Etusivu Toggle Menu
Home

Ajankohtaista

Etusivu > Ajankohtaista > Ilmaisluentosarja – Hyvän elämän hetkiä 2019

Ilmaisluentosarja – Hyvän elämän hetkiä 2019

Suosittu ilmaisluentosarja järjestetään opistolla jälleen tammikuussa ajalla 9.-30.1.2019. Luennot kuullaan neljänä keskiviikkona, kaksi luentoa illassa. Luennoille on vapaa pääsy, eikä niille tarvitse ilmoittautua etukäteen. Kaikki luennot pidetään osoitteessa Töölöntullinkatu 8, sali 101.

Tapahtuma löytyy myös verkkosivuiltamme ja Facebookista.

Lämpimästi tervetuloa!

Ohjelma:

Klein-tekniikka
Susanna Nurminen, Tanssitaiteen maisteri
ke 9.1. 16.00–17.00
Klein-tekniikka kuuluu somaattisiin kehotekniikoihin, jossa kehoa hahmotetaan sisältä ulospäin. Tekniikka auttaa tunnistamaan kehon syvät tukilihakset ja niiden roolin luiden linjaajana ja kehon liikuttajana. Klein-tekniikan tunnilla edetään hitaasti ja ajatuksella, tavoitteena on oppia itsenäisesti uudelleen kouluttamaan omaa kehoaan.

Ihmisen erilaisuuden sietämätön keveys
Vuokko Travanti, NLP trainer
ke 9.1. 17.00–18.00
Vaikka päivittäin läpi elämämme olemme vuorovaikutuksessa lukemattomiin ihmisiin, niin silti harvoin pysähdymme sen kysymyksen äärelle, miksi olemme niin erilaisia ihmisinä. Luento on potpuri niistä käyttäytymisteorioista, jotka selittävät erilaisuutemme arkisissa toimissamme. Etsimme selitystä sille, miksi jonkun elämässä kaikki tavarat ovat säntillisesti paikoillaan ja toisen taas hujan hajan. Miksi toisen puhe on sinne tänne hyppivää ja toisen alusta loppuun etenevää. Hankalille tyypeillekin löytyy ymmärrystä tällä tutkimusmatkalla.

Meditaatioilo – rauhoittavat hengitykset & iloiset askeleet
Le Thi Thuy Linh
ke 16.1. 16.00–17.00
Mindfulnessillä, keskittymisellä ja oivalluksella on kyky muuntaa ahdistusta, pelkoa, vihaa ja stressiä ja tuoda iloa arjen jokaiseen hetkeen. Mindfulness on hyväksyvää huomioimista. Meditaatio on aidon läsnäolon tarjoamista itsellemme joka ikisenä hetkenä. Hengittämällä tietoisesti, istumalla rauhallisesti ja hiljaa sekä kävelemällä tietoisesti kehitämme turvavyön, joka pitää meidät turvassa myllerryksiltä. Tällöin olemme vapaita tuskan haamuista – opimme tunnistamaan elämän ilot ja onnen tässä ja nyt.

Ovatko suomi ja japani oikeasti maailman vaikeimpia ja poikkeuksellisimpia kieliä?
Sachiko Sosa, FT
ke 16.1. 17.00–18.00
Katsaus kielitieteellisestä näkökulmasta. Tällä luennolla mietitään yhdessä, ovatko suomi ja japani oikeasti vaikeampia kuin muut kielet. Ovatko niiden kieliopit poikkeuksellisia maailman kielten joukossa kielitieteen valossa. Samalla katsotaan suomen ja japanin kielten rakenteita. Luento on tieteellinen, mutta ennen luentoa ei vaadita mitään kielitieteellistä pohjaa. Luento on tarkoitettu kaikille!

Hyvää elämää uskonnottomasti
Esa Ylikoski, FM
ke 23.1. 16.00–17.00
Uskonnottomia ja ei-uskonnollisia on yhä enemmän. Miten elämän käännekohdat ja huippuhetket hoituvat ilman uskontoa. Millaisia maallisia menoja ja sekulaareja seremoniapalveluja on? Uskonnottomien oikeudet kehdosta hautaan: miten lasten ja vanhusten uskonnonvapaus ja yhdenvertaisuus toteutuvat?

Kosketus kielenä
Sirpa Jauhiainen, Trager-ohjaaja
ke 23.1. 17.00–18.00
Kosketus on ihmiselle paljon tärkeämpää kuin mitä tavallisesti tiedostetaan. Se on viestinnän perusta ja elintärkeää eloonjäämiselle. Kosketus on keino kommunikoida. Myös silloin, kun sanoja ei ole. Luennon lisäksi kokeilemme käytännössä, miten voimme kosketuksen avulla lisätä omaa ja toistemme hyvinvointia. Kun kosketat, tulet myös itse kosketetuksi. Lisätietoja: www.trager.fi

Lääketieteelle ei ole aitoa vaihtoehtoa
Pekka Louhiala, lääketieteen etiikan
dosentti, Helsingin yliopisto
ke 30.1. 16.00–17.00
Lääketieteen ulkopuolella tai sen rajoilla annettavat hoidot puhuttavat. Jotkut kaipaavat puoskarilakia, toiset taas enemmän tunnustusta hoidoille, joita useimmat lääkärit eivät hyväksy. Terminologiakin on hankalaa, kun yksi puhuu vaihtoehtohoidoista, toinen täydentävistä hoidoista, kolmas uskomushoidoista ja neljäs puoskaroinnista. Hoidon tarjoajan ammattikaan ei auta rajanvedossa: virallisella lääketieteellä ei myöskään ole yksiselitteistä määritelmää. Luennolla tutkitaan sitä, mitä lääketiede oikeastaan on ja onko sille olemassa aitoja vaihtoehtoja.

Mitä tarkoitamme luonnolla tai ympäristöllä?
Ilkka Vartiainen, FM, DI
ke 30.1. 17.00–18.00
Puhumme luonnonsuojelusta ja ympäristöongelmista, mutta mistä puhumme, kun puhumme luonnosta, ympäristöstä, vihreydestä ja niiden merkityksestä ihmisille?