Etusivu Toggle Menu
Home
Helsingin aikuisopisto > Kurssi-info > Maksaminen ja edut

Maksutavat

Maksathan kurssisi ilmoittautumisen yhteydessä. Kursseja voit maksaa seuraavilla maksuvälineillä:

 • verkossa: oma verkkopankki, luottokortti sekä liikunnan ja taiteiden kurssien osalta Smartumin ja ePassin verkkomaksut ja MobilePay. ePassilla voit maksaa myös soittamalla toimistoon.
 • toimistossa: käteinen, pankki- tai luottokortti (Diners Club International, Discover, Eurocard, Maestro, Mastercard, OK, VISA ja VISA Electron) sekä Eazybrake, Edenred-kortti ja -virikesetelit, ePassi, Smartum ja TYKY-setelit.

Jos tarvitset lisäaikaa maksamiseen, ota yhteyttä toimistoon ja sovi uudesta eräpäivästä. Jos työnantajaa laskutetaan, ilmoitathan laskutustiedot toimistoon (perimme laskutuksesta 5 euroa).

Liikunta- ja kulttuuriseteleillä sekä -maksukorteilla maksaminen

Liikuntaedulla voit maksaa liikunnan ja tanssin kursseja. Kulttuuriedulla voit maksaa kaikkia muita kurssivalikoimamme kursseja paitsi avoimen yliopiston opintoja sekä kieli-, verkko- tai viini- ja ruokakursseja.
Kursseja voit maksaa seuraavilla työnantajan tarjoamilla maksuvälineillä:

 • EAZYBREAK (mobiili, verkko ja tekstiviesti), Eazybreak Oy
 • ePASSI (mobiili, verkko tai toimistomme kautta), ePassi Payments Oy
 • SMARTUM (mobiili, verkko ja seteli), Smartum Oy
 • TYKY (setelit), RJ-Kuntoiluseteli Oy
 • VIRIKE (kortti, seteli ja mobiili), Edenred Finland Oy

Etua ei voi siirtää tai luovuttaa muille, eikä sitä voi käyttää esimerkiksi perheenjäsenet. Vanhentuneita seteleitä emme voi ottaa vastaan, eikä seteleistä anneta vaihtorahaa takaisin. Helsingin aikuisopistolla on oikeus tarkistaa käyttäjän henkilöllisyys.

Jos et pääse paikalle toimistopalveluiden aukioloaikoina, voit jättää setelit Mannerheimintie 114:ssä sijaitsevan toimiston postilaatikkoon tai lähettää ne postitse omalla vastuulla. Muista kirjoittaa nimesi jokaiseen seteliin ja liittää mukaan kurssin tiedot.

HUOM! Kulttuuri- ja liikuntaedulla maksettua kurssimaksua ei voida palauttaa. Tämän vuoksi voit ilmoittaa sähköpostitse toimisto@helao.fi, että maksat kurssin sitten, kun sen alkaminen on varmistunut. Pyynnön jälkeen maksu on sitova. Jos olet tehnyt pyynnön ja ilmoitat itse peruutuksesta toimistoon viimeistään 10 päivää ennen kurssin alkua tai jos et voi aloittaa kurssia sairauden takia, laskutamme 20 % kurssimaksusta. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia. Maksua ei peritä, jos kurssi ei käynnisty.

Maksaminen toimistossa

Ilmoittaudu ensin kurssille verkkosivuillamme. Kurssimaksu tulee maksaa toimistossa mahdollisimman pian, mielellään saman päivän aikana.

