjinä, vuorovaikutusta verkkokurssilla ja esiintymisjännitystä. Webinaarit on suunnattu avoimia korkeakouluopintoja suorittavien opiskelijoiden tueksi.

Lisätietoa ja opintoneuvonta

  • Avoimeen yliopistoon liittyvää opintoneuvontaa Helsingin aikuisopistossa antaa Marita Parkkonen, 050 477 3866, marita.parkkonen@helao.fi
  • Kysymyksiin oppiaineen sisällöstä vastaa opinnot järjestävä yliopisto.
  • Tentteihin ja tenttituloksiin liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä Helsingin aikuisopiston toimistoon, puh. 09 41 500 300, toimisto@helao.fi
  • Avoimen yliopiston opintojen ohjauksesta saat apua ja tukea opintojesi suunnitteluun, omien opiskelutaitojesi kehittämiseen tai oppimisvaikeuksiin.
  • Rekisteröitymiseen, Moodleen ja verkko-opintojen etenemiseen liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä opinnot järjestävään avoimeen yliopistoon ja siellä oman oppiaineen opintosihteeriin tai koulutussuunnittelijaan.