Maksaminen muissa verkkopalveluissa

 • Ilmoittaudu ensin kurssille verkkosivuillamme. Ota kurssin tiedot ylös.
 • Smartum-verkkopalvelussa voit maksaa Smartum Saldolla. Etsi haluamasi harrastepaikka käyttökohdehausta Smartumin sivulta. Valitse avoin maksu kohdasta ”Katso tarkemmat tiedot”. Syötä maksun tiedot ”Avoin maksu” -kenttään, ja maksa palvelu kirjautumisen jälkeen. Smartum lähettää sinulle maksutositteen sähköpostiisi. Lähetä kuitti Helsingin aikuisopiston toimistoon sähköpostitse toimisto@helao.fi.
 • Sportti- ja Kulttuuripassilla voit maksaa verkkopalvelussa. Kirjaudu omilla tunnuksillasi verkkopalveluun. Valitse verkkomaksut. Seuraa ohjeita verkkomaksun suorittamiseksi.

Maksaminen puhelimitse

 • Ilmoittaudu ensin kurssille verkkosivuillamme.
 • ePassilla voit maksaa soittamalla Helsingin aikuisopiston toimistoon, puh. (09) 41 500 300. Anna matkapuhelinnumerosi, sillä sinut tunnistetaan sen perusteella. Kerro kurssin tiedot, jolle olet ilmoittautunut. Saat maksusta tekstiviestikuitin puhelimeesi.

Uutuus! Kielikurssien kulttuurietu

Jos haluat opiskella vieraita kieliä Helsingin aikuisopistossa ja käyttää niihin työnantajasi antamaa omaehtoista verovapaata kulttuurietua (max. 400 € vuodessa), opisto voi tehdä siitä työantajasi kanssa erillisen sopimuksen. Ilmoittaudu kielikurssille, jonka jälkeen opisto laskuttaa koko kurssimaksun tai työnantajasi määrittämän osan siitä suoraan työnantajaltasi. Verottajan ohjeiden mukaan tästä kulttuuriedun käyttömahdollisuudesta on tiedotettava koko työnantajan henkilökuntaa, koska sama etu tulee olla kollektiivisesti koko henkilökunnan käytettävissä. Lue lisää.

Peruutusehdot

Tutustu peruutusehtoihin ennen ilmoittautumista.

Oppikirjat ja materiaalimaksut

Opiskelijat hankkivat oppikirjat itse. Kädentaitojen tarvikkeet eivät sisälly kurssimaksuun. Voit ostaa materiaaleja opettajalta kurssin aikana.

Alennukset

Opisto ei myönnä henkilökohtaisia alennuksia esimerkiksi työttömille, opiskelijoille, senioreille ja maahanmuuttajille.

Opetushallituksen tukemat kurssit

Opetushallitus tukee opiston työtä ja opiskelijoita. Tuen avulla on myönnetty alennuksia kurssimaksuista maahan muuttaneille (ei turvapaikanhakijoille), oppimisvaikeuksista kärsiville, työttömille, senioriväestölle (yli 63-vuotiaille) ja eläkeläisille. Alennusta ei myönnetä päätoimisessa työsuhteessa oleville. Alennukset eivät koske kaikkia kursseja, vaan ainoastaan niitä kursseja, joiden kurssitietoihin alennus on merkitty. Kaikkien alennukseen oikeutettujen tulee ottaa yhteys toimistoon ennen kurssin maksamista. Maahan muuttaneiden, alle 63-vuotiaiden eläkeläisten, työttömien ja oppimisvaikeuksista kärsivien tulee todistaa oikeutensa kurssimaksualennukseen. Oikeus alennukseen on osoitettava joka lukukausi. Alennuksia ei myönnetä takautuvasti. Kurssille voi ilmoittautua internetissä kurssimaksua maksamatta, mutta ilmoittautumislomakkeen lisätietokenttään on lisättävä maininta alennuksesta. Ilmoittautumisen jälkeen opiskelijan tulee olla yhteydessä toimistoon ja sopia tarkemmin alennusoikeuden todistamisesta ja maksupäivästä.

Lisätietoja

Maksamiseen ja etuihin liittyen saat lisätietoa toimistosta.

Tutustu tarkemmin eri eduilla maksamiseen: